Hoitokalastusko yks keino Vanajan tilanteen parantamiseksi

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Hoitokalastusko yks keino Vanajan tilanteen parantamiseksi

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

VANAJAVEDEN TILANNE

Savosta muuttaneena tänne hämeeseen noin 5 vuotta sitten, mietin yön pimeinä tunteina vanajaveden/vanajanselän veden tilaa.
31.10.08 Hämeen sanomissa oli kirjoitus aiheesta sivulla kolme.
Kiteytettynä näin saadaan vedet kuntoon:
-Kehitetään maanviljelelijöiden ja haja-asutusalueiden ympäristöneuvontaa
-laajennetaan viemäriverkkoja
-edistetään maataloudessa vilelykiertoa, kalkitusta, ogaanisten lannoitteiden käyttöä ja suojavyöhykkeiden kasvattamista peltojen ja vesistöjen välille,
-Tehostetaan metsätalouden vesiensuojelusuunnitelmia ja niiden seurantaa.
Nämä edellä mainitut ovat kyllä tarpeellisia toimenpiteitä.

Ihmetyttää, että hoitokalastuksesta ei puhuta mitään?

Vanajavedessä on vahva särkikalasto/särjensukuisten kanta ns. roskakalaa. Nämähän viihtyvät rehevöityneissä vesissä. Käsittääkseni vahva särkikalakantainen kalasto aiheuttaa sisäistä kuormitusta, kun se penkoo pohjaa ravintoa etsiessään, kalat tavallaan erittävät ravinteita leville helppokäyttöisessä muodossa. Lisäksi ne voivat syödä eläinplantonin niin vähiin, ettei se kykene laidunnukseltaan estämään levien haitallista runsastumista. Tyypillisimmillään ns. sisäisen kuormituksen haitat näkyvät keski- ja loppukesän sinileväkukintoina.
Omasta mielestäni tämmöistä hoitokalastusta kannattaisi kokeilla eräänä vedenlaatua parantavana tekijänä.

Ongelmana käsittääkseni on, että vanajavesi on läpivirtausvesistö, jossa hoitokalastus olisi haastavaa. Hoitokalastus on helpompaa suljetussa vesistössä esimerkkeinä Tuusulanjärvi, Lehijärvi, ja Vesijärvi.
Jos tänne rakennetaan katettu moottoritie, golfkenttiä etc., jotka nielee jotain -150 miljoonaa euroa rahaa, niin eiköhän vanajaveden vesistön suojeluohjelmaan/hoitokalastukseen liikenisi, esimerkiksi 3 miljoonaa euroa, jolla saataisiin varmasti paljon aikaa ja katettaisiin hoitokalastuksen kustannukset. Tietysti pitää miettiä, että hoitokalastus hankkeeseen hankitaan resurssit. Luulisin, että EU:n tukia hankkeeseen saisi ja + muita tukia. Tietenkin valtion on myös tuettava asiaa, ettei se pelkästään olisi tukien varassa.

Onhan tuo katettu moottoritie valmistuessaan varmasti nähtävyys, mutta hienoa olisi tuijotella toisen väristä vettä, että näkösyvyys parantuisi 30 cm:stä - 1.5-2 metriin.

Hoitokalastus mielestäni pitäisi toteuttaa suunnitelmallisesti vaikka viiden vuoden periodilla ympäri vuoden. Ei riitä, että muutama eläkeläisukko on uittamassa verkkojaan silloin tällöin.

Vaan pitäisi olla vaikka 15 hoitokalastajaa, jotka operoisivat ympäri vanajavettä ja vanajan selkää, joille maksetaan tästä hoitokalastustyöstä. Samalla tämmöinen hanke työllistäisi ihmisiä.
Minun mielestäni pelkästään vanajanselällä pelkästään pitäisi olla -5 hoitokalastajaa. Esimerkiksi Sääksmäellä, Tyrvännössä ja ruskeankärki, Retulansaaren etcs. selän alueella operoisivat.

Sitten tietenkin Lepaa,/Merve , Hattulanselkä, kaupungin edusta, ja miemalanselkä etc. . Tänne alueelle voisi olla 10 hoitokalastajaa, kun on kuitenkin 20 km alue, vaikkakin se tämmöistä kapeikkoa.
Hoitokalastus siis pitäisi olla mahdollisimmat tehokasta, että siitä olisi jotain hyötyä. Lisäksi seurantaa pitäisi olla muutaman kerran vuodessa, että miten vanajaveden tilanne on kehittynyt, onko hoitokalastuksella saatu vastaavaa hyötyä.

Sitten pitää miettiä, että mihin ne hoitokalastuksessa saatu roskakala laitetaan, että siitä ei tule ongelma jossain toisaalla. Roskakalastuksen tulokset voisi jauhaa minkeille rehuksi etc. Joka tapauksessa roskakalaa tulisi viidessä vuodessa paljon.

