Tasuriahvenia

Alueen säännöt
Kaikki onginnasta sekä talvi- ja kesäpilkinnästä.
Kalamies.com foorumin yleissäännöt - Pilkkivaatteet, pilkkikengät
Avatar
silli
Multimediatäkyonkija
Viestit: 2711
Liittynyt: 21:17:10 21.04.2005
Paikkakunta: Tikkala, Jyväskylä
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja silli »

Hyvä että lisänimi tunkiomato vaihtui tupsluikkiin. :)
Ne on ilosia ne alle kiloset.
ollari
Viestit: 172
Liittynyt: 08:12:59 22.03.2012

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja ollari »

Olikos viime- vai toissa talvena Erä-lehdessäkin juttua Aaro-kerhosta. Meininki vaikutti sen perusteella mainiolle.
Avatar
Sami552
Viestit: 269
Liittynyt: 19:32:30 16.02.2008
Paikkakunta: Tampere, Hallila

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Sami552 »

ollari kirjoitti:Olikos viime- vai toissa talvena Erä-lehdessäkin juttua Aaro-kerhosta. Meininki vaikutti sen perusteella mainiolle.
Tämän vuoden maaliskuun numerossa oli juttu 3/15.
Tasari87
Viestit: 6
Liittynyt: 16:39:44 04.11.2015

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Tasari87 »

Luin myös kyseisen jutun Erä-lehdestä ja homma vaikutti hienolta!
Saakeli, kun tänään on jo tuohon aikaan muuta pakollista menoa, muuten olisin saattanut uskaltaa ilmestyä paikalle kuuntelemaan ja ihmettelemään.
Avatar
kirppu
Viestit: 3056
Liittynyt: 09:01:56 14.10.2006
Paikkakunta: Pielavesi
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja kirppu »

Pilkkivapa teoriaa

Muutamia ajatuksia: Minulta kysytään usein, mikä olisi paras vapavaihtoehto?

Ensinnäkin täytyy sanoa, että pilkkivapojen kehitys on ihan lapsenkengissä . Mielestäni kun onkiminen tapahtuu aktiivisena, ja monesti käsituntumalla vieheeseen, ja siihen tärppäävään kalaan, niin ongen tulee olla tunnokas. Mielestäni onki on sitä tunnokkaampi, mitä jäykempi se on.

Onkisyvyys on ongen valintaan yksi tärkeimpiä vaikuttavia asioita. Kirpunvavan tuottamista ongista tunnokkain on mielestäni kehivapa. Väitän, että sopivissa olosuhteissa, kun uitan kevennettyä tasuria kehivavalla, niin tunnen kun ahven ui pilkin ohi , vaikka se ei kosketakkaan pilkkiä. Veden liike tuntuu ongessa, ja saa tasurin muuttamaan uintiaan, mihin käsi reagoi. Kehivapa on hyvä valinta syviin vesiin. Paras valinta se on silloin, kun ongitaan nopeasti liikkuvaa kalaa. Siis ajoahventa joka on filekokoa. Vapa on nopea, ja jos kalan perässä täytyy juosta, niin sellaisilla keloilla, jossa ei ole välityksiä on ahven parvi jo kaukana, kun tasurin saa ylös. Kehivapa on nopea ja sillä on nopea myös vaihtaa onkisyvyyttä. Kehivapa siis syvälle vedelle ja ajoahvenelle. Lisäksi sillä on mukava etsiä kalaa. Sitten kun isomukset ovat löytyneet ja niitä täytyy kyttäillä ja härnätä, niin silloin voi käyttää kelaonkia.

Toinen hyvä esimerkki löytyy keväiseltä harripilkiltä. Siellä olen onkinut jo vuosia kelaongella, sillä harri on harvoin yli 4m vedessä. Matalassa onkiessa kelaonki on hyvä ratkaisu.. Se antaa jarrullisena mahdollisuuden sen ison taimenen ensiryntäykseen . Samoin ahvenpilkillä matalassa hauen iskuun ja spurttiin. Harripilkillä olen käyttänyt pitkään Tiuran kolmosta tai vitosta. Teen uittosarjoja. Tunnen sen uinnin niin hyvin, että heti kun lätkän uinnissa tapahtuu muutos, siis harri ui ohi pystyn siihen reagoimaan. Jäykkä tunnokas vapa, ja tuttu uintinen lätkä mahdollistavat tämän. Kelaonki siis matalaan veteen ja isolle kalalle.

