Kalakukko
Alueen säännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kuinka tehdään maailman paras kalasoppa?.... Mitä tarvitaan savolaiseen kalakukkoon. Kaikki reseptit ja murkinavinkit...
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Kalakukko
Pistetäänpä kunnon kalakukko-ohje. Kulkenut vaimon suvussa ja en minäkään tätä panttaamaan ala Mainittakoon että kertaakaan en tällä ohjeella ole epäonnistunut. Eli aina ollut hemmetin hyvää evästä tuulen suojaan pisteltäväksi kun kukon tekoon olen vaivautunut.
KALAKUKKO
6-7dl vettä
4,5-6dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1tl leivinjauhetta
Alustetaan ruisjauhoilla. Vaivaa pöydällä sopivan sitkeä taikina. Kaulitse littanaksi. Pohjalle riisiä, saa olla suht reilustikin. Riisin päälle kaloja ja raitalihaa (siankylkeä) kerroksittain. Joka väliin reilusti suolaa. Kasataan uunipellille, veden ja veitsen kanssa saa siloteltua saumat "liimaamalla" umpeen.
Sitten tärkein, eli paistaminen:
Ensin 200-300 astetta n. 25 minuuttia.
Kukko pois uunista ja reilusti voita pintaan. Saa ottaa n. 100 gramman lämpäreen paperiin ja pyöritellä sen kuuman kukon pintaan.
Kääritään kukko folioon ja pienennetään uuni 200-asteeseen. Annetaan olla reilu tunti.
Pienennetään uuni 120-asteeseen ja annetaan hautua vähintään 6 tuntia.
itse pistän kukon alkuillasta uuniin ja juuri kun rupean nukkumaan niin pienennän uunin 120:een. Sitten joutaa kukko olla aamuun asti uunissa. Jos aamuyöstä herää, voi käydä kääntämässä uunin nollille ja antaa hautua jälkilämmössä. Yhtä hyvää tulee
Tämän jälkeen kukko otetaan uunista, kääritään ensin voipaperiin ja sen jälkeen pyyhkeeseen. Tämän jälkeen odotellaan että kukko jäähtyy ja sit ei muuta kuin maiskutusten kera ääntä kohti!
Toivottavasti maistuu! Ainakin ajankohtainen aihe näin pilkkikauden kynnyksellä
KALAKUKKO
6-7dl vettä
4,5-6dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1tl leivinjauhetta
Alustetaan ruisjauhoilla. Vaivaa pöydällä sopivan sitkeä taikina. Kaulitse littanaksi. Pohjalle riisiä, saa olla suht reilustikin. Riisin päälle kaloja ja raitalihaa (siankylkeä) kerroksittain. Joka väliin reilusti suolaa. Kasataan uunipellille, veden ja veitsen kanssa saa siloteltua saumat "liimaamalla" umpeen.
Sitten tärkein, eli paistaminen:
Ensin 200-300 astetta n. 25 minuuttia.
Kukko pois uunista ja reilusti voita pintaan. Saa ottaa n. 100 gramman lämpäreen paperiin ja pyöritellä sen kuuman kukon pintaan.
Kääritään kukko folioon ja pienennetään uuni 200-asteeseen. Annetaan olla reilu tunti.
Pienennetään uuni 120-asteeseen ja annetaan hautua vähintään 6 tuntia.
itse pistän kukon alkuillasta uuniin ja juuri kun rupean nukkumaan niin pienennän uunin 120:een. Sitten joutaa kukko olla aamuun asti uunissa. Jos aamuyöstä herää, voi käydä kääntämässä uunin nollille ja antaa hautua jälkilämmössä. Yhtä hyvää tulee
Tämän jälkeen kukko otetaan uunista, kääritään ensin voipaperiin ja sen jälkeen pyyhkeeseen. Tämän jälkeen odotellaan että kukko jäähtyy ja sit ei muuta kuin maiskutusten kera ääntä kohti!
Toivottavasti maistuu! Ainakin ajankohtainen aihe näin pilkkikauden kynnyksellä
"Kyllä se kala vielä löytyy..."
Eikö herroilla pelitä luetun ymmärtäminen? Ohjeessa lukee varsin selvällä suomen kielellä ALUSTETAAN RUISJAUHOILLA! Vai luuletteko tosiaan että jos pistää 6dl vettä ja 6dl jauhoja niin siitä tulee sitkeä taikina? Tuo vehnäjauhomössä on löysä liru johon lataistaan vielä kilo ruisjauhoa kyytipojaksi että tulee kunnon taikina.
Ooksää Jyffe leiponu monesti oikeaa ruisleipää oikeassa leivinuunissa? Mä olen joitain kymmeniä kertoja sellaista 12 limpun taikinaa vaivannut. Ja kas kummaa, siihenkin tulee pieni osa vehnäjauhoa...
Ooksää Jyffe leiponu monesti oikeaa ruisleipää oikeassa leivinuunissa? Mä olen joitain kymmeniä kertoja sellaista 12 limpun taikinaa vaivannut. Ja kas kummaa, siihenkin tulee pieni osa vehnäjauhoa...
"Kyllä se kala vielä löytyy..."
- Haukkivesku
- Viikonloppusavolainen
- Viestit: 4968
- Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
- Paikkakunta: hellsinki
- Viesti:
Poijiilla leipomisen perusteet kadoksissa.....
Vehnäjauhot on leipomisen perusta.
Lähes kaikissa kauppojen "tummissa" leivissä on vehnäjauhoja.
Yks tarkennus tuohon kukko-ohjeeseen ennen kuin kokeilen.
Ovatko riisit valmiiksi keitettyjä?
Vehnäjauhot on leipomisen perusta.
Lähes kaikissa kauppojen "tummissa" leivissä on vehnäjauhoja.
