Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
jja
Viestit: 174
Liittynyt: 16:51:31 04.09.2006
Paikkakunta: Helsinki

Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja jja »

Ajattelin aloittaa tällaisen säikeen kun haulla ei vastaavaa löytynyt. Nyt olisi avulle tarvetta kun seuraava merireissu pitäisi viettää kuhan perässä - jigaamalla.

Kiinnostaisi tietää kaikki mahdollinen lajiin liittyen, jigeistä uittotekniikkaan ja paikkoihin. Syvyydet yms. ovat aivan hakusessa. Sen tiedän että lämpösinä kesäiltoina kuha syönnöstää pinnan tuntumassa, mutta siihen se kuhatietämys jääkin :)

Ahvenen jigittelyyn tarkoitettuja mato-, toukka- ja kalajigejä jo löytyy läjäpäin, joten niillä varmaankin pääsee alkuun?
Viimeksi muokannut jja, 18:21:43 09.06.2009. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Da Hylje
Viestit: 708
Liittynyt: 10:57:05 25.05.2009
Paikkakunta: Kaarina

Re: Kuhan jigaus

Viesti Kirjoittaja Da Hylje »

Sama aihe kiinnostaa mua. Kaveri oli nyt viikonloppuna jigannu kivikkoiselta matalikolta (alle 1m vettä) parissa tunnissa 6 kpl mitallista kuhaa. Vehmaan-Taivassalon suunnalla oli reissussa. Siltojen alla täällä Lounais-Suomessa porukka niitä väijyy, mut ittee ei kiinnosta ryssien ja ählyjen seassa "onkia". :lol: Onneks on paatti, ni saa rauhas ettii niitä kivikkoisia matalikkoja...(turvallista touhua...) Pitäisköhän paikalta löytyä virtauksia tai oisko jollain muuta vinkkiä..?
"Jumalauta mikä mötkö! Tulukee kahtoo!"
SLN
sinttivintturi
Viestit: 1246
Liittynyt: 17:53:17 08.01.2008
Paikkakunta: Puumala
Viesti:

Re: Kuhan jigaus

Viesti Kirjoittaja SLN »

Etusivun artikkeleista löytyy tämmönen, klik.
Avatar
jja
Viestit: 174
Liittynyt: 16:51:31 04.09.2006
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuhan jigaus

Viesti Kirjoittaja jja »

Kiitokset linkkivinkista SLN. Miltä syvyydeltä kuhia kannattaisi nyt lähteä etsimään akselilla Helsinki-Sipoo-Porvoo-Pernaja? :mitaviddua:
PikkuHenri
Viestit: 3
Liittynyt: 05:20:54 08.06.2009

Re: Kuhan jigaus

Viesti Kirjoittaja PikkuHenri »

Täältä turunsuunnalta on kuhaa saanut ihan 1,5m syvyydestäkin, 7g koukulla ja neonkeltaisella, vihreällä ja luunvalkoisella tullut hyvin. Antaa jigin vajota pohjaan nyppää että jigi nousee pohjasta ns lentoon antaa vajota pohjaan ja kelaa siiman tiukalle ja taas nyppää. Välillä ei kerkeä edes toista kertaa osua jigi pohjaan kun on jo kuha kiinni :wink:
Avatar
moto
Viestit: 34
Liittynyt: 09:02:48 22.09.2007
Paikkakunta: Porvoo

Re: Kuhan jigaus

Viesti Kirjoittaja moto »

Olisiko kenelläkään intoa kertoa tuosta vertikaali jigauksesta, miten se tapahtuu ja onko siinä jotenkin erilaiset välineet vai käykö samat ku normi jigauksessa.
Itse asiassa ihan kaikki alusta asti koko lajista olis hyvä saada tietää kun ei ole hajuakaan lajista vielä.
Avatar
jja
Viestit: 174
Liittynyt: 16:51:31 04.09.2006
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja jja »

Muokkasin threadin otsikkoa, jotta saataisiin tähän samaan säikeeseen myös keskustelua/vinkkejä kuhan vertikaalijigaukseen. Yllättävän vaisua on keskustelu ollut toistaiseksi :mitaviddua:

Taitaapi kaikki olla kuhastamassa tai sitten 90% kmc-porukasta on hauenkalastajia 8)
Avatar
Koivisto
Viestit: 1516
Liittynyt: 17:38:00 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Koivisto »

Olen kirjoitellut vertikaalijigauksesta tuonne reissuraportit ja kuhaa jigill topiciin. Sieltä varmaan löytyy joitain tiedon murusia rivien välistä.
koivistojanne.kuvat.fi
Avatar
Koivisto
Viestit: 1516
Liittynyt: 17:38:00 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Koivisto »

Kirjoitetaan nyt jotain tännekkin. Ohjeita ei pidä ottaa kirjaimellisesti, koska itsekkin olen aloittelija tässä lajissa. Laji tulee varmasti muuttumaan ja elämään kokemuksen karttuessa. Tässä nyt jokunen vinkki jotka olen todennut kevään aikana toimivaksi.