Jos tykkää pilkkiä morrilla, niin oma teoriani on sellainen, että kärjessä voi olla tärkinilmaisin. Sillä kun oppii uittamaan tuttua morria, niin sillä saa morrin uintiin liikettä, ja samalla tärppi on helppo havaita tärpinilmaismesta silmällä. Toinen vaihtoehto on, että morsionkuri tarkkailee siimaa, ja kun siimalenkki vavan kärjessä löystyy tai kiristyy niin se on merkki tärpistä. Hyviä konsteja molemmat. Mielestäni tässäkin on vavalla merkitystä. Morrivavan kärjen tulee olla jäntevä. Kun iso ahven tärppää ja tärpin ilmaisin taipuu ja kalamies vetää tasaisen vastaiskun, niin vavan täytyy jatkaa liikettä jouhevasti , mutta kuitenkin jäntevästi, niin että kala pysyy kiinni. Siiman jousto tekee vielä tästä liikkeestä tasaisemman.
Morrillakin voi saada isoa kalaa, kun vehkeet on kohillaan. Tästä hyvänä esimerkkinä vaimon saama 1010g Sukeltaja ahven viime kesältä. Täytyy kyllä kehua onkinaistakin. On onkinut morrilla useamman taimenenkin, eikä siima hirveän vahvaa ole.

Tulevaisuutta voisivat mielestäni olla erilaiset kombivavat. Niissä on kehimisongen haarukat ja tämän lisäksi kelakiinnike perhorullalle. Perhorulla pilkkimisessä kuvastaa hyvin sitä miten vaiheessa pilkkikelojen kehitys on. Juuri nyt on sellaista kehitystä tulossa, että OPM on tuonut maahan jalallisen perhorullan. Tässä on kädelle sija kelan juuressa. Tämä tuo tasapainoa onkeen. Tätä uutuutta odotan kovasti. Toinen uutuus on amerikoista tilaamani välityksellinen pilkkikela. Lähtee testiin varmaan Joulun aikoihin tuon OPM:n rullan kanssa.

Kaikista paras uutuus on mielestäni se, että Suomen nuoriso on ottanut omakseen tasurionginnan. He ovat ennakkoluulottomia ja valmiita hakemaan ja kokeilemaan uutta. Tulokset näkyvät hyvin monen onkurin recordi tilastoissa ja kasvojen ilmeissä.
-ahven on paras kala-

[email protected]
vesku87
Viestit: 7
Liittynyt: 15:07:32 28.12.2013

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vesku87 »

olisiko kellään siiman vahvuus suosituksia noihin sillin kaseihin? kohtuu syvässä tulee ongittua, yleensä 10m+ kuidusta en itse talvella tykkää, muttei sekään ole poissuljettua
Avatar
Braven
Viestit: 826
Liittynyt: 06:37:28 30.03.2009
Paikkakunta: Kokkola
Viesti:

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Braven »

Kirppu.

Veikkaanpa, että tämä ketju on suurin syy monen innostukseen.

Jokainen juniori, joka saadaan pleikkarin äärestä vesien äärelle on voitto itsessään!

Sinulle myös iso käsi kaikesta infosta ja välineiden rakentelusta. :bigboss:
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

vesku87 kirjoitti:olisiko kellään siiman vahvuus suosituksia noihin sillin kaseihin? kohtuu syvässä tulee ongittua, yleensä 10m+ kuidusta en itse talvella tykkää, muttei sekään ole poissuljettua
Minä käytän noissa 0,35 mm Trabukkoa .
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
jallu44
Viestit: 107
Liittynyt: 23:34:43 22.01.2011
Paikkakunta: kerimäki

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja jallu44 »

Eilen kävin pikaisesti veneellä testaamassa onko ne ahvenet siellä pilkkimiestä vartomassa. Pari puoli kilosta haksahti kevennettyyn ja muutenkin kaiussa näkyi yksittäisiä hyviä kaloja pohjassa, eli on. Nyt tarviisi enää kantta päälle mikä voisi olla ihan mahdollista tuossa parin viikon päästä.
Liitteet
1065.gif
1065.gif (82.76 KiB) Katsottu 5190 kertaa
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

kitkaton kirjoitti:
vesku87 kirjoitti:olisiko kellään siiman vahvuus suosituksia noihin sillin kaseihin? kohtuu syvässä tulee ongittua, yleensä 10m+ kuidusta en itse talvella tykkää, muttei sekään ole poissuljettua
Minä käytän noissa 0,35 mm Trabukkoa .
Onkohan mulla ees monotapsitkaan noin vahvoja :lol:

Jallulle herkkua tulossa, vai vaihtaako paikkaa kelien pimetessä jääkannen takia eikö kuggaan osaa

Huomen on tyytyminen rantajigaukseen :(
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
kitkaton
Viestit: 3577
Liittynyt: 18:32:39 18.12.2007
Paikkakunta: Kota-kylä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja kitkaton »

ei toi 0,35 vielä kovin järeetä oo , kun kalatkin saattaa olla puukolla perkattavi ja väliin joku taimenkin napsahtaa .

