Vantaanjoki

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Virhon "Vantaanjoki vuonna 2008"-raportti on julkaistu.

Raportissa todetaan mm.:

"Vuonna 2008 Vantaanjokeen nousi parin edellisen vuoden tapaan paljon meritaimenia ja lohiakin. Meritaimenia saatiin saaliiksi runsaasti joen alapäässä mm. Vanhankaupunginkoskella ja meritaimenien kutuhavaintoja tehtiin pääuoman yläjuoksulla 80 km päässä merestä. Luonnonkudusta syntyneitä taimenen poikasia löydettiin eri puolilta vesistöä, mm. meritaimenien kutupurosta pääuoman yläjuoksulla 80 km päässä merestä ja lohen luonnonkudusta syntyneitä poikasia neljältä pääuoman koskelta, ylimmillään Nukarinkoskelta lähes 60 km päässä merestä.

Kehityksestä huolimatta, Vantaanjoella on edelleen paljon isoja ongelmia. Vuonna 2008 isot ongelmat säilyivät pääosin ennallaan. Pientä parannustakin tapahtui."

Lue koko raportti osoitteesta:
http://www.virtavesi.com/Vantaanjoki%20 ... 202008.pdf
Avatar
Haukkivesku
Viikonloppusavolainen
Viestit: 4968
Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
Paikkakunta: hellsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Haukkivesku »

Stenkulta hyvä selvitys...
Oli mukavaa lukea että meillä Vantaanjoen ympärystökunnilla on kuitenkin toivoa, enää halu puuttuu...
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Avatar
Royal Trude
Koko Kansan Tenaleidi
Viestit: 15175
Liittynyt: 20:17:16 06.11.2005
Paikkakunta: Espoo, Tuusula, Keminmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Royal Trude »

Ympäristöministeriöllä on Natura-hanke päällä :shock:
Ympäristöministeriö haluaa suojella Vantaanjoen. Ministeriö esittää jokea liitettäväksi Natura 2000-suojelualueverkostoon.

Joessa elää Euroopan laajin vuollejokisimpukoiden populaatio. Sen kooksi on arvioitu kolme miljoonaa yksilöä.

Ympäristöministeriö on esittänyt joen suojelua aiemminkin. Vuonna 2004 Korkein hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi suojeluesityksen puutteellisten tutkimusten vuoksi.

Vantaanjoen suojelu on osa Suomen Natura-verkoston laajentamisehdotusta, jonka esityksestä Euroopan komissiolle päättää Suomen valtioneuvosto kesän alkupuolella. Huhtikuun aikana Vantaanjoen varren kunnilla on mahdollisuus ottaa kantaa Natura-esitykseen.
Piiloteksti
Suomi on suuri sukkahousumaa
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Hienoa! Tosta tuloo vielä joki! Kalaportaasta sais tulla vielä siikaystävällinen.
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Kaikkinainen rakentaminen loppuu jos liitetään Naturaan. :lol:
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Viesti Kirjoittaja vlasek »

"Kaikkinainen rakentaminen loppuu jos liitetään Naturaan. Laughing"

No tuota. Vantaanjoki on käytännössä melko nousuesteetönjonkha latvoillensa asti. Muutamia patoja ja parannuksia, mut tuskimpa natura niitä kieltää. siis jo rakennettujen kohteiden parantamista. Pitkä nousuväylä kaloille tuosta jonkhasta kuitennii löytyy, vaikka lapinmiestä varmaa hirvitäää veden väri, mut elköö huoliko. kyllä ne tamulit ja lohet selviää.

Pelkhäämpä pahoin, notta jää luonnontuotanto oulussa, kemissä ja iijoessa tällä hetkellä pienemmäks, ku eteläsuomen vanthaalla?
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Mitenkää provoomati. Iijoki, oulu ja kemi akselille tarvittas oma virho imo. Siellä sitä potentiaalia vasta lötyski. Iijoen suunnalla ilmeisesti valoa jo tunnelin päässä?

Mut helvetin hienoa, musta, että asioiden eteen tehään jotain. Sääli vaan, että Suomessa kaikki tuntus olevan yksityisten tahojen kontolla.