Kalastus tyyli

Ensin etsitään luotaimella mahdollisia kalapaikkoja tai kaloja. Itselläni luotain on jäänyt hieman vähemmälle, koska pusikkoveneen Lowrancen erottelukyky ei oikein tahdo riittää. Paikan yli ajetaan hitaasti sähkömoottoria apuna käyttäen ja jigiä pompotellaan samalla pohjassa tai hyvin lähellä pohjaa. Itse olen uittanut jigiä pääsääntöisesti 5-10 sentin nytpytyksellä. Nopeus säädetään karkeasti siten, että mahdollisimman kevyellä päällä siimakulma menisi kohtuu suoraan pohjaan. Silloin tuntuma jigiin on paras.

Kela

Kelana toimii tietysti mikä tahansa kela. Jos nyt hakee juuri siihen tarkoitukseen parhaiten soveltuvan kelan niin silloin se on Daiwa Mega Force tai Viento. Nämä kelat siksi, että niissä on se "twitchin bar nappi", josta voi lukita puolan tai "kelata". Jigiä uitetaan ihan pohjan tuntumassa, joten siiman määrää joutuu säätelemään aika usein. Edellämainituissa keloissa se onnistuu yhdellä kädellä. Ainakin kipparilla toinen käsi on sidottu kaasuun, joten noi kelat helpottaa senkin elämää. Jigin uitto onnistuu ainakin itselläni parhaiten pitämällä vavan oikeassa kädessä ja siksi kela saisi olla vasuri. Jerkeillä kalastaessa pidän vapaa vasurissa ja kelaan oikealta, mutta vertikaalijigauksessa se ei tuntunut kovinkaan hyvältä.

Vapa

Vavaksi käy ihan tavallinen jigivapa. Vapa saisi olla kuitenkin mahdollisimman kevyt ja lyhyt.

Jigit

Normaalit kalajigit varmaankin toimii ihan hyvin (en ole kokeillut). Sirppipyrstö uskoakseni sotkeutuu aika helposti (en ole kokeillut). Vertikaalijigi eroaa normaalista jigistä siten, että siinä on mahdollisimman pieni veden vastus. Normaali kalajigi lahaa suuremman vastuksen vuoksi aika helposti. Jigeihin on myös hyvä rikata lisäkoukku perään, joka parantaa tartutusta huomattavasti. Jigipääksi käy ihan tavalliset jigipäät. Pään kooksi aina mahdollisimman kevyt.

Siima

Punottua ja mahdollisimman ohutta. Itse olen käyttänyt 0.10 paksuutta. Jos siinä normaalissa jigikelassa on nyt se 0.20 punottu, niin sen päälle voi puolata kymmenisen metriä ohuempaa punottua, koko puolaa ei tarvitse täyttää.
koivistojanne.kuvat.fi
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja joonas »

Mites tuo jigaaminen toimii keski-suomen järvillä, mulla ei ole touhusta minkäänlaista käsitystä? Onko tilanne verrattavissa pilkkimiseen, missä merellä kiskotaan kalaa ja järvillä ko. touhu on turhaa? Olis juhannuksesta eteen päin "poikien viikko" 6v pojan kanssa ja olisi kiva koittaa löytyisikö Keiteleen Nilakasta kuhaa jigailemalla ? Vesistönähän tuo on kuuluisaa mm. isoista kuhistaan. Uistelu on ihan tuttua tuolla alueella, mutta pikkuepeli ei pitkiä aikoja jaksa vain istuksia, vaan heitellä pitää. Kandeeko koittaa, vai meneekö tyhjän nakkeluksi ?
Soutelija
Viestit: 152
Liittynyt: 20:34:27 06.03.2008
Paikkakunta: Tampere

