Meritaimenen kalastus - järkevääkö?

Alueen säännöt
Täällä keskustellaan kaikesta säähän, kalastonhoitoon, kalojen suojeluun, kalatalouteen, kalastuslakiin ja kalastusasetuksiin, ympäristöön ja luonnonsuojeluun jne liittyvistä asioista.
Kunnostus-uutiset - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Avatar
MrQuis
Viestit: 690
Liittynyt: 07:03:48 30.04.2005
Paikkakunta: Toiseksi suurin kaupunki

Meritaimenen kalastus - järkevääkö?

Viesti Kirjoittaja MrQuis »

Ensinnäkin, älkää pitäkö tätä avausta trollina. Tarkoitus ei ole pahoittaa kenenkään mieltä tai leimata ketään riippumatta siitä harrastaako lajia tai ei. Itsellä ei ole kokemusta lajista, lukuunottamatta yhtä reilu vitosen "vahinkokalaa" Norjan merirautuvesiltä.

Tulipahan vaan tuosta etusivun artikkelista mieleeni, että miksi ylipäätään Suomessa uhanalaiseksi lajiksi todettua kalalajia pitää "saada" kalastaa? Onko se ikiaikainen oikeus koska näin on aina tehty? Eikös olisi järkevämpää tehdä laajamittainen rauhoitus ja kun voidaan todeta, että kanta alkaa kestää jälleen verotusta, se palautettaisiin saalistettavien lajien listalle? Toisaalta, missä kohtaa menee se raja että voitaisiin todeta sen kannan olevan kestävä kalastusta varten? Miksi ministeriön kynnys puuttua esim. metsästyksen säätelyyn on pienempi kuin kalastuksen säätelyyn?

Olisi mukava kuulla perusteita miksi mertsaria pitää saada pyytää? Mikä motivoi pyytämään juuri kyseistä kalalajia? Varmaan kyseessä on hieno ja haastava laji ääriolosuhteinee mutta onko siinä jotain muuta taustalla?
Wiion laki:
§ 2: Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
§ 3: On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
Avatar
vlasek
Provoileva muskelipökiö
Viestit: 13103
Liittynyt: 00:09:58 02.09.2007
Paikkakunta: Träshscandal

Re: Meritaimenen kalastus - järkevääkö?

Viesti Kirjoittaja vlasek »

Toisaalta, missä kohtaa menee se raja että voitaisiin todeta sen kannan olevan kestävä kalastusta varten?
Toi kysymyshän on aikalailla suoraan sidoksissa, minkätyyppistä kalastusta harrastetetaan. Eihän monetkaan esim. länsirannikon steelhead kannoista ole lähelläkään sielläpäiten, missä pitäis, mutta silti niitä kalastetaan, tosin kuolleisuus on vähäistä. Eli pointti on se, että melko monet urheilukalastettavat/ lajit on taantumassa, on jossain vaiheessa ollut taantumassa, mutta itseasiassa lisäämällä urheilukalastusta ja vähentämällä kuolleisuutta tilanne on kääntyny. :shock:

Taitanee olla niin, että Tanskasta lohi melkein hävisi, nyt se on käsitykseni mukaan trendikkään kuuma ja mielenkiintoa herättävä lohenkalastuskohde, puhumattakaan mitä se tarjoaa meritaimenen saralla.

verotus/kulttuuri ja muut fiskaalit seikat ovat niitä kyssäreitä.

Elvyttäminen vaatii tässäkin fyrkkaa, fyrkan tuo ihmiset.... Sillon, ku hommissa pyörii fyrkkaa, sillon poliittinen kiinostus herää. Tää on valitettavasti se maailmankuva.

Sama kaava, mikä on toteutunu Skotlannissa, on toteutunu Islannissa, Tanskassa ja Ruotissa. Ehkä hiljalleen Suomessa. Suunta on järkevä ja mahdollistaa, että kala voi lisääntyä, mikä on jatkumon kannalta aika tärkeää.


Ite odottelen uutta kalastuslakia ja siitä pari vuotta, ni on edes jotain mieltä aloittaa rääkkäsykalastus, joka kohdistuu meritaimeneen.
"Jävla skogsfinnar, flytta tillbaka till mongoliet
Avatar
Fuso
Neljänneks paras tietosuojavaltuutettu
Viestit: 4430
Liittynyt: 09:19:43 16.11.2005
Paikkakunta: Sammatti, Lammin talo

Re: Meritaimenen kalastus - järkevääkö?

Viesti Kirjoittaja Fuso »

"Sentti nenässä, tuuma mulkussa ja jalka vavassa näkyy ja tuntuu".
Veikko Heiskasen lempilauseesta Arvi Mustosen vääntämä tunnuslause Neidenin siltamontulta.
jvelth74
Viestit: 970
Liittynyt: 19:42:30 05.06.2014

Re: Meritaimenen kalastus - järkevääkö?

Viesti Kirjoittaja jvelth74 »

Se on hieno kala, mitä kalastetaan mielestäni Suomen hienoimmissa maisemissa; kirkkaissa, kivisissä ja matalissa merivesissä. Lisäksi se on mukavan haastellinen; joten sen puolesta hyvä C&R kala, kun ei tärppitiheys päätä huimaa, niin ei tule kiusattua kalaa kuin harvoin. Sen kalastamisessa käytettyjä uistimia on kiva uittaa ja niiden heittämiseen käytettävillä (hyrrä)kelavirveleillä on ilo heittää. Kalavesillä on kiva liikkua taimenvarustuksessa, kun ei tarvii jäätävää 10 kg kalapakkia.
- Jukka
Vastaa Viestiin