Tästä tulisi jotain takaisinkin päin tuloina, että tätä hoitokalastus saaliita
jauhetaan minkeille rehuksi ja myydään eteenpäin tätä rehua niitä tarvitseville.

Eräänä suurena ongelmana itse näkisin tämän ilmastomuutoksen, lauhat , sateiset ja lumettomat talvet. Viime talvi oli todellakin torso. Pellot olivat märkänä koko talven, ja viime keväänä esimerkiksi Katilan pelloilla isoja hehtaarien kokoisia lammikoita ympäri isoa peltoaluetta, eli siis miljoonia litroja ”peltovettä”. Nämä vedet kun purkautuivat ne toivat ojien ja/purojen kautta pelloilta erittäin isoja valumia. Nytkin Katinalan pellolla on muutaman hehtaarin kokoinen lammikko. Ravinteita, fosforia etc. virtaa, ja särjensukuisten määrä vesistöissä vaan kasvaa entisestään.
Vanajaveden/vanajanselän tilane on ollut paljon huonompi kuin nyt esimerkiksi 70-80 luvulla, joten peliä ei ole kokonaan menetetty.

Onhan tuo Kymijoen pohjan sedimentti kerrokset Euroopan saastuneimpia, mutta hyvin siellä on hoidettu asioita, kun on saatu kymijoki siihen kuntoon, että siellä kehitetty vahva urheilukalastuskulttuuri pitkäjänteisellä työllä ja tätä kautta matkailua.Tällä hetkellä taitaa olla eräs yksi saalisvarmimpia lohi/taimenjokia.

Onhan vanajassa jokunen muikkukin, mutta paikalliset sitä eivät usko, että tuossa ”kuraojassa”voisi muikku kasvaa. Ei muikkua kokonaan ole saatu palautettua vanajaan, mutta kyllä sitä siellä uiskentelee,pieniä määriä kylläkin. Järvilohta ja järvitaimenta sekä vahva siikakantakin on ollut vanajassa aikoinaan ja tuulastusta harjoitettiin paljon syyspimeillä, ja vesi oli huomattavasti kirkkaampaa kuin nyt. Arvelisin mututiedolla, että nykyisen Pohjois-Kallaveden tasoa. Mitä nyt olen vanhoja gubbeja jututtanut.

Vanajaveden historiasta on mielenkiintoista tietoa esimerkiksi internetin kautta: Vanajaveden pintaa on tiputettu 1830-1921 välisenä aikana jopa 3 metriä ja Aulangonjärvi on Vanajaveden entinen lahdukka, joka aikojen saatossa kuroutui omaksi järvekseen. Lisäksi internetin kautta pystyy näkemään 1600-1700 luvulla tehtyjä karttoja , miten vanajavesi on muuttunut maisemaltaan. Vanajavesi on ollut yksi tärkeimmistä ja parhaimmista kuhajärvistä Suomessa.

Ohessa linkkejä, joista voi lukea Tyrvännön ja vanajaveden historiaa.
http://www.tyrvanto.net/nahtavyys/vanajavesi.htm
http://www.tyrvanto.net/nahtavyys/vanajanlaakso.htm
http://www.tyrvanto.net/tyrvantoseura/
http://www.tyrvanto.net/tyrvantoseura/vaulo/tyva26.htm

Mielipiteitä?

Tuommoisia hajatelmia brandylasin ääressä.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
catch_a_fish
Väärin kalastaja
Viestit: 1947
Liittynyt: 06:55:35 22.04.2005
Paikkakunta: Aura

Viesti Kirjoittaja catch_a_fish »

Hyviä hajatelmia. Hoitokalastus on toki hyvä toimenpide ja tarpeellinenkin, mutta kyllä mä näen ulkoiseen kuormitukseen puuttumisen tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Sisäinen kuormitus jatkuu ja rehevöityminen voi pahentua vaikka ulkoinen kuormitus olisi nolla (ei oikeasti mahdollista). Ulkoiseen kuormitukseen on usein lisäksi suhteellisen yksinkertaista puuttua, ja niistä toimenpiteistä aloittamalla saadaan jengiä mukaan järvenhoitotyöhön.