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Soutelija »

joonas kirjoitti:Mites tuo jigaaminen toimii keski-suomen järvillä, mulla ei ole touhusta minkäänlaista käsitystä? Onko tilanne verrattavissa pilkkimiseen, missä merellä kiskotaan kalaa ja järvillä ko. touhu on turhaa? Olis juhannuksesta eteen päin "poikien viikko" 6v pojan kanssa ja olisi kiva koittaa löytyisikö Keiteleen Nilakasta kuhaa jigailemalla ? Vesistönähän tuo on kuuluisaa mm. isoista kuhistaan. Uistelu on ihan tuttua tuolla alueella, mutta pikkuepeli ei pitkiä aikoja jaksa vain istuksia, vaan heitellä pitää. Kandeeko koittaa, vai meneekö tyhjän nakkeluksi ?
Ei tuo järvellä jigaaminen nyt ihan turhaa ole kunhan löytyy pelipaikat :wink: Omalla kuhajärvelläni parhaiksi paikoiksi ovat osoittautuneet karikot ja niiden läheisyys järvenselillä,
lahtien suut ja selkäpakat.
Sikälihän tämä järvijigaus on verrattavissa tuohon pilkkimiseen, että saaliin kappalemäärissä kyllä jäädään mereen verrattuna hieman, mutta yleensä kalan keskikoko on parempaa.
Melkein kuitenkin suosittelisin, että jos ette järveä erityisen hyvin tunne, niin ensin etsitte kuhat uistelemalla ja sitten kun kalaa alkaa löytyä, niin käytte nostelemassa ne jigillä pois.
Avatar
joonas
Dr. Silmäroikko
Viestit: 522
Liittynyt: 05:43:07 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja joonas »

Kuulostaa ihan viisaalta ajatukselta. Veneessäkin olisi enemmän ohjelmaa kun vaihdellaan kalastustapoja. Pienempi kalamies laskee jo öitä ja näkee kuulemma kuvan unia viime kesältä....

En epäile. Viime öinä kuulunut sängystä ajoittain kauheaa meteliä.
Liitteet
Kopio 24062008775.jpg
Kopio 24062008775.jpg (49 KiB) Katsottu 50096 kertaa
Avatar
Welling
Viestit: 408
Liittynyt: 16:17:33 23.09.2007

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Welling »

Tuota vertikaalijigausta on tullut pari kertaa kokeiltua, eli kirjoitan ihan noviisina. Mutta havaintoja ne on ensihavainnotkin, jokainen miettiköön sitten omat sovelluksensa. Tuo Koiviston kuvaus kuulostaa ihan hyvältä pohjatiedolta. Taisin itse innostua vertikaalijigauksen ajatuksesta Fiske-Feberin 2/2008 artikkelin luettuani. Siinä oli ihan mielenkiintoisia havaintoja kuhien oleskelusyvyyksistä eri vuodenaikoina. Ruotsalaisten vertikaalijigaus on kyllä aika vahvasti välinehapatuksen maustamaa ja itse en ole vielä nähnyt tarvetta erikoisvälineille. Viento:n twitchin bar on kyllä kieltämättä näppärä tuossa touhussa ja kaiun anturin kiinnitys saisi mieluusti olla säädettävä, että keilan saisi oikeasti näyttämään jigiä kullakin syvyysalueella. Tuota veneen oikeaa nopeutta olen lähtenyt hakemaan enemmänkin vieheen kulkuasentoon pohjautuen. Eli omaan silmään kantavilla rungoilla ja leveillä pyrstöillä pystyy menemään hiljemmin, kapeapyrstöiset vaativat vähän enemmän vauhtia tai aktiivisempaa uittoa. Videoilla länsinaapurimme pro:t eivät näyttäisi juuri liikuttavan vieheitä.

Eilen tuli viimeksi käytyä merellä. Hiljaista oli, mutta vertikaali"jigaus" tuotti pari mittakalaa. Kokeilin tuoretta silakkaa normaaliin lyijynväriseen 10g jigipäähän viritettynä ja syötin kylkeen laitoin tapsilla 6-koon kolmihaarat. Yhdistelmä antoi kalat ihan perätysten. Menin siten vaihtamaan jigipään ihan "viralliseen" fireball päähän, mutta siihen se hyvä alku sitten jäikin. Päät olivat liian painavia tai väärän värisiä, mene ja tiedä. Kaiusta näki kyllä seurailevia kaloja, mutta iskuja ei enää tullut.

