Norjan merikalastus 2013

Alueen säännöt
Kalapaikkoja, reissuraportteja ja kuvia kalareissuilta ympäri maailmaa. Kalastusmuoto vapaa...
Lasten pönöt - Lasten kanssa kalaan! - Kalamies.com foorumin yleissäännöt
Lurkken
Viestit: 68
Liittynyt: 01:09:06 12.06.2006

Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Lurkken »

Täällä ei reissuraporttipuolella näyttänyt Norjan merikalastuksella olevan omaa ketjua, mutta ainakin muutamasta erillisesta raportista päätellen tämänkin palstan porukka Norjassa merikalassa käy. Siispä ajattelin tällaisen ketjun kyhätä, josko vaikka saataisiin enemmän reissukertomuksia niiltäkin, jotka eivät omaa ketjua halua tehdä.

Itse voisin aloitella tämän vuotisella Norjan reissullani.

Eli jo perinteeksi muodostuneeseen malliin auto starttasi 26.7. iltapäivällä Vantaalta kohti Pohjois-Norjaa ja tarkemmin ottaen Arnoyan saarta. Ikuisuudelta tuntuvan matkan päätteeksi noin 16 tunnin matkustamisen jälkeen lauttasatamassa odotti jälleen kerran näky, joka saa matkasta kipeytyneet jäsenet unohtumaan. Nuo Norjan maisemat jaksavat kyllä sävähdyttää joka vuosi aina uudestaan.

Kuva

Lauttamatkan jälkeen polte merelle alkoi olla jo melkoinen. Perillä saaressa siis nopea auton purku, muodollisuudet mökki-isännän kanssa ja kalastusvehkeet kasaan. Ei aikaakaan kun paattimme kelluikin jo tutuissa maisemissa aurinkoisella jäämerellä.

Kuva

Ensimmäisen päivän tarkoituksena oli lähinnä purkaa pahimmat kuumotukset ja testailla uusia välineitä saaren lähimaastossa. Siispä nokka kohti Arnoyan vieressä sijaitsevan Lauköyan saaren pohjoispäätyä. Tässä välissä mainittakoon, että paikkojen nimet ovat todennäköisesti jotain vähän sinne päin kun ulkomuistista kirjoittelen. Mutta siis, itse asiaan. Turskaa ja seitä nousi tasaiseen tahtiin koko päivän, vaikka kalan koko ei vielä mitenkään ihmeellistä ollut (n. 4-7kg turskaa lähinnä). Tälle reissulle varustepäivityksen seurauksena hankitut Okuma Cortez vapa + kela setit toimivat varsin mallikkaasti vaikka eivät varsinaisesti testiin vielä päässeetkään. Perusrpäivän yläpuolelle tämän reissun nosti kuitenkin kirkkasti siskolleni tällännyt hänen ennätysturskansa, jolla painoa oli 12,2 kg. Mielenkiintoista oli katsella, kuinka Pennin 320 kela ja Ugly Stikin uisteluvapa yhdistelmällä tuota väänsi nuori nainen ylös. Tältä päivältä ei juuri muuta mainitsemisen arvoista. Mökillä syötiin uuniseitä pekonilla. Toimii.

Kuva

Seuraavana päivänä paineltiin sitten vähän kauemmas Larvenin ja Yttelarvenin turskapakoille. Hienoa aluetta turskankalastukseen: 30-60 metriin kohoavien pakkojen ympärillä yli 200 metrin vettä. Täältä keskikoko alkoikin hipoa jo 10 kg, eli ainakin meidän porukalle paljon keskivertoa suurempaa. Reilu tunnin kalastuksen ja muutaman mukavan kokoisen turskan jälkeen tälläsikin 30cm big bob turskanväriseen jigiin oikein kunnolla n. 60 metrin rinteestä ja hetken väännön jälkeen veneessä köllötteli allekirjoittaneen ennätysturska, tasan 20 kg. Tähän asti olin kuvitellut, että turska on alkuspurttien jälkeen siiman päässä lähinnä kuollutta painoa, mutta ilmeisesti nämäkin osaavat uida pintaan asti, kun massaa on tarpeeksi. Tämäkin yksilö otti vielä pinnassa pari spurttia kohti syvyyksiä.