Hoitokalastus on pitkäjänteistä toimintaa ja vaatii paljon vapaaehtoistyötä. Jos se jää liian harvojen harteille, niin homma kusee ennemmin tai myöhemmin.
Luulisin, että EU:n tukia hankkeeseen saisi ja + muita tukia.
Joo, rahaa on kuulemma mahdollista saada, mutta itse en tiedä miten se oikeasti onnistuu - ainakin se on vitun työlästä. Tein hankesuunnitelman, hakemukset ym. tarpeelliset selvitykset - tähän meni melkein vuosi ja työaikaa nnn tuntia. Lähetettyyn hakemukseen tuli täydennyspyyntöjä, mutta loppujen lopuksi sieltä ei herunut euroakaan. Ympäristötavoitteet oli kyllä ok, mutta ainakin silloin noissa eu-hakemuksissa oli älyttömän kunnianhimoiset tavoitteet/vaatimukset uusien työpaikkojen, rahavirtojen ja ties minkä sosiaalisen jeesustelun luomiseksi, mikä osoittautui pienelle järviyhdistykselle ihan mahdottomaksi palaksi. Pahinta oli se, että Melkein tekisi mieli sanoa, että haettuun rahamäärään nähden jo pelkkä hakemusrumba oli liian raskas. Tästä on nyt vajaa 5 vuotta, toki asia voi nykyisin olla toisin.
Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Eipä taida 5 hoitokalastajaa riittää, kun on tuommonen 25*20 Km alue noin suurinpiirtein, vanajaa kun on tuonne valkeekoskella asti ja sitten alakaa mallasvesi. Oisko 10 oikee määrä?
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... ue&lang=FI

Sitten kun tuo kapeikko-osa alkaa tuolta vanajanniemen/ lepaan suntin tuntumasta niin aluetta on noin reilu 20 km
päättyen tohon miemalanselkään. Tuonne pätkälle toiset 10 hoitokalastusta tekemään.

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kart ... ue&lang=FI

Miemalanselältä lähtee vielä hiidenjoki, joka päättyy Pcp-pommi kernaalanjärveen.

Siis 20 hoitokalastajaa yhteensä alueelle.

Heittelen aivan mututiedoilla näitä juttuja, siis omia pähkäilyjä, sen varmasti kaikki tajuaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
mylläri
Viestit: 707
Liittynyt: 11:41:18 19.04.2006

Viesti Kirjoittaja mylläri »

Itse ajattelisin asiaa niin, että tehokalastuksella ei voida saada mitään aikaiseksi jos ulkoinen kuormitus on vielä yli kriittisen tason.
Toinen asia tuossa on se, että tehokalastuksella ei mielestäni ole mikään kiire ikinä - toisin kuin ulkoiseen kuormitukseen puuttumisella.
Särkikalat vain kierrättävät järven omia ravinteita, mutta ulkoinen kuormitus lisää järven ravinnemäärää koko ajan. Siksi ulkoisiin lähteisiin puuttumisella on tavallaan enemmän kiire. Mitä myöhemmin toimet aloitetaan, sitä huonompi lähtötilanne on.
Jos ravinnepäästöt saadaan alas, niin kyllä se tehokalastuksen aikakin ehkä joskus tulevaisuudessa tulee. Tämmöisiä ajatuksia tuli mieleen ihan vain noiden aikaisempien viestien pohjalta, en siis tunne tapausta sen enempää.
Hyviä pointteja oli SDS:llä tuossa, tuosta järven historiasta. Harmillisen usein ihmiset kuvittelevat että järvet ovat luonnostaan nykyisenkaltaisia kuralammikoita. :?
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Joo, tuosta olen samaa mieltä, että pitäisi sitä ulkoista kuormitusta vähentää.
Mutta on se aika helevetin vaikeaa, kun näki itse 2,5*1,5m km noin about kokoisella peltoaukeella, miten paljon sielllä oli vettä....
Siis ihan helvetisti. Ihan kuis ois ollut pohjanmaan 80-luvun tulvat, että soutuveneellä olisi pystynyt keväällä soutelemaan. :shock:
Hämmeenlinnan lähialueista alueet hyvin viljeltyä kaikin puolin, ja pelloilta ojien etc. kautta tulee sitä kuormistusta koko ajan.

Eipä tässä voi maajusseja syytellä/syyllistää.

Tuollahan alussa oli mainittu niistä toimenpiteistä, mitä keinoja yleensä käytetään.

vetouistelupuritaanit ja talvella laakereilla makavaavat :wink: ovat tyytyväisiä, kun vaan kuhaa riittää veneessä ja talvi ei ole kuin parin kuukauden mittainen. Ei vaan verkkomiehet pääse uittamaan 4 kuukaudeksi verkkoja jään alle kuhasyvänteisiin, ja vie kuhia pois. Lissää vaan vettä taivaalta koko talven. No joo, ollaan Etelä-Suomessa. Eihän tänne talvea kaivata.

