jigivapa

Alueen säännöt
Palsta heittokalastuksesta. Keskustelun aiheina heittokalastukseen soveltuvat kalapaikat, välineet, vieheet, kalastustavat jne.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4407
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Fuso »

Keväällä käydessäni oli ruodossa useampikin St.Croix hyllyssä. Myös muita malleja, kuin linkissä olevat. Nyt valikoima huonompi, mutta kenties tulossa lisää?

https://www.ruoto.fi/viehekalastus/tuot ... 647092735/
"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
mursu
Viestit: 83
Liittynyt: 09:29:40 26.04.2017

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja mursu »

IMG_20190628_192237147~2.jpg
Majorcraft Triple Cross TCX-S782ML , S niinkuin kiinteäkärkinen, medium light, 2-15g. Extra fast mutta tosi herkkä valkoinen kärki, vaikutti hintaansa nähden tosi hyvältä varsinkin ahvenen drop shot jigaukseen ja muuhun herkempään kelalla uittoon. Kalat tarttui ihan kivasti ja pienilläkin oli jigi usein syvällä suussa. Kärkeä pystyy väristämään ilman että käsi oikeastaan liikkuu. Tyvestä aihio suht nopea ja jämäkkä muttei silti rautakanki. Väsytti ahventen lisäksi kilon vahinkohauen sujuvasti. Heittää komeastin n.7g tungsten painoa jota lähinnä tuli käytettyä. Siimana Sunline CastAway #0.6 joka toimi mainiosti Luviaksessa, mutta vain ohuesti pinnoitettu siima hieman pitää ääntä vaparenkaissa, etenkin kalan ollessa siiman päässä.
IMG_20190628_193001426~2.jpg
Majorcraft Crostage TCX-T782M medium, 5-20g ja T niinkuin perinteinen ontto kärki. Suht edullinen vapa n.100€ + tulli+alv eli n.130€. Kärki on tässä luonteeltaan selvästi napakampii mutta aihion toiminta kokonaisuudessaan aavistuksen hitaampi ja tasaisempi. Sopinee enempi yleisvavaksi myös pienehköille vaapuille ja lipoille mutta myös jigeille sellaiseen nopeampaan nostelutyyliin jossa tuo kiinteäkärkinen on vähän löysä. Isolle ahvenelle - pienehköille hauille. Siimana Sea Bass PE #0.8 kela Daiwa Freams LT. Tosi hyvän tuntuinen siima joka pinnoitettu tasaisemmaksi kuin CastAway mutta ei kuitenkaan kovin kova/jäykkä pinta vaan pehmeähkö ja liukas, lentää hyvin ja on hiljainen renkaissa. Toki pinnoitteiden kanssa kysymys kuuluu aina kuinka kauan se kestää. Tämän siiman kohdalla en osaa vielä vastata.

Crostage-sarjassa on vähän käteen karumpi kiinnike kelalla. Alconite renkaat vs SiC ja teetetty Kiinassa kun TripleCross on Majorcraftin Vietnamin tehtaalta. Molemmissa vapapussi joka on TC:ssä kaksitaskuinen ja Crostagessa yksiosainen. Molempien viehepainoluokitusa on varsin hyvin kohdillaan ja pituus 7 jalkaa 8 tuumaa mikä tulee noista ekoista numeroista. Crostagella en heitellyt vielä kovin paljon mutta kalakaveri sai muutaman ahvenen ja vaikutti tyytyväiseltä. Kummassakaan ei ole lenkkiä vieheen kiinnitykseen.

Kyseisen Triple Crossin toimintaa näkyy hiukan mainosvideossa jossa daamilla kyseinen valkokärkinen vapa, miehellä pari muuta onttokärkistä mallia jotka tunnistaa kärkeen asti tummasta aihiosta.
Morri90
Viestit: 125
Liittynyt: 13:38:13 06.01.2017

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Morri90 »

Onkos kellään jigihommissa patriot levitation vapaa.Katellu tuota 213cm 7-21g vapaa.Meneekö kyseinen vapa ahvenen sekä kuhan jigittelyssä?
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4407
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Fuso »

"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
mursu
Viestit: 83
Liittynyt: 09:29:40 26.04.2017

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja mursu »

Tuo Majorcraft Triple Cross toiminut nyt hyvin lähinnä drop shot touhussa. Täytyy olla tyytyväinen hinta-laatuun.
Liitteet
IMG_20200731_164325591.jpg
Zanderi
Viestit: 7
Liittynyt: 08:38:21 23.04.2021

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Zanderi »