Kuva
Kuva

Pönökuvien jälkeen ja adrenaliinitärinöiden kaikottua kalastusta jatkettiin pikkuhiljaa. Osuimmekin parveen ihan hyvän kokoista seitä ja siiman päähän valikoitui ns. butterfly jig (mikä lienee suomenkielinen vastine) ja litka yläpuolelle. Paljon ei tarvinnut pilkkiä pohjasta nostaa kun vavan päässä tuntuikin jo painava tärppi, todella painava. Hetken jo väsyttelin ennätysseitäni, mutta saaliin noustessa pintaan karu totuus iski vasten kasvoja ja litkassa oli kiinni 3 kpl n. 2-3 kg seitä ja pohjalla pilkissä n. 5-7kg sei, joka pääsi vielä irtoamaan pienempien tempoessa yläpuolella. Ei olisi enkkakala ollut, mutta reissun suurin sei varmasti olisi ollut ylöstullessaan. Hetken verran vielä jatkoimme sein parissa, mutta keskikoon ollessa turhan pientä teimme pienen siirtymän alueen pohjoispään turskapakoille. Siirtymä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, sillä aivan loppupäivästä vielä venekuntamme toisen jäsenen vapa taipui tärpin jälkeen tutulle kaarelle ja jumputus siiman päässä oli sitä luokkaa, että isoa kalaa osattiin odottaa. Ja iso kala sieltä nousikin. Reissun suurimmaksi jäänyt turska, 20,5kg. Pikkuhiljaa tuon kalan jälkeen alkoikin olla päivän kalastelut siltä osin ohi ja ajelimme kohti rantaa perkaushommiin.

Maanantai olikin sitten oletusarvoisesti yhden tai korkeintaan kahden tärpin päivä. Tarkoitus oli siis lähteä pallasta kalastamaan meidän porukalle aivan uusille vesille saaren eteläpäätyyn. Päivä alkoi syöttikalan kalastuksella. Tarkoituksena oli saada elävänä syötiksi n. 30cm seitä. Syöttikalan kalastus osoittautui varsin helpoksi hommaksi, koska suunnitellun kalapaikkamme edustalla pintaa pitkin viistävät makrilli- ja seiparvet olivat tiheydeltään sitä luokkaa, että niiden päällä olisi melkein voinut kävellä. Siispä syötit saatiin nopeasti veteen ja n. puolen tunnin kalastelun jälkeen tyttöystäväni siiman päässä ollutta seitä vietiin. Vavasta näki heti, että ainakin hänen ennätyskalansa on nyt siiman päässä. Väsyttely oli kuitenkin lopulta varsin nopea ja hetken päästä veneen lattialla komeilikin jo nätti 12kg pikkupallas.

Kuva

Alkupäivän ennustus yhden tärpin päivästä osui oikeaan ja loppupäivä kalasteltiinkin tyhjää pläkätyynessä ja auringonpaisteessa, harvinaista herkkua noilla leveysasteilla. Kolmannen päivän ollessa pulkassa, oli venekuntaamme noussut jo 3 henkilökohtaista ennätyskalaa. Ei paha alku reissulle, ei ollenkaan.

Neljäs kalastuspäivä kuluikin oikeastaan isoa turskaa kiskoessa. Ei enkkakaloja, mutta useita 15-19kg turskia. Loppupäivästä tuon kokoluokankin kalat vapauteltiin, ettei tule pakastin täyteen jo tässä vaiheessa.

Viidentenä kalastuspäivänä katseltiinkin sitten hieman huolestuneena aamukahvipöydästä kuinka vaahtopäät lyövät rantaan, eikä keli muutenkaan kehuttavalta näytä. Kuitenkin hieman vajaamiehinen venekunta päätti käydä saaren pohjoispäässä kokeilemassa josko pienessä tuulensuojassa pallaksen ja turskan kalastus onnistuisi. Tarkoituksena oli käyttää pilkkiä elävällä syöttikalalla varustettuna. Tuuli oli sen verran kovaa, että kalastus oli hyvin vaikeaa ja kun parin tunnin yrittämisen jälkeen kyydissä oli vain yksi pienehkö turska, ajattelimme, että ehkä olisi parasta luovuttaa tämän päivän osalta ajoissa ja keskittyä rauhassa huomiseen. Alkaessani kelata omaa syöttikalaani jo ylös, tunsin kuitenkin vavassa ylimääräistä painoa. Vaistomaisen vastaiskun jälkeen vapa vääntyikin kaarelle, jollaista ei oltu tällä reissulla ennen nähty. Jarru kelalla oli valmiiksi niin kireällä, ettei sitä kelalta käsin saanut vedettyä, mutta siiman päässä oleva kala otti heti alkuun n. 50 metrin spurtin, joka piti pysäyttää kiristämällä jarrua vielä hieman lisää. Tässä vaiheessa kaikille veneessä oli jo päivänselvää, että siiman päässä oli pallas, eikä edes ihan pienimmästä päästä. Syvyyttä paikalla oli 90 metriä, joten melkoinen urakka oli edessä.