Itse en aktiivisena talvikalastajana tosiaankaan ole tilanteeseen tyytyväinen.
Viimeksi muokannut Sostakovits da Silva, 14:04:28 01.05.2013. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

Kyllähän hoitokalastuksella saadaan veden laatua parannettua. Hyvänä esimerkkinä Lahden Vesijärvi.
Tuon kokoisen altaan, kun Vanajavesi on, hoitokalastus ei onnistu millään talkoovoimilla. Troolit siihen tarvitaan. Troolimiehet ottaa ehkä n. 1 € / kalakilo. Muutama sata tonnia kun kaloja nostetaan, niin mistä löytyy rahoittaja? Eikä se pääty siihen yhteen tyhjennykseen, sitä pitää tehdä vuosittain, jos halutaan että veden laatu myös pysyy hyvänä.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Joo,tarkoitin että nuo 20 hoitokalastaajaa olisi alan ammattilaisia. Rahasta kaikki on kiinni tosiaankin.

Kun tänne riittää rahaa rakentaa katettu moottoritie, että keskustasta tulisi taas vetovoimainen. Tuo Tiiriön kauppakeskusalue on täällä kuin Lempäälän Ideapark eli kauppaliikkeet etc.marketit ovat pitkält keskittyneet sinne.
Tuo moottoritie kun halakaisee kaupungin kahtia. Jos rahaa riittää tuommosiin hankkeisiin, niin pitäs sitä riittää myös vesistön suojeluohjelmaankin.

tuommosen löysin googlettamalla:
http://www.hoitokalastus.fi/hoitokalastus.html
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
mylläri
Viestit: 707
Liittynyt: 11:41:18 19.04.2006

Viesti Kirjoittaja mylläri »

P.J.H kirjoitti:Kyllähän hoitokalastuksella saadaan veden laatua parannettua. Hyvänä esimerkkinä Lahden Vesijärvi.
Tuon kokoisen altaan, kun Vanajavesi on, hoitokalastus ei onnistu millään talkoovoimilla. Troolit siihen tarvitaan. Troolimiehet ottaa ehkä n. 1 € / kalakilo. Muutama sata tonnia kun kaloja nostetaan, niin mistä löytyy rahoittaja? Eikä se pääty siihen yhteen tyhjennykseen, sitä pitää tehdä vuosittain, jos halutaan että veden laatu myös pysyy hyvänä.
Vesijärvi juuri sellainen järvi missä tehokalastuksella voidaan saada tuloksia. Järvet vain tuppaavat olemaan kovin usein kovin erilaisia.
Jos vanajavesikin olisi yhtä hyvä kohde, niin varmasti tehokalastus olisi viranomaisten toimenpidelistalla kärkipäässä.
Avatar
P.J.H
Viestit: 2078
Liittynyt: 19:18:08 17.11.2005
Paikkakunta: Joroinen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja P.J.H »

tinca kirjoitti:
P.J.H kirjoitti:Kyllähän hoitokalastuksella saadaan veden laatua parannettua. Hyvänä esimerkkinä Lahden Vesijärvi.
Tuon kokoisen altaan, kun Vanajavesi on, hoitokalastus ei onnistu millään talkoovoimilla. Troolit siihen tarvitaan. Troolimiehet ottaa ehkä n. 1 € / kalakilo. Muutama sata tonnia kun kaloja nostetaan, niin mistä löytyy rahoittaja? Eikä se pääty siihen yhteen tyhjennykseen, sitä pitää tehdä vuosittain, jos halutaan että veden laatu myös pysyy hyvänä.
Vesijärvi juuri sellainen järvi missä tehokalastuksella voidaan saada tuloksia. Järvet vain tuppaavat olemaan kovin usein kovin erilaisia.
Jos vanajavesikin olisi yhtä hyvä kohde, niin varmasti tehokalastus olisi viranomaisten toimenpidelistalla kärkipäässä.
Miten se Vanajavesi poikkeaa Vesijärvestä siinä suhteessa?
Tokihan Vesijärvelläkin on tehty paljon muitakin toimenpiteitä kuormituksen vähentämiseksi, mutta hoitokalastus on ilmeisesti tuonut näkyvimmin tuloksia.
Sinä vaan ei todellakaan millään napilla pelata kun tämän kokoisia järviä aletaan kalastamalla hoitamaan. Tarvitaan kaikki ympäristökunnat yhteistyöhön, sekä valtion virastot rahoittajaksi.
Eikä se työ lopu siihen, vaan sitä on tehtävä jatkuvasti, jos halutaan veden laadun myös pysyvän hyvänä.

Vesijärvi on pinta-alaltaan n. 110 km2. Vuosina -87 - 94 kalastettiin n. 1200 000 kg josta troolaamalla n. 1000 000 kg. Veden laatu parani ja kuhaa ja lohikaloja alkoi järvessä uiskennella mukavasti. Sitten hoitokalastus väheni ja samalla alkoi myös veden laatu huonontua. -90 luvun lopulla järvi oli jo lähes yhtä huonossa kunnossa kun -80 luvulla.
v 2002 jälkeen hoitokalastusta taas tehostettiin ja pikku hiljaa järven kunto on taas parantumassa.
Vuosina 2002 -2006 on roskakalaa nostettu yli 900 000 kg.