Seuraavalle keikalle pitänee kokeilla myös jotain drop shot tyylin rigausta painavalla pohjanpöllytyspainolla ja sivutapsilla.
Avatar
Koivisto
Viestit: 1516
Liittynyt: 17:38:00 26.04.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Koivisto »

Welling kirjoitti:länsinaapurimme pro:t eivät näyttäisi juuri liikuttavan vieheitä.
Vähän saman tapaisia havaintoja. Kuha ottaa usein kiinni, kun viehe on paikallaan tai laahaa vain perässä.
koivistojanne.kuvat.fi
Kirjolohis
Viestit: 38
Liittynyt: 22:46:26 16.06.2009

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Kirjolohis »

Onko kukaan saanut jigeil haukia? Mun siskon mies sai noin 7kg hauen jigillä jossa oli 20-30g painava pää kymijoelta. Tarttuuko hauki useinkin jigeihin?
Eikka_
Viestit: 301
Liittynyt: 17:00:49 27.09.2007
Paikkakunta: JKL

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Eikka_ »

Hauet tarttuu jigeihin ihan siinä kun mihintahansa muuhunkin.
Välillä näin käy vaikka yrittäisikin hauen saada szeko
tube
Viestit: 415
Liittynyt: 15:23:02 14.04.2006
Paikkakunta: Tapiola Garden City

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja tube »

Kuis Joonas kävi?

Henk koht vietän jkv aikaa appiukkomökillä Kulo-Rautaveden alueella ja kuhia on tullut jigattua jkv ja ajoittain ruokapöytäänkin on kuparikylkiä päätynyt. Onnekseni paikallinen venekalusto on hinaamiseen soveltumatonta niin ei ole tarvinnut sille tielle lähteä. Valtaosa paikallisista (ja vierailijoista?) tuntuu hinaavan, mikä on sinänsä minun puolestani ok koska jigittelypaine ei ole näin niin kova. Kalastajiahan tuolla kyllä riittää. Havainto on, että kuhia on löytynyt nk tyypillisiltä paikoilta mitä MikeTonicin hyvässä artikkelissa on kuvattu. Drop Shoteista tuntuu tulevan enemmän tälleiksi jääviä ja pudotuksia kuin tavallisista jigeistä, mutta tapahtumia enemmän.

/T
Onkia - disconnecting fish
Avatar
jänis
P.J. Ristiturpa
Viestit: 2692
Liittynyt: 19:03:03 27.10.2006
Paikkakunta: Hullu Kankaanpää...

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja jänis »

Avatar
Tuplatärppi
Viestit: 588
Liittynyt: 09:32:07 24.01.2007
Paikkakunta: Savo
Viesti:

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Tuplatärppi »

Nyt kun on porukalla muutama kausi takana vertikaalijigausta, niin kiinnostaisi kuulla kokemuksia käytettävästä kalustosta ja jigeistä. Ollaanko edelleen pääsääntöisesti sitä mieltä, että normijigikalustolla pärjää hyvin ja ettei esim vertic-mallin vapoja tarvitse. Itselläni ei vertikaalikokemusta juurikaan ole. Eli mitä vapoja/keloja, siimoja, jiginupit/fireballit, kumit ovat osoittautuneet hyviksi. Ajattelin kokeilla ensi suvena kyseistä kalastusmuotoa enemmänkin. Hyllyssä lojuu joutava Megaforce ja tuo tulee toimimaan kelana. Vapa siihen tarvitsee hommata joka tapauksessa, joten kokemuksia kaivataan. Käytössä toimivista jigeistä ja rigauksista haluaisin myös kuulla enemmän. Kohdekaloina kuha ja kookkaampi ahven. Toimiiko samat pelimerkit molemmille vai täytyykö viritellä erilaiset houkuttimet.
Kohtuus kaikessa...paitsi kalastuksessa.
Avatar
gdlp
Viestit: 515
Liittynyt: 21:51:06 23.08.2007
Paikkakunta: Janakkala

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja gdlp »

Vapa saisi olla lyhyt, jäykähkö ja mielellään kevyt. Normi jigivapa (toki mallista riippuen) voi olla liian löysä kärjestä, jolloin vastaisku jää heppoiseksi. Lisäksi tuntuma jigiin yleensä paranee mitä jäykempi keppi on. Jos pelkästän tuota touhua varten ostaa vavan, niin hyvä ehdokas olisi esim. savage gearin ihan tarkoitusta varten suunniteltu tikku. Löytyy monesta paikasta ja hintaa on n. 70-80 euroa.

Tuo megaforce on juurikin hyvä tähän touhuun, tuosta kelausnapista on oikeasti iloa.

Siimaksi ohuinta kuitua mitä kaupasta löytyy, esim. 0,08 rispaantumattomana kestää kalat hyvin. Erän testissä totesivat että todelliset paksuudet ovat jotain muuta kuin paketin kyljessä oleva tekstit ja power pro 0,10 taisi olla ohuinta mitä löytyi. Tuo juttu kannattaa silmäillä jos mahdollista...