Onko vielä kenelläkään palstalaisella kokemusta Savage Gear SG4 sarjan jigikepukoista?
Lähinnä pohdin ahvenen jigaukseen lightgamen/ mediumin välillä pituudessa 220cm.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8403
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

vapa98 kirjoitti: 17:40:12 14.10.2013 tuli hankittua tollanen Yoshino ghost vapa ja ajattelin kysellä toisten käyttäjien mielipiteitä kyseisestä vavasta. Kuinka kestävä vapa on ja heitto ominaisuudet? Kun itte hajottanut tällä viikolla 3 vapaa; ugly sick kolmiosianen matkavapa, penzon & michel signal 180cm ja depaul desing jigmate. Eli en oikee itte uskalla lähtee kokeilee et jos sattuu haaveri ja menee vapa katki :cry:.
Jos tarkoitat DD (De paul desing), jigmate 185 cm/7-24 g vapaa, niin kuin aikaisemmissa viesteissä mainitsin, ostin vavan 2014 motonetistä -50 % alesta ja vuoden päästä ostin toisen samanlaisen -50 % alesta myöskin, kun tykästyin vapaan.
Vapa on ollut loistohankinta, 100 euroon kaksi vapaa.
Vavalla heittää myös heittosuositusten alle, esim 2-3 g microjigipää+ 3-5 cm jigipyrstö. Vaikka vapa on jäykkä, vapa on loistava heittokalastukseen, vavassa on hieman kärkitoimisuutta, joten oletan tämän takia vapa on soveltuva heittokalastukseeen ja heittosuosituksen alle menevät lentävät pitkälle, vapa on muutenkin aika tykki heittovapana. Vavassa on hyvä tuntuma ja tärpit tuntuu hyvin. Itsellä on avokelana vavassa mm. Penn Sargus 2000, joka on hyvin tasapainossa vavan kanssa. Tuttu kokeili settiäni, tuumasi, että lentääpä hyvin, hänellä itsellään on 160 euron vapa "porkkanatikku" ja 100 euron avokela.
Joskus heittopituudellakin ja vavan pitkäheittoisuudella on merkitystä, kun pitää päästä esim. salmialueen vastarannalle, esim. Kirstulansalmi, heittää Aulangon puoleiselta rannalta ja "ilonpisaran" puoleiselle vastarannalle on noin 50 metriä ja nopeasti syvenevän penkan reunaan.

Vapa on rakenteeltaan vahva, hyvät korkkikahvat, kestävät RST-renkaat ja nykyisiin kuhavapoihin verrattuna, mm. kärkirengas on todella iso. Kuhan jigikalastukseen vapa on hyvin soveltuva, sillä saa annettua tarvittaessa hyvät vastarit, että koukku pureutuu kuhan koviin suupieliin. Vapaa tosiaan mýytiin/markkinointiin "vertikaalivapana" takavuosina, soveltuu omien kokemusten myötä todella hyvin heittokalastukseen, tosin esim. ahvenen jigikalastukseen vapa on liian jäykkä, välistä ahvenet tuppaa irtoamaan, kun vapa ei jousta ahvenen potkuja, vapa on liian jäykkä ahvenelle. Vapaa on markkinoitu takavuosina vertikaalivapana, joten varmaan tästä syystä vavan RST-renkaat ovat isot versus esim. "porkkanatikut". Mielestäni Penn Sargus 2000 avokela ja De Paul Jigmate vapa on settinä on hyvin ns. balanssissa ja kuitusiima purkautuu kelalta vaparenkaiden lävitse jouhevasti. Kuitusiimana on 0,10 mm TUF-keltainen.

Vapaa en ole onnistunut katkomaan, vapa on ollut kovalla käytöllä, sillä on revitty jigipäitä pohjasta irti, vavalla repimällä, pingottamalla vapa luokille ja /räpsäytystekniikkaa hyväksikäyttäen irrottamalla jigipäitä pohjasta, annettu vastareita kuhalle etc. tärpeissä. Vavassa riittää voimaa ja ns. selkärankaa väsytellä isojakin kaloja, esimerkiksi 4-5 kg toutaimia on väsytelty ja reilun 8 kg hauki.

Miksi vapa on mennyt poikki? Monella jigaajalla on tapana antaa/vetää vastarit täysin kaakkoon, jarru tapissa. Kun vavassa tuntuu tärppi, vedetään vapa noin 45 c kulmasta täysin pystyyn ja annetaan täysiä vastaisku, jotkut jigaajat vetää vielä hitusen taaksepäin vapa pystyssä, vastaisku on "korostetun" kova, Näissä täysiä annetuisssa vastareissa on monella jigaajalla mennyt vapa poikki, vapaan tulee hetkellisesti niin kova rasitus, menee raksahtaen poikki vastarissa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Pilkkikone
Viestit: 558
Liittynyt: 08:47:07 05.04.2006
Paikkakunta: Lohja

Re: jigivapa

Viesti Kirjoittaja Pilkkikone »

[quote=Zanderi post_id=1231643 time=1619176800 user_id=19280]
Onko vielä kenelläkään palstalaisella kokemusta Savage Gear SG4 sarjan jigikepukoista?
Lähinnä pohdin ahvenen jigaukseen lightgamen/ mediumin välillä pituudessa 220cm.
[/quote]

Vastikään tuli hankittua Medium SG4 hyrrävapa 5-20g. Hetkutellessa tuntui, että tuo 5 grammaa voi olla himpun alakanttiin. Mutta vapa yllättikin, kyllä sillä jo 5 gramman päät lentää riittävästi. Kelana Daiwan Pixy. Ahvenet on pysyneet kiinni ja vavan ensimmäinen vahinkokala, eli 3+ kg pirteä kesähauki talttui helposti, vaikka väänsi vapaa muutaman kerran veneen alle, josta pakotettiin pois. Olen tyytyväinen.
Joskus onnistuu, toisinaan myös paremmin.
Vastaa Viestiin