Siis tämmöisistä kalamääristä kun puhutaan, niin 10 - 20 paunetti-ukkoa on kun hyttysen paska itämeressä, kun puhutaan Vanajaveden kokoisesta järvestä.
Miksi tehdä samanlainen vaappu, kun muilla? Semmoisenhan voi ostaa kaupasta!
mylläri
Viestit: 707
Liittynyt: 11:41:18 19.04.2006

Viesti Kirjoittaja mylläri »

Vesijärven rehevöitymisen syy oli jätevesissä, ja niiden laskeminen lopetettiin kokonaan. Tästä syystä sisäisen kuormituksen osuus oli poikkeuksellisen suuri, eli ulkopuolelta ei tullut juuri mitään mutta järven omat kakat jatkoivat kiertoaan. Lisäksi se on luonnostaan melko karu järvi, ja rehevöitymisen aikakausi oli aika lyhyt.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Eli tarvitaan triplasti miehiä hommiin.

Vanajavesi rupes paskaantumaan tosissaan 60-luvulla, kun valkeakosken paperitehtaat pumppasi yläjuoksulta paskaa vanajaan. Tervakoskelta sellutehdas, mikä lie pumppasi alajuoksulta, se on jo perustettu 1900-luvun alussa. Pahiten siipeensä sai kernaalanjärvi, joka on yhteydessä hiidenjoen kautta vanajaveteen. Joten molemmista päistä tuli kuormitusta.

Esimerkiksi Hattulanselän paroisten jätevesipuhdistamo pumppasi paskaa surutta.
Osa siitä jätevedestä puhdistettiin, mutta suurin osa laskettiin puhdistamattomana järveen. ei tietotaito, välineet riittänyt ja sitten "oikaistiin"prosesseissa. Eihän jätevettä saa täysin puhtaaksi, mutta käsittääkseni ei hirveesti panostettukaan.

Olihan hämeenlinnassa tulitikkutehdasta, nahkatehdasta, puuitto, sotkan sahaa, saarioinen ennen näitä isoja tehtaita. Tehtaiden etc. jätevedet laskettiin suoraan. Myös kaikki yhdyskuntajätteet laskettiin suoraan vanajaveteen. Joten päästöjä on riittänyt...

Hattulanselän alajuoksulla mierolanvirran etc. vanajaveden ranta-asukkaat saivat korvauksia 15 vuoden taistelun jälkeen 2004, tuon paroisten jätevesipuhdistamon aiheuttamista pumppauksen aiheuttamista vaivoista ranta-asukkaille.

Saivat korvauksia 2000-4500 € per asukas. Joo, kyllä varmasti hirveesti lohduttaa tuo, kun pahimmillaan haisi älytön paskan haju rantavedessä, ja lillui ektoplasmaa. Tässä ol mainintaa Hämeen Sanomissa.

Joten vanajaveden puhdistuminen vie aika helvetin pitkän aikaa.

Otan kuvan huomenna eräästä lätäköstä.

Tuossa artikkeli:
http://www.hameensanomat.fi/?article=7523
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Huonot kuvat aamutuimaan;
räpsäistään jossain vaiheessa parempia.

Kuvassa oleva lätäkkö, noin 200 metriä pituudeltaan ja leveyttä 100 metriä leveimmältä kohdin silmällä arvioituna.
Tuommosia lätäköitä isolla peltoalueella oli keväällä mutuarviona 10 kpl kuvissa näkyvän lätätäkön suuruisena+ tietenkin ojissa oleva vesi.
Lisäksi vedenkorkeus tietenkin lätäköissä suurempi luonnollisesti tulva-aikaan.
Liitteet
IMGP4459lammikko pellolla.JPG
IMGP4459lammikko pellolla.JPG (29.98 KiB) Katsottu 15252 kertaa
IMGP4458lammikko pellolla.JPG
IMGP4458lammikko pellolla.JPG (42.55 KiB) Katsottu 15255 kertaa
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
catch_a_fish
Väärin kalastaja
Viestit: 1947
Liittynyt: 06:55:35 22.04.2005
Paikkakunta: Aura

Viesti Kirjoittaja catch_a_fish »

Sinänsä on hyvä juttu, että vesi on korkealla - isompi vesimäärä on mun mielestä järven kannalta aina plussaa. Kuvissa näkyvä tulviminen sen sijaan ei, se lisää ravinteiden huuhtoutumista, joten tuohon pitäisi puuttua mm. ojia perkaamalla ja tierumpuja putsaamalla.
Hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Paskat otokset. Mutta paskan postauksessa olen asiantuntija.