Mut toho vantaanjoen naturaan. Veikkaan, et se ei mee läpi. Ois liian iso kakku pala haukattavana. Miljoona apulantapetteriä, useita jätevedenpuhdistamoita ym. Jotenki pelkään, että kepu ja byrokratia vie tässäki voiton. Näin lama aikana, ku raha o muutenki kortilla.

Jonain päivänä ois nii hieno nähä kymi ja vantaa luonnonvarasina lohi ja jalokajokina. isoja ponnisteluita nuihi ei tarvittas. Tietty kokkeli myös. Sielläki ilmeisesti hyvö suunta päällänsä.
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

Miljoona apulantapetteriä,
Kirjoitit yllä olevan luvun ? Tilastokeskus väittää suomessa olevan alle 75´000 maatilaa , jotka ovat jakautuneet ympäri suomen , Uskottavuuden säilyttämiseksi olisi toivottavaa pysyä faktoissa . :x
Vantaanjokea on tietämäni mukaan koitettu pesemälläkin puhdistaa useita kertoja. :roll:
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Viesti Kirjoittaja vlasek »

"Miljoona apulantapetteriä,
Kirjoitit yllä olevan luvun ? Tilastokeskus väittää suomessa olevan alle 75´000 maatilaa , jotka ovat jakautuneet ympäri suomen , Uskottavuuden säilyttämiseksi olisi toivottavaa pysyä faktoissa . Mad
Vantaanjokea on tietämäni mukaan koitettu pesemälläkin puhdistaa useita kertoja. Rolling Eyes"

Pahoitteluni virheellisestä lukumäärästä. Käyn huomenna laskemassa käsin kaikki joen vaikutuspiirissä olevat heinähatut.

Ohase hyvä välillä vähä peseytyä.
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Virtavesien hoitoyhdistys ry (Virho) kerää tietoja Vantaanjokeen nousevista meritaimenista ja lohista. Kaikki havainnot meritaimenista ja lohista ovat tärkeitä ja ne kannattaa ilmoittaa. Lähetä havaintosi osoitteeseen: havainnot(ät)virtavesi.com.

Edellä mainittuun osoitteeseen tietoja lähettäneiden nimiä ei julkaista. Saalistietoja, saantipaikkoja ja mahdollisesti muita havaintoja saatetaan tarpeen mukaan julkaista mahdollisimman oikean kuvan esittämiseksi meritaimenien ja lohien noususta Vantaanjokeen.

Vantaanjoen nousukaloista ja tilasta yleensä voit lukea Virhon ”Vantaanjoki vuonna 2008”-raportista, joka löytyy tästä linkistä:
http://www.virtavesi.com/Vantaanjoki%20 ... 202008.pdf
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Koska kalamiehet tuntuvat olevan epätietoisia Vantaanjoen kalastussäännöistä taimenen ja lohen syysrauhoituksen aikana, tässä hieman selvennystä Vantaanjoen kalastussääntöjen sekasotkuun.

Kalastuslain mukainen taimenen ja lohen syysrauhoitus 11.9.–15.11. välisenä aikana alkoi viime perjantaina. Vantaanjoella tämä tarkoittaa joka paikassa vähintään sitä, että taimenia ja lohia ei saa ottaa saaliiksi em. rauhoitusaikana.

Vantaanjoen kalastusalue sai valmiiksi ja hyväksyi keväällä 2008 uuden Vantaanjoen käyttö- ja hoitosuunnitelman, jossa esitetään, että kalastus on kokonaan kielletty Vantaanjoen koski- ja virtapaikoissa 1.10.-15.11. välisenä aikana ja kahlaaminen on kielletty koski- ja virtapaikoissa 1.10.-30.4. välisenä aikana. Vantaanjoen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaiset säännöt eivät tule vesialueilla kuitenkaan voimaan ennenkuin vesialueiden omistajat ovat siitä erikseen päättäneet.