Kuva

Tuulen nostamat mainingit kuitenkin helpottivat väsytystä huomattavasti. Aallon harjalle noustessa siima pidettiin kireällä ja laskeutuessa kelattiin tyhjät pois. Tällä metodilla kala alkoikin pikkuhiljaa nousta pintaa kohti. Useasti vain ottaakseen uuden spurtin pohjaan. Väsytyksen edetessä alkoi kuitenkin kalamiehen lisäksi väsyä myös kala. N. 20 minuutin väännön jälkeen pintaan nousi pallas jonka tiesin heti olevan uusi ennätyskala (aikaisempi 39kg). Veneissä oli pallaksen nostoa varten varusteena poromiehien käyttämä lasso tai vastaava, joka kiristeltiin pallaksen pyrstöön. Tällä kala nousi kahden miehen kiskomana varsin mukavasti veneen laidan paremmalle puolelle. Siinä lattialla ryskiessään onnistui vavankin katkomaan, mutta mitäs pienistä.

Kuva
Kuva

Kalastelut olivat siltä päivältä kalasteltu ja maihin lähdettiin ajelemaan kovassa vastatuulessa jo klo 14 aikaan. Vastassa satamassa olikin sattumalta vastassa mökki-isäntämme. Kalan nähdessään kommentti oli kutakuinkin "Ohh... Now I have to throw you in the sea". Ilmeisesti Poseidonille pitää jotain velkoja maksella tai jotain vastaavaa. Tai sitten kyse on vain mökki-isännän omasta huvista. Joka tapauksessa uintireissuhan siitä tuli satama-altaassa. Tämän jälkeen kannoimme kalan puntariin, joka näytti odotetusti uusia ennätyslukemia: 52kg. Tästä lähtien tuota isommat paltaat jatkavat kyllä omalla kohdallani merellistä vaellustaan kuvien jälkeen.

Tämä kokoluokka alkaa jo olla aika kipurajoilla, että saa tuollaista perinteistä pönöä tehtyä, mutta kyllä se pienen väännön jälkeen vielä onnistui.

Kuva
Kuva

Loppureissu harjoiteltiinkin sitten oikeastaan kaikille täysin vierasta lajia. Kissakalan kalastusta. Reissut suuntautuivat saaren eteläpäähän ja syöttiviritys näytti tältä:

Kuva

Tuo sisältää siis pari pientä pilkkiä ilman koukkua, pari isoa yksihaarakoukkua, sekä yhden kolmihaaran. Tuota pohjia pitkin kolistelemalla onnistuttiin jopa muutama kissakin veneeseen saamaan. Karkaamisprosentti oli kyllä aivan hurja. Varmoista tärpeistä veneeseen tuli arviolta n. 10% kaloista. Tähän joku kissakalaekspertti saa antaa neuvoa, että mitä pitäisi tehdä. Joka tapauksessa kissojakin lopulta 5 veneeseen, joista suurin 9 kg, joten tyytyväinen täytyy ensikertalaisen olla.

Kuva

Kaiken kaikkiaan mahtava reissu jälleen kerran ja 2015 vuoteen asti varauksetkin jo valmiina. Toivottavasti joku nyt jaksoi tämän mammuttimaiseksi venyneen rapsan selailla läpi. Omalta osaltani Norja hiljenee nyt vuodeksi taas.