Juosten kusten otetut tänään klo 16 jälkeen,sateinen keli ja hämärä.
Liitteet
IMGP447koivukon takana ja tein toisella puolen vanajaves.JPG
IMGP447koivukon takana ja tein toisella puolen vanajaves.JPG (32.28 KiB) Katsottu 15215 kertaa
IMGP4472tämäkin  alue oli veden peitossa 08 keväällä, toinen iso peltolammikkoaleu.JPG
IMGP4472tämäkin alue oli veden peitossa 08 keväällä, toinen iso peltolammikkoaleu.JPG (47.33 KiB) Katsottu 15219 kertaa
IMGP4471oja joka tulvi keväälklä yli äyräiden, ojasta vanajaan 200 metriä, vanaja päläkäneentein toisella puolen.JPG
IMGP4471oja joka tulvi keväälklä yli äyräiden, ojasta vanajaan 200 metriä, vanaja päläkäneentein toisella puolen.JPG (46.52 KiB) Katsottu 15220 kertaa
IMGP4470peltolamikko, joka kevaallä oli 3 kertaa suurempi.JPG
IMGP4470peltolamikko, joka kevaallä oli 3 kertaa suurempi.JPG (46.7 KiB) Katsottu 15225 kertaa
IMGP4469PELTOLAMMIKKO.JPG
IMGP4469PELTOLAMMIKKO.JPG (40.77 KiB) Katsottu 15228 kertaa
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

jaa, mitähän tuossa tehään. reilu pari vko sitten kaivurit oli jylläämässä, tuota muutaman hehtaarin lammen reunoja, joka tietty nyt jäässä.
maajussien maaperän muokkausta viljelyä varten, vai suojavallien/kosteikkon tekemistä peltolammen ympärille, ettei kaikki peltovesi laskis vanajaan?
Liitteet
IMGP4970vallit.JPG
IMGP4970vallit.JPG (23.36 KiB) Katsottu 15086 kertaa
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia »

Vanaja on yksi niitä harvoja (ehkä jopa ainut) vesistöjä, jonne uimaan mennessä ei tehnyt mieli saada vettä tippaakaan suuhun. Vedessä oli ilkeä dunkkiskin. Toivottavasti tilanne on tästä korjaantunut. Viimeisestä uintikerrasta on jo n. 20v. aikaa, kun tuon rannalla vielä tuli asuttua.
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Itse en ole vanajassa uinut kertaakaan, kun en muutenkaan ui kuin kerran kesässä.

Kyllähän tuolla herniäisen uimarannallla lapset iloisena polskii kun kesä tekee tuloaan.

Muutamia vuosia sitten eräs kirkkaampiin vesiin tottunut uiskenteli mierolanvirrassa mökkilaiturilla, että voiko tuossa uida... kun semmoinen savi/humuskerros oli vedessä, niinkuin tämmöisissä suojärvissä.

Kyllä vanajassa pystyy uimaan, mutta tietty täytyy varoa, että ei ui sinilevien keskellä. Onhan tämä vitsauksena muuallakin Suomessa.

Kyllä 20 vuoden takaiseen tilanne on korjaantunut, eli ei semmoinen dunkkis ole tosin silloin en itse ole ollut haistelemassa sitä vettä, joten omia kokemuksia ei ole, että minkälainen dunkkis. Voin kuvitella, että samanlainen dunkkis kuin Kuopion Petosenlammessa 90-luvun lopussa, 2000 luvun alussa. :mrgreen:
http://www.vesieko.fi/content/view/54/66/
http://www.kuopio.fi/net.nsf/TD/0208051 ... enDocument#
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Isotee
Viestit: 1438
Liittynyt: 07:36:20 25.04.2005
Paikkakunta: Janakkala

Viesti Kirjoittaja Isotee »

Ai täällä on tämmönen topic kanssa...

Vanaja oli huonossa jamassa noin 20v sitten kun kaikki paska laskettiin lähes puhdistamattomana veteen. Myös vanhan sairaalan, siis nykyisen pääterveysaseman kaikki roinat laskettiin suoraan veteen, Luukkaanlahteen kipattiin kaikki kuorma perunajauhotehtaasta jne. lista on loputon. Sitten asialle päätettiin tehdä jotain. Vanaja koki melkoisen puhdistautumisen muutamana seuraavana vuonna uusien säännösten myötä ja väylää ruopattiin monesta kohdasta. Nyttemmin rakkaan Vanajan tila on taas menossa huonompaan suuntaan, suurimpana syynä tähän on vesistön yläosien (Hiidenjoki,Kernaala,Puujoki) pellot ja salaojat, joista valuu paskaa ynnä lannotteita Vanajaan. Jos jotain lukuja halutaan leikkimielisesti tässä käyttää, niin kouluarvosana Vanajan laadusta oli 20v sitten 5, 12v sitten 7½ ja nyttemmin 6 tai 6½. Kovaa vauhtia ollaan menossa huonompaan suuntaan ja sen huomaa myös veneen pohjasta jo viikon vedessäpidon jälkeen.

