Jigipään hapettumien puhdistus

Alueen säännöt
Kaikkea vaapunrakentelusta veneiden maalailuun.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Uittovideot
tommy66
Viestit: 398
Liittynyt: 13:22:05 29.10.2012
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Jigipään hapettumien puhdistus

Viesti Kirjoittaja tommy66 »

Mietin pääni puhki, miten saisin ns hapettuneet jigipäät puhdistettua. Kokeilin mekaanista tapaa ( dremel / hiekkapaperi / grillisieni ) ja joten kuten tuli puhtaaksi, mutta terveys- ja muut riskit alkoi mietityttää.

Vaimon etikkaintoilusta innostuneena päätin kokeilla etikkaa ja helkutti; liottaminen etikassa puhdisti kaiken.

Hetken aikaa liotettuani lähes kaikki valkoinen hapettunut pinta oli poissa ja yön yli liotettuna tulos oli vielä parempi.

Ei tarvinnut hinkata eikä varoa koukkuja....
Pilkkikone
Viestit: 558
Liittynyt: 08:47:07 05.04.2006
Paikkakunta: Lohja

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Viesti Kirjoittaja Pilkkikone »

Kiitos tiedosta, noita hapettuneita on riittävästi.
Joskus onnistuu, toisinaan myös paremmin.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8407
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Tähään peltilaatikkoon on kerätty jigipäitä aika läjä. Osa on täysin hapettuneita ja saattaa olla mukana, että siinä on seassa näitä valmiiksi valuvirheellisiä kaverilta ilmaiseksi saatuja jigipäitä vuosia sitten, tuli jigipäiden teossa ongelmia. Sitten on semmoisia, että pinta on tummunut, on hapettumia ja jigipään pinta tuntuu sormiin tosi nahkealta. Osa on on ollut valmiiksi tämmöisiä tummaa jigipää laatua. Vaikka suurinta osaa jigipäistä on säilytetty lämpimässä kellarissa ja waken laatikossa, silti ne ajan myötä keräävät epäpuhtauksia ja oma teoria on, että lyijyiset jigipäät voi reagoida keskenään, kun hieroutuu eri valmistajien jigipäät ja lyijyseokset keskenään.

Ostin puoli litraa pirkan etikkaa 1,20 €. Lykkään etikkaa peltilaatikkoon ja annan olla yön yli etikkaliemessä. Saa nähdä meneekö kokeilu poskelleen ja saa ostaa tilalle jigipäitä, miten etikka vaikuttaa. Purkki lentää kokeilun jälkeen kierrätykseen.
Purkissa on kamasania, wakea, pienpajojen valmistamia jigipäitä, kiinasta tilattuja etc. Noin 4 dl meni etikkaa ja tiivistin purkin jeesusteipillä, pohjan ja kyljet noin 10 cm matkalta, ympäriinsä. Etikka on niin vahvaa, että puskee saumoista läpi. Pistin purkin kahteen muovipussiin ja pystyasentoon kellarin lattialle. Muhikoot yön yli.
Liitteet
IMGP0236.JPG
Viimeksi muokannut Sostakovits da Silva, 12:27:52 05.06.2020. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8407
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Jigipään hapettumien puhdistus

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Heräsin klo 6.00 ja kävin hakemassa jigipäät. Onhan tämä etikka melkoista ainetta. Purkki oli vuotanut tiivistyksestä huolimatta ja muovpusseista läpi tullut etikka kellarin lattialle. Tuommonen ohut peltipurkki, niin pohjan saumat olivat vuotaneet.
Jigipäät otin tarkasteluun. Hapettumat olivat poistuneet näistä pahoin hapettuneista aika hyvin. Tuossahan kokeilussa oli mukana semmoinen 70-80 kpl jigipäätä, joissa pinnassa oli sanomista ja tummat jigipäät tuntuivat nahkeilta sormissa yms. Jos laitatte näitä hapettuneita jigipäitä likoamaan etikkaan yöksi, niin kun käsittelette etikan poistamisen jälkeen, niin hanskat käteen ja talouspaperilla tms. rätillä pyyhitään pinta. Parin kymmenen jigipään pintaan tuli harmaan valkeahko pinta joka lähtee pyyhkimällä pois, ilmeisesti etikka nostaa pintaa syvemmältä lyijyn "huokosista" epäpuhtauksia, jotka jäävät jigipään pinnalle.. Hanskat kädessä sen takia, jos tarttuu jotain epäpuhtauksia sormiin... itsellä on vielä atooppiset kädet (ihon luonnollinen suojakerros puuttuu.) atooppiselle iholle etikkakin on liian vahvaa ainetta.
Ja kaikkien jigikoukkujen koukut ei tykkää etikasta, rupeaa koukku ottamaan ns. epäpuhtauksia, kuten matzuon jigikoukku, malli joka pinnaltaan muistuttaa ruskeahkoa mustadin koukkua. Rosterikoukkuiset eivät ottaneet itseensä. Etikan teho perustuu happamuuteen.
Tulipahan kokeiltua. Tuli kokeiltua kerralla iso erä. Kannattaa kokeilla pienissä erissä näitä hapettuneiden jigipäiden poistossa ja muistaa varovaisuus etikan kanssa pelataessa, varsinkin jos sattuu olemaan normaalia aremmat handyt ja käsitellä etikkaliuoksessa uineita jigipäitä hanskat kädessä.
Etikkaahan voi käyttää puhdistusaineena moneen käyttötarkoitukseen. Kaikille pinnoille se ei sovi. Puhdistusaineena etikka ei ole ns. kallista. Halvimmat etikat maksaa 1.65 €/1,5 litraa purkki K-menu tuotemerkillä ja X-tra väkiviinietikka 1.25 €/1,5 litraa.
Tuo käyttämäni pirkan etikka 1.20 euroa/puoli litraa riitti hyvin kokeilun toteuttamiseen.
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli ... -katso-yli

Hapettuneiden jigipäiden puhdistukseen etikka käy, onhan etikassa liottaminen huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin mekaaninen hiominen dremelillä, hiomapaperilla yms.
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Vastaa Viestiin