Kuva
Viimeksi muokannut Lurkken, 20:02:12 17.12.2014. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Rinne
Viestit: 109
Liittynyt: 19:49:14 21.07.2013

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Rinne »

Hyvä raportti! Kuumottais itteekin ihan mukavasti päästä joskus noille vesille!
joro
Viestit: 20
Liittynyt: 20:03:41 22.02.2009

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja joro »

hyvä reissu ja hienoja kaloja, mutta minulla on sellainen käsitys, että
elävän syötin käyttö olisi kielletty norjassa.
voin toki olla väärässäkin.
Lurkken
Viestit: 68
Liittynyt: 01:09:06 12.06.2006

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Lurkken »

En osaa tuosta sanoa. Ainakin norjalainen mökki-isäntäkin kehoitti elävää syöttiä käyttämään. Tuo isompi pallas tuli tyylillä, jossa jätetään pilkkiin ottanut sei vain nostamatta pintaan. Tuon ei luulisi ainakaan kiellettyä olevan. Joku asioista paremmin perillä oleva valaiskoon aiheesta lisää.
Avatar
Samtheman
Pippelsman
Viestit: 7989
Liittynyt: 19:28:05 21.04.2005
Paikkakunta: Korso

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Samtheman »

Olipa komea reissu, ja mahtirapsa! =D> :juu: :hattu:
ISO uisteluvene kaupan! Nettivene 735003

Tsekkaa mun blogi: https://www.facebook.com/ruodollarokotettu/?fref=ts
River
Viestit: 536
Liittynyt: 19:25:25 13.04.2007

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja River »

Hyvä rapsa! Kuva uuniseistä näytti todella hyvältä. Nälkä vahvistaa tunnetta - siispä syömään. :D

Niin, ja elävä syötti sallittu, ja sen käyttö parasta juuri syksyllä, jolloin syöttejä saa.
J.C
Viestit: 367
Liittynyt: 12:30:31 12.01.2008

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja J.C »

Hyvin raportoitu ja mukavasti hieman vinkkejäkin joukossa :juu:
Ja ette nyt ihan kalojakaan ilman jäänyt....
jkv77
Viestit: 3675
Liittynyt: 08:45:33 30.11.2006
Paikkakunta: Joensuu

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja jkv77 »

Mahtava raportti, mahtavat kalat! =D>
Kaikenmaailman tyllejä - erilaisia folioita--> http://www.kalamies.com/foorumi/viewtop ... &start=450
Prinssi
El Reino
Viestit: 5872
Liittynyt: 08:46:49 29.05.2006
Paikkakunta: Korpilahti

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Prinssi »

No on ollu äksöniä :D

Naapurisaarella Skjervoylla oltiin taas perinteeksi muodostunut viikko.
6-13.8. killuttiin vesillä.

Kaloista ees kehtais raportoida alkuperäisen rapsan jälkeen, mut kalassa sentään pysyttiin :roll:
Keskitettiin energiaa enemmälti Pallaksen pyyntiin, jtn turska yms. saaliit jäi vähemmälle.

Ainoa varma Pallaskontakti jäi kaverille, kun oiva vavan väännyttäjä otti 4m veneen alta kiinni ylös kelatessa.
Näinhän ne monasti, kuten karkuun meno tälläkin kertaa..
Ei vaan osu meille sit kirveelläkään, ainakaan pysy kii tai oo katkomatta "siimoja"(60kg) :shock:
Ainoa kontakti täkyyn oli reissulla parin kilon kissa ns.pintakalvosta :mitaviddua:
Mitä se siellä teki eikö kuggaan osaa
Ikinä ei oo sei, turska tai makrillitäkyllä saatu mtn muuta tapahtumaa :mitaviddua: :mitaviddua:
Mitä teen väärin :oops:

Noh.
Jees reissu taas takana vaik isomukset jäi puuttumaan.
Reissun parhaat:
- Turska +10kg
- Sei +4.5kg
- Makrillit (isohkoja)
- Kissa +5.5kg
Toki myös keilaa, molvaa ja sen semmosta, enimmäkseen kavereille syöttipilkkeihin.
Jigiä en ite vaihtanu pois missään vaiheessa.
Ranteet sai silläkin helläx tälläkin kertaa :wink:
Selkäpenkoilta ois saanu isompaa +- 10-turskaa varmaan vääntää jos ois keskittyny.

Parit kerrat paukku 0.90mm monofiilitapsitkin jigistä poikki aikas jäätävistä tärpeistä komeitten kaikukaarien seasta.
Mitä lie..
Vuorovetten Prinssi, parjattu rantarunkkari
Ahokas
Viestit: 4
Liittynyt: 19:33:15 10.04.2013

Re: Norjan merikalastus 2013

Viesti Kirjoittaja Ahokas »

Todella hieno kala.

Kannattaa katso meidän kalastus video jossa nostetaan 150cm pallas ylös:

Video:
http://youtu.be/dbQ5tnfzzHI
Vastaa Viestiin