Itselleni ainakin kolahti eilen postilaatikkoon Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseltä postia, jossa oli muutamat lomakkeelliset kysymyksiä, joihin piti vastata koskien saatua saalista Vanajalta v.2008 ja kyseltiin kalastukseen liittyvistä haitoista (vesiliikenne, levät, kalojen makuhaitat etc.). Nyt olisi erittäin tärkeätä, että kaikki kenelle tuo on tullut myös sen täyttäisi ja palauttaisi. Josko vihdoinkin asialle alettaisiin jotain tekemään
-Intohimoinen ankeriaanonkija-
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Niin kun se juoksutus-suunta on sieltä päin. Aikamoisen kuormituksen aiheuttaa varmasti, myös golf-kentät, Katinalan pellot, niinkuin tuolta yllä olevista kuvista voi päätellä. Samoin kuin Pekolan pellot yms. muut pelto-alueet,salaojat, jotka laskevat vanajaan/vanajaveteen.
Viime talvihan oli katastrofaalinen, kun kuormitusta tuli pelloilta salaojien kautta.

Mitä pirua ne muuten duunaavat katinalanlahden venevalkamassa, noin 70*30 metrin alue oli aidattu lippusiimoin jäällä muutama viikko sitten, ja kaivinkoneet jylläs. Tekeekö ne jotain uutta veneramppia :roll: vai mitä pirun ruoppaus siellä on käynnissä :shock:
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Isotee
Viestit: 1438
Liittynyt: 07:36:20 25.04.2005
Paikkakunta: Janakkala

Viesti Kirjoittaja Isotee »

Sostakovits da Silva kirjoitti: Mitä pirua ne muuten duunaavat katinalanlahden venevalkamassa, noin 70*30 metrin alue oli aidattu lippusiimoin jäällä muutama viikko sitten, ja kaivinkoneet jylläs. Tekeekö ne jotain uutta veneramppia :roll: vai mitä pirun ruoppaus siellä on käynnissä :shock:
Jollekkin vähäosaiselle taloa saarekkeeseen? :lol: Ei vais, ei mitään havaintoa mulla kyllä asiasta ole.

Yksi helvetin paha tilanne, mikä aina kuormittaa vanajaa on seuraava skenaario: vähäsateinen kausi, jonka aikana juoksutus on minimissä ja vesistössä virtaava ryönä valuu pohjaan. Seuraavaksi alkaa sateet, jolloin juoksutusta tehostetaan, virtaus moninkertaistuu ja nostaa taas ravinteet pohjasta liikkeelle.

Olikohan se kolme vuotta sitten kun Kirstulansalmi oli kuin mikäkin koskenniska runsaitten sateiden takia ja vesi ihan karmean näköistä?
-Intohimoinen ankeriaanonkija-
Avatar
Möykky
SÄRKI-LOVER
Viestit: 1517
Liittynyt: 21:54:09 20.02.2006
Paikkakunta: Joen varrella

Viesti Kirjoittaja Möykky »

Isotee kirjoitti:Olikohan se kolme vuotta sitten kun Kirstulansalmi oli kuin mikäkin koskenniska runsaitten sateiden takia ja vesi ihan karmean näköistä?
-03 kauhukesänä oli ainakin Vanajan pinta huomattavan korkeella ja salmet oli ku koskipaikkoja. Mut kalantuloon se ei ainakaan negatiivisesti vaikuttanu. Joutu vaan käyttään vähän isompia jigipäitä... :wink:

Vanajalla on ongelmana justkin sen luonne läpivirtausjärvenä ja joka kuormittuu rankasti hajakuormituksen (pellot, kaupunkien hulevedet, teollisuus) "ansiosta". Sisäisiä hoitotoimia (=hoitokalastukset) on kokolailla turhaa lähteä suorittamaan kun ulkoista kuormitusta on nykymenolla mahdotonta saada kuriin. Rahan tuuppaaminen hoitokalastuksiin ois suoranaista tuhlausta, koska tilanne ois kalastusten loputtua täysin sama parin vuoden päästä. Hetkellisesti saavutettais ehkä muutoksia kalaston rakenteessa, mutta kuormitusmäärissä ei tapahtuis luultavammin yhtään mitään muutosta ulkopuolelta tulevan kuormituksen määrän "ansiosta". :-|

Tarttis helvetinmoisen panostuksen ja asennemuutoksen että Vanaja saatais tyydyttävälle tasolle. Ehkä VPD:n tavotteet sais aikaan ees jonkinmoista pykimistä et homma ees millin liikahtais eteenpäin. Isot suoja-alueet pelloille, ojitukset kuntoon laskeutusaltaineen yms., kaupunkien hulevedet kuriin (paljonkohan esim. lukiokadun, birger jaarlin kadun ja hallituskadun mäistä valuu paskavettä vuositasolla suoraan järveen :shock: ), kesämökkien jätevesiasiat kuriin, teollisuuden jätevedenpuhdistus kuntoon, veneliikenteen päästöt minimiin, matonpesupaikat pois, jnejne... Korjattavia asioita ois miljoonia, eikä pelkästään Vanajalla. Jotain tarttis vaan tehdä. Kaikilla se on kyllä tiedossa, mut poliittinen halu ja raha onkin sitten ihan eri juttu...

