Laittelin tuossa ennen joulua tuoretta siikaa vacuumiin ja pakkaseen, tuossa oon niitä pikkuhiljaa savustellu ja hyvää on tullu mutta graavauksen kanssa on hiukan ongelmaa.
Mistä johtuu että vaikka kuinka varovasti kalan sulattaa jääkaapissa ja kun vetelee kalan fileiksi ja poistelee kylkiruodot jne,, niin kalan liha halkeileee eli lihan rakenne on menny varsinkin selkäpuolelta hyvin hauraaksi?
Tahdo saada nättiä graavisiikaa niistä millää, maku kyllä on ok, veittet on sitte varmaan teräviä ettei niistä oo kiinni, pitäskö siika vetästä fileiksi ja sitte vasta pakkaseen vai mitä pirua mä oon tuossa ny väärin tehny? Nii ja kala on lappajärven siikaa.
Pakastettu siika
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Re: Pakastettu siika
Pakastaminen rikkoo kalan solukkoa. Ja siika on suht pehmeä lihainen kala jolloin asia ilmenee voimakkaammin. Eli ei veitsien terävyydellä ole mitään merkitystä. Voisihan kokeilla suolata kalat ennen pakastamista jolloin saisi nestettä poistumaan lihasta. Tuosta on halkeilusta on helppo tunnistaa kalatiskillä kuinka "tuoretta" siikaa on tarjolla.
-
- Viestit: 86
- Liittynyt: 00:00:12 02.03.2010
Re: Pakastettu siika
Legendaarisen vaapuntekijän Leo Gunnar Haclinin (LGH) opettama tapa oli fileroida kalat. Graavata ne normaaliin tapaan ja laittaa heti suolauksen jälkeen pakastimeen. Hänen mukaansa kun tuo pakastimesta otettu filee on sulanut, oli se Hänen sanojansa myötäillen "parahultaisesti" suolaantunut ja kiinteä rakenteeltaan.
Ilmeisesti Hänellä on ollut sama kokemukseen perustuva tieto kuin Hermannilla että suolaus etukäteen poistaa nestettä.
Mikäli juhatapio Sinulla on vielä ennen joulua pakastettuja siikoja pakastimessa suosittaisin niiden
hyötykäyttöä suht pian.
Ilmeisesti Hänellä on ollut sama kokemukseen perustuva tieto kuin Hermannilla että suolaus etukäteen poistaa nestettä.
Mikäli juhatapio Sinulla on vielä ennen joulua pakastettuja siikoja pakastimessa suosittaisin niiden
hyötykäyttöä suht pian.
Re: Pakastettu siika
Olen itse tehnyt niin että pakkaseen menevä siika on fileoitu, puoliskot on maustettu maun mukaan, malliin suola, sokeri, valkopippuri ja tilli, tämän jälkeen fileet on laitettu pakkaseen, kun kalan ottaa pois pakkasesta ja antaa sulaa rauhassa, on graavaus yleensä onnistunut täydellisesti, sama muuten toimii kylmä ja lämminsavustetun kanssa, pakkasen jälkeen suolaus on parhaimmillaan ja maku on mielestäni jotenkin "lempeämpi". Vakuumikone on tärkeässä osassa.
Strumffia strumffaava strumffi...
Re: Pakastettu siika
Tässähän tuli vinkkejä itsellekin. Lähinnä on tullut käytettyä savustuspönttöä noille pakastetuille kaloille, kun tuo rakenne tosiaan muuttuu merkitsevästi ja muutenkin kalan käsittely ei ole niin mukavaa kuin tuoreena. Ehkäpä seuraavalla kerralla uskaltaudun kokeilemaan.
Kalat pönttöön - Lainaa
Kalat pönttöön - Lainaa