KuvaKuva
Pyytävä kalan saapi ja nukkuva unen näkee.
Kaikkia kaloja ja karhuja ei pussailla.

http://www.aneenloma.fi/
Avatar
jallu44
Viestit: 107
Liittynyt: 23:34:43 22.01.2011
Paikkakunta: kerimäki

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja jallu44 »

Jallulle herkkua tulossa, vai vaihtaako paikkaa kelien pimetessä jääkannen takia

Siellä vuottavat, tuskin lähteevät mihinkään hötkyilemmään.
pikee
Viestit: 61
Liittynyt: 16:44:22 20.03.2012

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja pikee »

Minkäslaisia solmuja käytätte monofiili siimoissa tasureille? Itse käytän 5-8cm tasureita. Pääsiimana käytän 0.30 monoa, sen jälkeen tulee leikari, josta 50 cm tapsi flurocarbonia 0.40mm vahvuisena. Nyt kysyisinkin onko oikeat suhteet ja oikeat viritelmät? Ja minkäslaisella solmulla vedätte monofiilin leikariin ja carbonin tasuriin?

Toivottavasti saitte selvää selityksestäni :) Ps. Tasurointia aloittelemassa
Avatar
jehna95
Viestit: 424
Liittynyt: 16:56:03 06.11.2012
Paikkakunta: JKL/HKI

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja jehna95 »

pikee kirjoitti:Minkäslaisia solmuja käytätte monofiili siimoissa tasureille? Itse käytän 5-8cm tasureita. Pääsiimana käytän 0.30 monoa, sen jälkeen tulee leikari, josta 50 cm tapsi flurocarbonia 0.40mm vahvuisena. Nyt kysyisinkin onko oikeat suhteet ja oikeat viritelmät? Ja minkäslaisella solmulla vedätte monofiilin leikariin ja carbonin tasuriin?

Toivottavasti saitte selvää selityksestäni :) Ps. Tasurointia aloittelemassa
Itse käytän myös 0.3 Trabuccoa tai Stroftia ton kokoluokan tasurille. Fluorocarbonia mulla on ainoostaan kuitusiiman jatkeena, siihen se tuntuu jotenkin luontevalta. Onhan toi pelkkä neonkeltainen fireline jotenkin raju jos siinä välissä ei oo mittään.

Omat tapsit normaalisti 30-40cm. Samalla kaavalla ku kesällä jigivehkeissä.

Mulla on aina ekana ennen tasuria lukkoleikari. Fluorotapsin yleensä oon liittänyt suoraan kuitusiimaan ilman mitään leikaria yms.

Unisolmu on aika kova juttu mihin tahansa tilanteeseen, kahden siiman liittämiseen teen sen tuplana.
Avatar
pahakuikka
Viestit: 426
Liittynyt: 14:13:35 01.07.2009
Paikkakunta: Tampere

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja pahakuikka »

Unisolmua tulee itse käytettyä. Monot ja fluorot on samaa luokkaa kun sinulla, sillon kun käytän leikaria välissä. Viime talven lopuilla tuli ongittua ilman leikaria ja käytin pelkkää fluoroa, olikohan 0,45 vahvuus. Pelkällä fluorolla meinaan kauden avata, jahka joskus jäälle pääsee.
Avatar
oykka
Viestit: 466
Liittynyt: 11:37:17 10.07.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja oykka »

Itse kyllä käytän vajaan metrin pituista fluoroa, siinä on se hyvä että huomaa kun kala on tulossa luukulle ja osaa varoa. Ja leikari on omasta mielestä hyvä jossain välissä olla, itsellä se on tuossa fluroon liitoskohdassa.
Tyhjää saa pyytämättäkin, mutta kokemusta ei!
Avatar
oykka
Viestit: 466
Liittynyt: 11:37:17 10.07.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja oykka »

Nyt alkaa pikkuhiljaa näyttää sääennuste siltä että tammikuun aikana saattas pilkillekkin päästä. Ehkä.