Ite en viime kesänä kerinnykkään käymään Vanujalla kalassa. Ens kesänä kerkiän kyllä. :juunääs: Ilolla sinne taas menen, ja jos kuhan saan niin varmasti sen syön. Vähän kyllä suru puserossa on, kun yks Etelä-Suomen parhaista kuhavesistä on koko ajan lipsumassa huonompaan suuntaan. Vanajan vaikutusalueella elää kuitenkin hirvittävä määrä ihmisiä, ni sen kunnossapito ois tärkeetä aika hiton monelle. Kohta Vanajalla ei oo enää mitään virkistykäyttöarvoa, eikä mitään muutakaan arvoa, ni ny tarttis rueta tekeen jotain ku vielä ois tehtävissä... :roll:

Pro Vanaja! :wink:

T: Vanajalla linnan takana lapsuutensa viettänyt

ps. pahoittelut tekstin huonosta kieliasusta
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

2004 se taisi olla myös, kun mierolanvirta oli kuin koski. Ei meinnnu soutuveneellä päästä kunnolla kohti Hämeenlinnaa, kun mierolan sillan alla oli todella kova virta. Siinä vanhalla laiturilla katselin, kun eräällä pojlalla teki tiukkaa...
Vettä tuli kuin esterin persiistä monta päevee.
Viimeksi muokannut Sostakovits da Silva, 11:03:51 09.04.2010. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Saattahan se ollakin, että sinne joutomaalle, ja siihen saarekkeeseen ruvetaan rakentamaan omakotitaloa, mökkiä etc. :wink:
Yksityisen omistamalle joutomaalle pari vuotta sitten tuli sinne saunamökki, ku rakennusoikeus loppuu, joten kiire tuli jotain värkätä (näin olen kuullut). Venevalkamasta, vajaa 200 metriä.
Kyllähän siihen saa omakotitalolle paikan, kun tekee vähän pengerryshommia. Onko sitten järkeä rakentaa, pälkäneen tien varteen, jossa on helvetin kova liikenne ja meluhaittoja on. Lisäksi joutomaassa voi muhia pieniä yllätyksiä. Suattaahan sinne joku aikojen saatossa pumpata joutomaalle jotain ympäristömyrkyksi luokiteltavaa :roll:
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Mokia
Operan Killisilmä
Viestit: 4320
Liittynyt: 11:01:14 22.04.2005

Viesti Kirjoittaja Mokia »

On tosiaan sääli että Vanajan kaltainen järvi on (edelleenkin) noin huonossa jamassa. Kuormitustahan tuolla järvellä varmaan on enemmän kuin keskiverto järvellä, joten työtä varmaan riittää. Ja kyllähän me tuolla Katinalan lahdella molskittiin nuorena veden laadusta paljoa välittämättä. Komeaa seutua tuo kyllä on, sitä ei käy kiistäminen. Ja ne lapsuusmuistot... olen daivaassa
Kaikki jotka kalastavat meritaimenta, syyllistyvät laillistettuun uhanalaisen lajin sukupuuton edistämiseen!
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8442
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Tuossa Katinalanlahden venevalkaman edustalla on ilmeisesti ruoppaus käynnissä,että siihen tulisi isoille veneille säilytyspaikka.

Kävin lähivesillä pilkillä ja joku vanha noin 60 v gubbe tuli siihen, sanoi että ongin 10 kg kalaa. Näytti reppua, siinä toli noin 5-6 kg väliin kalaa. Eli pisti Hattula-lisää. Hyvä satsi kuitenkin.

Kysyin sitten, että tietääkö mitä tuolla lippusiimojen sisäpuolella puuhataan. Kuulemma sitä on ruopattu, niin että siinä on 6 metriä nyt vettä, entisen 60-70 cm sijaan.
Jaa, pitäskö uskoo. Noh, kun kalapussissakin oli 10 kg sijasta noin 5-6 kg kalaa.

Niin tiputetaan tuosta 6 metristä 50 % 6 m*0,50= 3 m :lol:

Kait tuota Kauksaaren laiturin nokkaa on joskus ruopattu, kun siinä on jotain 6 m vettä. Joskus kävin testaamassa matikkapilkkiä huonolla menestyksellä.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Vastaa Viestiin