Kirjautuminen

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

8.7. 2002


Mittarilukema 120170. Ajoa Jämsään, jossa oli treffit klo 7:00. Molemmat ajoissa. Kekkoset. Ennen reissua päätettiin ajaa itsemme karvattomiksi. Mutta vain päästä. Ylemmästä.

 

Sumppia ja sämpylä tuulensuojaan, sitten matkaan ja menoksi. Ajoa yhden pysähdyksen kanssa Zeppeliniin, eli ostamaan leivät, perunat, suklaata ja karamellia. Nakkarilta isot tuplaburgerit, tankkaus ennen Kemiä, ajettuna n. 640 km.... Kiiruna on vielä pitkän ajorupeaman päässä.

 

Paistinpannu on raudun päätepiste

.

 

Haparannassa ei ollut kuivaporoa, joudutaan katsomaan onko Kirunassa... ja eikun ajoa... Tylsää maastoa... Perillä Kirunassa Ruåtsin aikaa n. 18:30 ja Suomen aikaa 19:30. 12 ja puoli tuntia, kaikkine taukoineen. Hotelli E-10, huone 109. Ja kaljat esiiiiin... Mutta ennenkuin otettiin alkujuomaa liiaksi päätimme käydä kaupungilla ostoksilla. OBS Kiruna myi kuivaporoa, ostettiin kivat siivut mieheen. Savustettuakin ostin pikkusiivun.

Takaisin hotellille, pyydettiin päästä saunaan. Eikun keikua kippo kitusiin ja kohta saunaan... ja sen jälkeen etsimään suuhunpantavaa.... röyh!

Pizzat ja muutama kalija... ja viski... hutikkaa ja höpöttelyä ruotsinsuomalaisten kanssa. Ei kuulemma hyttysiä yhtään? Saas nährä...

Kai me jossain vaiheessa tultiin nukkumaankin?9.7.2002

 

Prkl, taas sama juttu... molemmat herätään jo hyvissä ajoin, klo 6 aamulla... eikä aamiaista saa vasta kun klo 8:00!

Sääennuste (nyt: pilvistä)
Ma yö: +8C, pilvistä
Ti: +13C, pilvistä, sadetta?
Ti yö: +8C, pilvistä, sadetta?
Ke: +15C, puolipilvistä
Ke yö: +8C, sadetta?

Sää näyttää ainakin nyt olevan aikalailla persiistä, tosin pilviä kerääntyy... Satelihan se pikkasen, vaan selkeni lentohetkeksi.


VälijokiKirunakortti 350SEK, koko lysti sovitusti 3775SEK per kärsä. Kuitattiin ja maksettiin, sitten mentiin lastaamaan vermeet hulikutamutteriin. Ja eikun menoks.

Koptraatti valmiina lähtöön
Hulikutamutteri

Lentokuvaa matkalla Välijoelle
Rautasjoki ja Rautasjärvi

Lentokuvaa matkalla Välijoelle
Guolbbanjohka eli Välijoen loppuosuus

Lentokuvaa Välijoesta
Välijoen laakso ja monet rautujärvet

Välijoki
Laskeutumiskohdan Välijoki

Välijoki
Leiri on oleva tuon nyppylän takana


Välijoella oli jo valmiina 6 suomalaista ja 4 ruåttalaista. Hiki tuli kun rahdattiin korkealta laskeutumispaikalta tavarat rannemmaksi. Laavu pystyyn ja sitten teltat. Näinhän se pesä aina pitää rakentaa - ensin perusteet kuntoon ja makuupaikka vireeseen ettei tule yllätys kun kiihkokalasta takaisin palaillaan...

Ja sitten kalalle... hiljasta, tuuli, ei nyvi, ei... päätettiin palailla teltalle sumppia keittämään.

Sumppia naamariin ja uudestaan väylälle. Ei onnaa... pitää istua ja ihmetellä. Sitten tuikkeja näkyi, pieniä... sinne vaan viskottiin, pinturia. Vaan siihen jäi, vaikka tuikkeja parit nähtiinkin. Ei iske enää...yksi rautu sentän saatiin. Siispä sen kera nuotiolle, se paistinpannulle... mukaan voita, suolaa.... ja kyytisälliksi kalija! Voe helevettiläene!

Välijoen rautu
Avausrautu - ei mikään jättiläinen


Tuuli prkl.... noh, huomenna sitten lisää...


10.7.2002

Aamumustikkasoppaa kitusiin aamupalaksi, sitten kärvistelyä, satelee... lyhyt kalastus ja kahville... sataa... sää ennuste pitää aika hyvin kutiansa....

11:50 päätettiin mennä kauneusunille.