Samat (vertikaali)jigit toimii molemmille kaloille, ainoastaan pienimmät ahvenet jää vähemmälle. Lunker cityn fin-s:iä jos homma niin ei mene vikaan. Toki hommassa voi käyttää normi toukka yms jigejä, jos niin haluaa. Niillä saa myös kalaa tuollakin tekniikalla, mutta tarkoitukseen tehdyt toimivat paremmin... Ne ovat sitten aika paljon isompia kuin perinteiset heittämällä tarjotut, mikä voi tuntua alkuun vähän hassulta.

Tuosta kuvasta saa vähän jotain ideaa miten koukutuksen voisi toteuttaa. Parempaa ei nyt tähän hätään ole tarjolla. Etummainen kolmihaara on pienellä lukkoleikarilla ja takimmainen paksulla punotulla kiinni koukuttomassa jigipäässä.
Liitteet
_DSC0523 (1).jpg
_DSC0523 (1).jpg (58.14 KiB) Katsottu 40372 kertaa
"Leuka rintaan ja kohti uusia vastoinkäymisiä!"
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Tuplatärppi kirjoitti:Nyt kun on porukalla muutama kausi takana vertikaalijigausta, niin kiinnostaisi kuulla kokemuksia käytettävästä kalustosta ja jigeistä. Ollaanko edelleen pääsääntöisesti sitä mieltä, että normijigikalustolla pärjää hyvin ja ettei esim vertic-mallin vapoja tarvitse. Itselläni ei vertikaalikokemusta juurikaan ole. Eli mitä vapoja/keloja, siimoja, jiginupit/fireballit, kumit ovat osoittautuneet hyviksi. Ajattelin kokeilla ensi suvena kyseistä kalastusmuotoa enemmänkin. Hyllyssä lojuu joutava Megaforce ja tuo tulee toimimaan kelana. Vapa siihen tarvitsee hommata joka tapauksessa, joten kokemuksia kaivataan. Käytössä toimivista jigeistä ja rigauksista haluaisin myös kuulla enemmän. Kohdekaloina kuha ja kookkaampi ahven. Toimiiko samat pelimerkit molemmille vai täytyykö viritellä erilaiset houkuttimet.

Katoitko ton kökösti kuvatun kalamies-tv:n jakson aiheesta?

Mielluummin uisteluvapa kuin normaali löysä jigivapa tohon hommaan on mun mielipide.
Avatar
Tuplatärppi
Viestit: 588
Liittynyt: 09:32:07 24.01.2007
Paikkakunta: Savo
Viesti:

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Tuplatärppi »

En ollutkaan tuota vielä nähnyt. Hyvä pätkä, mutta jäi epäselväksi tuo koukkupolitiikka. Miten ne lisäkoukut oli rigattu ja mitä päitä siinä oli käytössä?
Kohtuus kaikessa...paitsi kalastuksessa.
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Emppai »

http://www.kalastuskauppa.com/product/j ... _36I0KZVMA


Pääasiassa noita käytän. Siihen toinen koukku vaan lenkistä toiseen koukkuun kiinni ja se tiukalle jigiin niin että on jämäkästi. Kertaakaan ei ole kala koukkua vienyt ja karannut sen takia. Eli siis koukku tuohon flexheadin kolmihaaraan vaan lenkistä kiinni ja se vedetään taakse niin että on tiukalla,mutta ei kuitenkaan taivuta jigiä sen kummemmin.
Karppikone
Viestit: 1142
Liittynyt: 23:52:31 03.10.2009
Paikkakunta: 00840

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja Karppikone »

Joo noi flexhedit mukavii päitä, jigi pääsee pidemmältä matkalta taipumaan ollen eloisampi. Ja niinkuin Anssi jo videolla sanoikin noi pettää aika helposti. Siis ne valmiit koukku rigaukset. Toi gdlp:n käyttämä leikari systeemi voi olla kova juttu etu koukulle. Täytyy ens kesänä koittaa..
Avatar
särkilä
Viestit: 537
Liittynyt: 11:30:40 09.01.2011

Re: Kuhan jigaus ja vertikaalikalastus

Viesti Kirjoittaja särkilä »

Meneekö flexheadiin ohutjigi esim. Fin s fish nätisti vai onko kierreosa liian paksu?

Itekin tuli kokeiltua vertikaali ja dropshot jigausta viime kesänä.Varsinkin vertikaalijigaus tuntu erittäin mukavalta/tehokkaalta kalastustavalta.Ihan olematon tai pieni ja hidas liike tuntuis olevan kaikista tehokkain.Käytössä lähinnä Fin s fish, mutta muitakin Lunker cityn jigejä tarkotus koittaa enskesänä.Parasta vertikaalissa on mielestäni kalan tärppi jonka usein tuntee hyvin ja se voi olla rajukin.
Vastaa Viestiin