Yks tarkennus tuohon kukko-ohjeeseen ennen kuin kokeilen.
Ovatko riisit valmiiksi keitettyjä?
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."
Tumi kirjoitti:Ooksää Jyffe leiponu monesti oikeaa ruisleipää oikeassa leivinuunissa? Mä olen joitain kymmeniä kertoja sellaista 12 limpun taikinaa vaivannut. Ja kas kummaa, siihenkin tulee pieni osa vehnäjauhoa...
Aika monta kertaa. Joka talvi lämmityskauden aikana meidän taloudessa syödään omatekoista ruisleipää.
Vehnäjauho ei kuulu ruisleipään, joten et ole oikeaa leipää tehnytkään.
Ilmeisesti pilaat vielä tuon "ruisleipänisutaikinan" hiivalla
Leipomisen perusteet ovat silloin kateissa, jos ruisleipätaikina pitää pilata nisujauhoilla ja hiivalla.
Viimeksi muokannut Jyffe, 15:11:30 29.12.2008. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Itse pidän kainuulaisesta tavasta, jossa kukko tehdään juurella hapatettuun 100% ruistaikinaan.
Täyteisiin sen kummemmin kommentoimatta.
Monella leipomolla on nykyään valikoimissaan 100% ruisjauholeipä. Äkkiä mieleen tulee Porokylän leipomo ja Luomuhonen. Tuo Luomuhosen leipä oli älyttömän hyvää, kun satuttiin ottamaan sitä evääksi Puruveden Lohikuninkuuteen...
Täyteisiin sen kummemmin kommentoimatta.
Monella leipomolla on nykyään valikoimissaan 100% ruisjauholeipä. Äkkiä mieleen tulee Porokylän leipomo ja Luomuhonen. Tuo Luomuhosen leipä oli älyttömän hyvää, kun satuttiin ottamaan sitä evääksi Puruveden Lohikuninkuuteen...
Kun katson vihreitä, näen punaista.
Kukin tyylillään.
Äitivainaa leipoi eläessään melko paljon kalakukkoja. Monesti kyselin kuorenteko-ohjetta. Aina sanoi, että "laita siihen ruisjauhoja ja vehnäjauhoja". Eihän se koskaan itse määriä mittaillut, näppituntumalla laittoi jauhot. Halavatun hyvää oli aina ja kuoret pysyi kasassa.
Minusta on turha vääntää kättä siitä tuleeko kuoreen vehnäjauhoja vai ei. Kokeilee kumpaakin niin senjälkeen voi sanoa kumpi on omasta mielestä parempi. Tässäkään asiassa ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa. Eikä se miten "minä" teen, ole aina se ainoa oikea tapa.
Äitivainaa leipoi eläessään melko paljon kalakukkoja. Monesti kyselin kuorenteko-ohjetta. Aina sanoi, että "laita siihen ruisjauhoja ja vehnäjauhoja". Eihän se koskaan itse määriä mittaillut, näppituntumalla laittoi jauhot. Halavatun hyvää oli aina ja kuoret pysyi kasassa.
Minusta on turha vääntää kättä siitä tuleeko kuoreen vehnäjauhoja vai ei. Kokeilee kumpaakin niin senjälkeen voi sanoa kumpi on omasta mielestä parempi. Tässäkään asiassa ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa. Eikä se miten "minä" teen, ole aina se ainoa oikea tapa.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
-
- Viestit: 2
- Liittynyt: 22:58:27 05.01.2009
Asiaa!!!Mutta onko tuo porokylän ruisleipä 100% ruista.....tohin eppäillä.. tuo muhosen leipä on yhdestä parraista mitä oon emättiin survonuJyffe kirjoitti:Itse pidän kainuulaisesta tavasta, jossa kukko tehdään juurella hapatettuun 100% ruistaikinaan.
Täyteisiin sen kummemmin kommentoimatta.
Monella leipomolla on nykyään valikoimissaan 100% ruisjauholeipä. Äkkiä mieleen tulee Porokylän leipomo ja Luomuhonen. Tuo Luomuhosen leipä oli älyttömän hyvää, kun satuttiin ottamaan sitä evääksi Puruveden Lohikuninkuuteen...
-
- Viestit: 2
- Liittynyt: 22:58:27 05.01.2009
- Haukkivesku
- Viikonloppusavolainen
- Viestit: 4968
- Liittynyt: 17:10:08 26.04.2005
- Paikkakunta: hellsinki
- Viesti:
Kainuusta mitään aitoa kukkoa saa, kopiota valmistavat...
Teillä kun tuppas nuo kukot olemaan ennen sellaisia karjalanpiirakan tapaisia. Pääyistä aaki kok laaki. Johan siitä meni aromit harakoille.
Mutta onneksi teilleppäin muutti savolaisia niin saitte kukkonnekin suljettua...
Muistaakseni tuo vehnäjauhon lisäys ruistaikinaan liittyi jotenkin taikinan koossa pysymiseen ja sen käsittelemisen helpottamiseen. Mutta ei niissä maullisia eroja ole tekee sitten kummin vain.
Teillä kun tuppas nuo kukot olemaan ennen sellaisia karjalanpiirakan tapaisia. Pääyistä aaki kok laaki. Johan siitä meni aromit harakoille.
Mutta onneksi teilleppäin muutti savolaisia niin saitte kukkonnekin suljettua...
Muistaakseni tuo vehnäjauhon lisäys ruistaikinaan liittyi jotenkin taikinan koossa pysymiseen ja sen käsittelemisen helpottamiseen. Mutta ei niissä maullisia eroja ole tekee sitten kummin vain.
"En minäkään ole aina oikeassa, mutta silloinkin muut ovat enemmän väärässä."