14:00 herräys. Sade lakannut. Ja turisteja 4 kpl, ruåttalaisia. Kalatta poistuivat ylävirran suuntaan.

Pieni sade taas, kärvisteltiin ja syötiin lihaspulla/pottumuusia.

Sade lakkasi, joten päätimme syöksyä takaisin kalalle. Teltoilta alaspäin, kalaa pinnassa simonaan. Muutamat tuikit olivat aika isoja, rannassa tuikkivat olivat kyllä tietenkin vain 20-senttisiä... vaan eipä nappaa, nekään...

Illanmittaan takaisin laavulle. Nuotiopuita... pajuja sahaamaan. Jo vain syttyi nuotio. Ja alkoi satamaan. Kärvistelläänpä sitten...

Ja koisimaan.

Välijoen telttakylä
Teltat Välijoen leirissä - tässä vielä kuivalla maalla, ja selkeästi


11.7.2002

Herräys... hiljaisuus vallitsi.... tarkkana kuuntelin teltan kahinaa ja katon ropinaa... mutta.... mitään ei kuulunut! Ei tunnu tuulevan eikä satavan!

Vaan heti kun pääsee mies ulos teltasta niin johan alkaa tuuleminen... eipä paista aurinko, ei... paskan myivät! Vaan onneks ei sentäs sada... vaan samallainen sumu kuin illalla nukkumaan mennessä. Paskam myivät... ärsyttävä kalakeli.

Aamupalaksi vadelmakiisseliä.

Ja sitten kalalle telttapaikan lähikoskille, ylemmälle. Jussi rokasteli niskalla, mä alaosalla. Ei nyvi... jonkin ajan päästä päätimme taas toistaa rutiinin, eli juoda sumpit ja lähteä alavirtaan kalalle.


Sumpit, sitten lähettiin alavirran luo tallustelemaan, kotirannan puolta. Jussi ei jaksanutkaan kovin kauaa vaan palasi teltoille, mä jäin S-mutkaiselle kapeikolle viskomaan. Väijyskelin hetken ja viskoin sattumaheittoja muutamiin hyvännäköisiin hot spotteihin. Mutta ei siellä mitään ollut.

Hiukan myöhemmin äkkäsin pari syönnöksellä olevaa rautua. Niille pinturia tarjoomaan... Vasemmalta iski pari kertaa, ei tarttunut, sitten oikealta iski isomus prkl ja pyrstö lätisi! Jessus kun sydämestä otti! Vaan irki pääs...

Koko matka kiroillen takasin torpalle, Jussi oli jo sumppivedet kiehumaan laittanut. Ne pois kylmenemästä ja sitten takasin jallittamaan fisuja, samaan kapeikkoon.
Sieltä Jussi jallitti yhden alle 30-senttisen, meikä pitkän narraamisen jälkeen 33-senttisen. Paistikalat...

 

Pienet on tunturiraudut
Tunturirautuja kokokluokassa 33 ja alle 30 cm

Teltalle takaisin ja isompi paistinpannulle voin ja suolan kera, pienempi parilaan. Nam!

Pari vaasalaista kävi sössöttämässä omiaan, kehuivat lähijärviä molemmin puolin jokea. Nojoo.... Vaasalaisten lähdettyä päätettiin lähteä toist puol jokke. Siellä alempana oli lapintiira, äkäsellä päällä. Olisin kahluukepillä saanut tiirapaistia jos olisin halunnut. Äkänen oli.

Jussi oli jo mennyt pikkupurolle asti. Viittoili mulle STOP-merkkiä.


Sanoi: "Kolme isoa kalaa!"
Sanoi: "Neljä!"
Sanoi: "Viisi!!"

Menin hiukka ylemmäksi, katsoin kun Jussi viskoi perhoa ja sanoin: "MONTA!!"


Ja sitten alkoi jamboree.... Jussi aloitti rantauttamalla 42-senttisen ja koukutti heti perään "ulappahauen", joka päätti ottaa Ritolat halki naurismaan ja vetikin Jussin kelalta siimat pihalle. Ja tyhjänä tuli siima takaisin... Koukutin 53-senttisen ruokakalaksi ja heti perään 52-senttisen joka sai synninpäästön ja vapautensa. Jussi nappasi vielä 48-senttisen ja päästi 45-senttisen kasvamaan.

 

Illan mittaan palasimme teltoille, viritimme risuista nuotion ja otimme savuraudun kanssa valkoviiniä......


Suuria ovat tunturiraudut
Tunturiraudut kokoluokassa 42-, 48 ja 53 cm


Savustettu rautu
Savustettu rautu maistuu tunturissa jopa suoraan savupussista


Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt