Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3524
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko »

Tein tuossa pientä kokeilua, kun olen lukenut noista retkikaasuista, etteivät toimi kunnolla pakkasella. Ja myydäänhän niitä talvikaasuja erikseenkin.

Primuksen kaasusta en löytänyt merkintää seoksen suhteista, mutta propane/isobutane/butane lukee kyljessä. Atom-merkkisessä kaasussa (esim. Tokmanni myy) lukee propane-butane-mix. Myyntiteksteissä lupaillaan Primuksen kaasulle höyrystymistä (eli toimintaa) vielä 10-15 pakkasasteessa, toisaalla oli hieman varovaisempi maininta tyyliin "toimii vielä -10C".

Kokeilu nro1 tapahtui parvekkeella, kun mittari näytti parvekkeella lukemaa -3C. Kaasu oli ollut yön parvekkeella, ja lämpötila oli ollut varmasti kylmempikin, mutta aurinko oli aamusta alkanut lämmittää lasitettua parveketta. Toin Trangian lämpimästä, eikä syttymisessä ollut mitään ongelmia. Kaasuna tuo Atom-merkkinen, ja Trangian kaasupolttimella tein testin.

Kokeilu nro2. Nyt koitin uudelleen samalla kokoonpanolla, erona se, että nyt Trangian poltin oli ollut parvekkeella kylmässä myös. Jo siis useammin päivänä. Mittari näytti -7C. Kaasu lähti virtaamaan ja syttyi, mutta ihan yhtä terhakkaasti ei liekki palanut kuin normaalisti - tämän huomasi etenkin kun hanan avasi kokonaan. Kaasu ei tohottanut yhtä hyvin vaan pientä "lepattamista" oli havaittavissa.

Täytynee vielä tehdä testi tuossa -10C tai alle, uskon kyllä hyvin, että siinä kohtaa ongelmia saattaa esiintyä. Aiheeseen tutustuessa löysin aika mainion sivun "Retkikeittimien polttoaineista", kiitoksia Jukka Järvinen, kuka sitten oletkaan: http://www.ad.jyu.fi/~jej/travel/puhdis ... tml#kaasut

Sivuillakin hyvin todetaan, että on tietysti monta tapaa lämmittää tuota kaasupatruunaa, joten suoranaisesti kova pakkanen ei välttämättä kaasun käyttämistä estä. Ja kuten mainittua, niitä talvikaasu-seoksiakin on olemassa. Itse en mikään talviretkeilijä ole, mutta kunhan nyt testailin (vaikken insinööri olekaan!).

Kuva
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
Avatar
MrQuis
Viestit: 690
Liittynyt: 07:03:48 30.04.2005
Paikkakunta: Toiseksi suurin kaupunki

Re: Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja MrQuis »

Suurin ongelmahan näissä sekotekaasuissa talvella on tuo, että propaani höyrystyy paljon helpommin (-42C höyrystymislämpötila) ja se yleensä siis palaa pakkasessa ensimmäisenä pois. Vaikka tölkissä hölskyisikin tämän jälkeen niin jäljelle jäänyt butaani (-0,5C höyrystymislämpötila) ei oikein helposti sieltä tule ulos. Niin kuin sanoit, talvikaasujahan on olemassa joissa tuo propaanin osuus on selkeesti suurempi. Lisäksi Primus on kehittänyt jonkin systeemin noista sekotekaasuista jossa on jotain paperihärpäkettä sisällä purkissa joka auttaa kaasuuntumisessa.

Lähde: Polttoainevertailu PDF
Wiion laki:
§ 2: Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
§ 3: On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
JSo
Viestit: 35
Liittynyt: 13:44:18 20.01.2014

Re: Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja JSo »

Kyllähän nuo kaasut pakkasessakin syttyy, mutta kun poltat jonkin aikaa säiliö jäähtyy voimakkaasti kaasun höyrystyessä ja liekki pienenee olemattomaksi. hetken kokeilu ei kerro totuutta.
Avatar
Aavikkosammakko
PaMu "the Hand" Henry
Viestit: 3524
Liittynyt: 18:10:19 13.12.2005
Paikkakunta: Mansesteri
Viesti:

Re: Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja Aavikkosammakko »

JSo kirjoitti:Kyllähän nuo kaasut pakkasessakin syttyy, mutta kun poltat jonkin aikaa säiliö jäähtyy voimakkaasti kaasun höyrystyessä ja liekki pienenee olemattomaksi. hetken kokeilu ei kerro totuutta.
Tästä pitikin mainita mutta jätin kuitenkin sanomatta, että näin luin jostain. Eli tosiaan kokeiluni olivat lyhyitä, muutaman kymmenen sekuntia poltin paloi. Voi siis käydä köpelösti hetken päästä hyvästä alusta huolimatta... Hyvä kommentti, kiitos!
** Näsijärven Lohikalayhdistys **
http://www.nasijarvi.fi/
Avatar
Anár
Viestit: 922
Liittynyt: 12:25:38 02.03.2006

Re: Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja Anár »

Sievert Powegas 2203 / 2204 toimivat talvella. Muitan en ole kokeillut edes. Tuolla jotain kommenttejakin asiasta https://varuste.net/Sievert+PowerGas+22 ... ?_tu=17852

Ja omat kokemukset samat että -20 pakkasta ei ole mikään este pottujen keittämiselle. Ite käytän 2204 pulloa trangian kanssa. Pakkasella pullon asennolla ja korkeudella polttimeen nähden on huomattava merkitys. Pullo alassuin, polttimen yläpuolelle, hanat kaakossa ja kas, meillä on lähes liekinheitin.
Lähetäämpä kattomaan mikä unohtu kotia
Avatar
rantarosvo
Viestit: 1
Liittynyt: 09:51:44 15.03.2013

Re: Retkikaasujen käytettävyys pakkasella

Viesti Kirjoittaja rantarosvo »

Aikoja sitten ostin kans kyseistä sieverttiä (en muista tarkkaa numerorimpsua, mutta talvikäyttöön ja pääsääntöisesti propaania) ja se räki ja paukku ainakin omalla keittimellä melko pelottavasti. Mistä lie johtui, en jäänyt sen kummemin enää tarkastelemaan ja tutkimaan. Primuksen kaasun kanssa tuli pärjättyä siihen asti ihan ok, kun vain lämmitteli purkkia ennen ja keittämisen aikana käsissä ja toki purkki väärin päin ja vähän ravistelua silloin tällöin. Mihinkään sen kummempiin kikkailuihin ei koskaan tarvinut lähteä.

Nyttemmin oon siirtynyt suosiolla monipolttoainekeittimeen ja lämpimän aikaan pöhisee kaasulla, talvella "bensalla". Taino, tulilla taitaa valmistua kaikki pöperöt nykyään, ellei ole paikka missä ei tulia pääse tekemään :)
Vastaa Viestiin