Olen kysellyt Vantaanjoen osakaskunnilta ja muilta vesialueen omistajilta ja kalastusoikeuden haltijoilta tietoa siitä millainen päätös on voimassa kullakin vesialueella tällä hetkellä. Tässä tavoittamieni vesialueen omistajien ja kalastusoikeuden haltijoiden puhelinkeskustelussa antamia tietoja:

Helsingin kaupungin vesialueilla Vantaanjoella kalastus on koski- ja virtapaikoissa kokonaan kielletty 1.10.–15.11. välisenä aikana, lukuunottamatta Vanhankaupunginkosken kalatien alapuolista koskiosuutta, jossa kalastus on sallittua, mutta josta saatuja taimenia ja lohia ei luonnollisestikaan saa ottaa saaliiksi kalastuslain määräämänä rauhoitusaikana 11.9.–15. 11. Lisäksi koukkukokoa on rajoitettu Vanhankaupunginkosken kalatien alapuolisella koskiosuudella. Kalatien yläpuolisella koskiosuudella kalastus on kokonaan kielletty 11.9.-15.11. välisenä aikana. Kahluukielto on voimassa 1.10.–30.4. välisenä aikana Helsingin kaupungin vesialueilla Vantaanjoella, lukuunottamatta Vanhankaupunginkoskea.

Vantaan kaupungin vesialueilla Vantaanjoella ja Keravanjoella kalastus on koski- ja virtapaikoissa kokonaan kielletty 1.10.–15.11. välisenä aikana ja kahluukielto on voimassa 1.10.–30.4 välisenä aikana.

Nurmijärven Myllykosken osakaskunnan vesialueilla kalastus on sallittua taimenen ja lohen syysrauhoitusaikana, mutta taimenia ja lohia ei luonnollisestikaan saa ottaa saaliiksi kalastuslain määräämänä rauhoitusaikana 11.9.–15.11. Taimen on muutenkin rauhoitettu Myllykoskella ympäri vuoden. Kalastus on kokonaan kielletty yöllä klo 24.00-06.00 välisenä aikana ympäri vuoden. Myllykoskella saa kalastaa vain perholla, jossa on väkäsetön koukku. Kahluukielto on voimassa 1.10.–15. 6. välisenä aikana.

Nurmijärven Nukarin-Raalan osakaskuntien vesialueilla kalastus on koski- ja virtapaikoissa kokonaan kielletty 1.10.–15.11. välisenä aikana ja kahluukielto on voimassa 1.10.–30.4. välisenä aikana.

Hyvinkään kylien osakaskuntien vesialueilla kalastus on koski- ja virtapaikoissa kokonaan kielletty 1.10.–15. 11. välisenä aikana ja kahluukielto on voimassa 1.10.–30.4. välisenä aikana.

Arolammen osakaskunnan vesialueilla kalastus on sallittua taimenen ja lohen syysrauhoitusaikana, mutta taimenia ja lohia ei luonnollisestikaan saa ottaa saaliiksi kalastuslain määräämänä rauhoitusaikana 11.9.–15.11. Arolammenkoskessa kalastus on kokonaan kielletty osakaskunnan ulkopuolisilta kalastajilta. Kahlaamiselle ei ole sääntöä, mutta Arolammen osakaskunnan vesialueilla uomat ovat niin kapeita, että kahlaamiseen ei ole mitään tarvettakaan.

Riihimäen kaupungin vesialueilla, mm. Käräjäkoskella kalastus on sallittua taimenen ja lohen syysrauhoitusaikana, mutta taimenia ja lohia ei luonnollisestikaan saa ottaa saaliiksi kalastuslain määräämänä rauhoitusaikana 11.9.–15. 11. Kahlaamiselle ei ole sääntöä, mutta Riihimäen vesialueilla uomat ovat niin kapeita, että kahlaamiseen ei ole mitään tarvettakaan.

Keravanjoella Kellokosken ja Ridasjärven osakaskuntien vesialueilla kalastus on sallittua taimenen ja lohen syysrauhoitusaikana, mutta taimenia ja lohia ei luonnollisestikaan saa ottaa saaliiksi kalastuslain määräämänä rauhoitusaikana 11.9.–15.11. Taimen on muutenkin rauhoitettu Kellokosken ja Ridasjärven osakaskuntien vesialueilla ympäri vuoden. Kaukasten patoaltaan yläpäästä Hanko-Porvoo tiehen saakka kalastuksessa saa käyttää vain yhtä väkäsetöntä koukkua. Kahlaaminen on kielletty Santakosken alapuolisesta Niittykulman sillasta ylöspäin Hanko-Porvoo tiehen saakka 1.10.–15.6. välisenä aikana.

