Sivu 1/1

Jigipään hapettumien puhdistus

Lähetetty: 23:57:44 27.02.2020
Kirjoittaja tommy66
Mietin pääni puhki, miten saisin ns hapettuneet jigipäät puhdistettua. Kokeilin mekaanista tapaa ( dremel / hiekkapaperi / grillisieni ) ja joten kuten tuli puhtaaksi, mutta terveys- ja muut riskit alkoi mietityttää.

Vaimon etikkaintoilusta innostuneena päätin kokeilla etikkaa ja helkutti; liottaminen etikassa puhdisti kaiken.

Hetken aikaa liotettuani lähes kaikki valkoinen hapettunut pinta oli poissa ja yön yli liotettuna tulos oli vielä parempi.

Ei tarvinnut hinkata eikä varoa koukkuja....

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Lähetetty: 11:58:57 02.03.2020
Kirjoittaja Pilkkikone
Kiitos tiedosta, noita hapettuneita on riittävästi.

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Lähetetty: 17:39:36 19.04.2020
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Tähään peltilaatikkoon on kerätty jigipäitä aika läjä. Osa on täysin hapettuneita ja saattaa olla mukana, että siinä on seassa näitä valmiiksi valuvirheellisiä kaverilta ilmaiseksi saatuja jigipäitä vuosia sitten, tuli jigipäiden teossa ongelmia. Sitten on semmoisia, että pinta on tummunut, on hapettumia ja jigipään pinta tuntuu sormiin tosi nahkealta. Osa on on ollut valmiiksi tämmöisiä tummaa jigipää laatua. Vaikka suurinta osaa jigipäistä on säilytetty lämpimässä kellarissa ja waken laatikossa, silti ne ajan myötä keräävät epäpuhtauksia ja oma teoria on, että lyijyiset jigipäät voi reagoida keskenään, kun hieroutuu eri valmistajien jigipäät ja lyijyseokset keskenään.

Ostin puoli litraa pirkan etikkaa 1,20 €. Lykkään etikkaa peltilaatikkoon ja annan olla yön yli etikkaliemessä. Saa nähdä meneekö kokeilu poskelleen ja saa ostaa tilalle jigipäitä, miten etikka vaikuttaa. Purkki lentää kokeilun jälkeen kierrätykseen.
Purkissa on kamasania, wakea, pienpajojen valmistamia jigipäitä, kiinasta tilattuja etc. Noin 4 dl meni etikkaa ja tiivistin purkin jeesusteipillä, pohjan ja kyljet noin 10 cm matkalta, ympäriinsä. Etikka on niin vahvaa, että puskee saumoista läpi. Pistin purkin kahteen muovipussiin ja pystyasentoon kellarin lattialle. Muhikoot yön yli.

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Lähetetty: 08:08:45 20.04.2020
Kirjoittaja Sostakovits da Silva
Heräsin klo 6.00 ja kävin hakemassa jigipäät. Onhan tämä etikka melkoista ainetta. Purkki oli vuotanut tiivistyksestä huolimatta ja muovpusseista läpi tullut etikka kellarin lattialle. Tuommonen ohut peltipurkki, niin pohjan saumat olivat vuotaneet.
Jigipäät otin tarkasteluun. Hapettumat olivat poistuneet näistä pahoin hapettuneista aika hyvin. Tuossahan kokeilussa oli mukana semmoinen 70-80 kpl jigipäätä, joissa pinnassa oli sanomista ja tummat jigipäät tuntuivat nahkeilta sormissa yms. Jos laitatte näitä hapettuneita jigipäitä likoamaan etikkaan yöksi, niin kun käsittelette etikan poistamisen jälkeen, niin hanskat käteen ja talouspaperilla tms. rätillä pyyhitään pinta. Parin kymmenen jigipään pintaan tuli harmaan valkeahko pinta joka lähtee pyyhkimällä pois, ilmeisesti etikka nostaa pintaa syvemmältä lyijyn "huokosista" epäpuhtauksia, jotka jäävät jigipään pinnalle.. Hanskat kädessä sen takia, jos tarttuu jotain epäpuhtauksia sormiin... itsellä on vielä atooppiset kädet (ihon luonnollinen suojakerros puuttuu.) atooppiselle iholle etikkakin on liian vahvaa ainetta.
Ja kaikkien jigikoukkujen koukut ei tykkää etikasta, rupeaa koukku ottamaan ns. epäpuhtauksia, kuten matzuon jigikoukku, malli joka pinnaltaan muistuttaa ruskeahkoa mustadin koukkua. Rosterikoukkuiset eivät ottaneet itseensä. Etikan teho perustuu happamuuteen.
Tulipahan kokeiltua. Tuli kokeiltua kerralla iso erä. Kannattaa kokeilla pienissä erissä näitä hapettuneiden jigipäiden poistossa ja muistaa varovaisuus etikan kanssa pelataessa, varsinkin jos sattuu olemaan normaalia aremmat handyt ja käsitellä etikkaliuoksessa uineita jigipäitä hanskat kädessä.
Etikkaahan voi käyttää puhdistusaineena moneen käyttötarkoitukseen. Kaikille pinnoille se ei sovi. Puhdistusaineena etikka ei ole ns. kallista. Halvimmat etikat maksaa 1.65 €/1,5 litraa purkki K-menu tuotemerkillä ja X-tra väkiviinietikka 1.25 €/1,5 litraa.
Tuo käyttämäni pirkan etikka 1.20 euroa/puoli litraa riitti hyvin kokeilun toteuttamiseen.
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli ... -katso-yli

Hapettuneiden jigipäiden puhdistukseen etikka käy, onhan etikassa liottaminen huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin mekaaninen hiominen dremelillä, hiomapaperilla yms.