Mites muuten, parantaako vai pahentaako tuuli jään tuloa, siis sen jälkeen kun selät on jo ohuelti jäässä ettei aaltoa sentään. Kun ainakinhan se pakkasen purevuutta lisää reilusti.
Tyhjää saa pyytämättäkin, mutta kokemusta ei!
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Oykalla hyvä kysymys. Itekki miettiny asiaa. Luulis ainaki alaselältä jäätyvän, jos omaan jäätymiseen vertaa :) .. No kun se tuuli haihduttaa lämpöö ihon pinnalta, niin luulis kyllä, ettei se samaan haihduttamiseen oikeen pysty jääkannen alla. Luulis ennemminkin, et haittaa, kun ohut jää aaltoilee tuulen sitä painaessa.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8403
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Vaikka tuuli haihduttaa lämpöä ja nopeuttaa jäätymistä, niin mielestäni kovahko tuuli heikentää oleellisesti jääkannen muodostumista. Tuuli voi ahtauttaa jäitä, ahtojäiden väliin voi tulla ikään kuin" taskuja/välikköjä", näyttää "mosaiikkikuviolta" jossa jääkansi voi olla heikompaa. Vähän niin kuin ensijäillä pitää varoa railojen ristetyskohtia. Myrskytuulet voivat rikkoa muodostunutta jäätä ensijäillä isolta alalta. Retkiluistelijan suurimmat vaarat ovat ns. tuuliavannot ovat suuria vaaran kohtia, koskee myös pilkkijöitä. Tuuliavannoissa voi olla ohut jääkansi päällänsä ja ne voi näyttää hyvältä jäältä kaukaa katsottuna, kun luistelee tai kävelee tämmöiseen tuuliavantoon, niin sitten voi käydä kylmät. Kun sitten on tullut jo "tukeva" jääkansi esim. 5-10 cm, niin tuulet nopeuttaa jään muodostumista, kylmettää jään pintaa entisestään.
http://www.skrinnari.fi/skridskonet/art ... elID=16167
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
vonKALETON
Viestit: 286
Liittynyt: 08:37:49 14.10.2011

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja vonKALETON »

Sostan linkistä löyty hyvä kohta: Luistelijan siis kannattaa tarkistaa pilkkirei'istä, et onko järvellä tarpeeks jäätä.
Avatar
Sostakovits da Silva
Ilmo Tampio Lounasheimo
Viestit: 8403
Liittynyt: 13:21:01 27.04.2005
Paikkakunta: Urpoland-Penninpyörittäjien kylä

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Sostakovits da Silva »

Päättälemmä tästä, että yleensä pilkkiukot/akat tulee yleensä retkiluistelijoita aikaisemmin jäälle. :lol:
Wanderlei César Da Silva. Raha ei tee onnelliseksi, mutta se rauhoittaa hermoja.
Avatar
Jou40
Hauki - Mään
Viestit: 3225
Liittynyt: 19:46:07 21.04.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Jou40 »

Sostakovits da Silva kirjoitti:Päättälemmä tästä, että yleensä pilkkiukot/akat tulee yleensä retkiluistelijoita aikaisemmin jäälle. :lol:
Eikös se wanha totuus ole, ettei jäät kanna tavan tallaajaa, mutta pilkkihenkilön kyllä!!

-jouni
diipa daapa
Avatar
MrQuis
Viestit: 690
Liittynyt: 07:03:48 30.04.2005
Paikkakunta: Toiseksi suurin kaupunki

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja MrQuis »

OT: Eiks se tosiaan jotenkin näin mene: "5 cm jää kantaa ihmisen mutta 2 cm jää pilkkijän"
Wiion laki:
§ 2: Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
§ 3: On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

Juuri näin.
Saa vaa vaihtaa reikää vauhilla ettei saapasvarret haukkaa ku jää männöö notkolleen.
No nykyjään jo "liian" arka ja jossain vaiheessa se suojelusenkelikin on lomalla..
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
espi
Viestit: 74
Liittynyt: 21:29:28 22.01.2013

Re: Tasuriahvenia

Viesti Kirjoittaja espi »

Omakokemus viime talvilta on, että nuo retkiluistelijat on ensin meren jäällä, mutta sitten hiukan ulompana tulevat kyselemään pilkkijöiltä että onko siellä tarpeeksi jäätä...

Viime talvena kertaalleen hiihtäjä kertoi, että oli hän tossa jo viikon verran vedellyt menemään jäällä, alkuunsa märkäpuku päällä...
Vastaa Viestiin