Oma suositukseni on, että taimenien ja lohien kuturauhan turvaamiseksi missään Vantaanjoen koski- ja virtapaikoilla ei kalasteta 1.10.-15.11. välisenä aikana. Soraikoilla olevan mädin ja vastakuoriutuneiden poikasten suojelemiseksi koski- ja virtapaikoilla ei pidä kahlata ainakaan 1.10.-31.5. välisenä aikana, mutta kahlaamisesta pitäytyminen 15.6. saakka varmistaa poikasten selviytymisen parhaiten. Vantaanjoen kalastusalueen laatiman Vantaanjoen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukainen ja monien osakaskuntien käyttöönottama kahluukielto 1.10.-30.4. välisenä aikana päättyy liian aikaisin.
Avatar
Jio
Pro Scroll User
Viestit: 684
Liittynyt: 20:22:19 21.04.2005
Paikkakunta: Hyvin kääk
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Jio »

Kari Stenholm kirjoitti:Koska kalamiehet tuntuvat olevan epätietoisia Vantaanjoen kalastussäännöistä taimenen ja lohen syysrauhoituksen aikana, tässä hieman selvennystä Vantaanjoen kalastussääntöjen sekasotkuun.

Kalastuslain mukainen taimenen ja lohen syysrauhoitus 11.9.–15.11. välisenä aikana alkoi viime perjantaina. Vantaanjoella tämä tarkoittaa joka paikassa vähintään sitä, että taimenia ja lohia ei saa ottaa saaliiksi em. rauhoitusaikana.

Vantaanjoen kalastusalue sai valmiiksi ja hyväksyi keväällä 2008 uuden Vantaanjoen käyttö- ja hoitosuunnitelman, jossa esitetään, että kalastus on kokonaan kielletty Vantaanjoen koski- ja virtapaikoissa 1.10.-15.11. välisenä aikana ja kahlaaminen on kielletty koski- ja virtapaikoissa 1.10.-30.4. välisenä aikana. Vantaanjoen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaiset säännöt eivät tule vesialueilla kuitenkaan voimaan ennenkuin vesialueiden omistajat ovat siitä erikseen päättäneet.

Olen kysellyt Vantaanjoen osakaskunnilta ja muilta vesialueen omistajilta ja kalastusoikeuden haltijoilta tietoa siitä millainen päätös on voimassa kullakin vesialueella tällä hetkellä. Tässä tavoittamieni vesialueen omistajien ja kalastusoikeuden haltijoiden puhelinkeskustelussa antamia tietoja:

Hyvinkään kylien osakaskuntien vesialueilla kalastus on koski- ja virtapaikoissa kokonaan kielletty 1.10.–15. 11. välisenä aikana ja kahluukielto on voimassa 1.10.–30.4. välisenä aikana.
-Todella miellyttävää olisi jos nämä suositukset/säännöt näkyisivät jossain (esim. joen varressa) ainakin Hyvinkään osalta. Tällä hetkellä (eli oikeasti viimeiset muutamat viime vuodet) opastaulut ovat olleet perin raiskattuja ja hyvin suppeita sisällöltään. Jolleivat peräti olemattomia.
Jonkinmoista valvontaakin olisi erittäin mukava nähdä. Hämärien muistikuvieni mukaan törmäsin valvojaan v. -96 viimeksi (saattoi olla myös -95) kun erehdyin joelle tankkiauton kanssa samaan aikaan.
Eli suomeksi sanottuna tämä Hyvinkään alueen valvonta on huono vitsi.
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Nurmijärven Isoniityn jätevedenpumppaamolta on päästetty puhdistamatonta jätevettä Luhtajokeen kahtena päivänä 26.9. ja 27.9. yhteensä 240 m3.

Helsingin Pukinmäen jätevedenpumppaamolta on päästetty puhdistamatonta jätevettä Vantaanjoen pääuomaan 30.9. klo 14.15-17.15 välisenä aikana Helsingin oman arvion mukaan 6480 m3.
Avatar
Stickan
RantaruÅttalainen ojaharppi
Viestit: 8114
Liittynyt: 19:53:03 21.04.2005
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Stickan »

Vittu, miten noi hommat voi jatkua vuodesta toiseen tällä menolla???? Touh
Avatar
Hapankaali
Viestit: 605
Liittynyt: 19:57:08 18.11.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Hapankaali »

Stickan kirjoitti:Vittu, miten noi hommat voi jatkua vuodesta toiseen tällä menolla???? Touh
Mietin juuri samaa.
Nyt ei ole satanut vettä/joki olisi tulvinut (siihenhän nuo laitokset aina vetoaa),niin missäs se vika nyt sitten on szeko

Edit: Lukihan tuolla "on päästetty" miksi tahallaan?
"The only difference between
Men and Boys
is the price of the toys"
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja vlasek »

No voe paska.

Onse vaan sairasta, että toiset kuluttaa vapaa-aikaansa joen tilan kohentamiseen ja sitte tulee tommosia pommeja. :cry: :cry: :cry:
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Meritaimenet ja lohet nousevat Vantaanjoella:

http://www.virtavesi.com/index.php?showNews=248
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Taimenet kutevat Vantaanjoen latvapuroissa parhaillaan:
http://www.virtavesi.com/index.php?showNews=251
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Kun vielä pääuoman vesi ois tuon väristä :D
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Tässä tietoa Vantaanjoen kunnostamisesta ja muusta elvyttämisestä, sekä joen elpymisestä ja ongelmista:
http://www.virtavesi.com/index.php?showNews=254
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Taimenen ja lohen syysrauhoitus päättyy ja kalastuskausi jatkuu ensi maanantaina. Kutusoraikoilla ei saa nyt kahlata:
http://www.virtavesi.com/index.php?showNews=261
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli pumppaamovuoto marras-joulukuun vaihteessa. Finavia on laatinut asiasta yhteenvedon, josta ilmenee mm. seuraavaa:

Lentoaseman asematasoalueelta kerättävää ja lentokoneiden jäänpoisto- ja estoaineiden käytön takia talviaikana jätevesiviemäriin johdettavaa vettä valui Vantaanjoen sivupuroon Kylmäojaan 20.11.- 2.12.2009 välisenä aikana lentoaseman pumppaamon ylivuodon takia yhteensä 11 900 m³.

Finavian ympäristöasiantuntija Elina Kauppilan tiedotteen mukaan:
” Ylivuodon syynä oli pumppaamon kapasiteetin ylittyminen sateiden vuoksi. Ylivuodolla ei ollut vaikutusta Kylmäojan vedenlaatuun. Kala- tai rapukuolemia ei ole havaittu.”
Kari Stenholm
Viestit: 138
Liittynyt: 19:12:39 17.11.2008
Viesti:

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Kari Stenholm »

Helsingin sekaviemäreistä vuotaa jätevettä suoraan mereen. Helsinki laskee näiden jätevesipäästöjen määrän kyseisen vuosineljänneksen sademääriin perustuen. Tässä tämän vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen päästöt Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan:

-Ensimmäisellä vuosineljänneksellä puhdistamatonta jätevettä sisältävää sekaviemärivettä mereen 119 m³ (119 000 litraa) (vajaat 5 rekkakuormallista)

-Toisella vuosineljänneksellä puhdistamatonta jätevettä sisältävää sekaviemärivettä mereen 94 615 m³ (94 615 000 litraa) (3 785 rekkakuormallista)

-Kolmannella vuosineljänneksellä puhdistamatonta jätevettä sisältävää sekaviemärivettä mereen 231 411 m³ (231 411 000 litraa) (9 256 rekkakuormallista)

-Neljännen vuosineljänneksen päästötiedot puuttuvat vielä
Emppai
Käsijuusto
Viestit: 7219
Liittynyt: 22:20:26 04.01.2006

Re: Vantaanjoki

Viesti Kirjoittaja Emppai »

Miten helvetissä toi voi olla mahdollista?? Miten tosta rikoksesta ei saada ketään vastuuseen? Voi jumalauta että pistää vihaksi!!
Vastaa Viestiin