Kirjautuminen

Palkintopäivä Siikakosken Ykköspoolilla

Käyttäjän arvio:  / 12
HuonoinParas 
Share

Kymijoki, Siikakoski, lohiHong Kongin kalastuspuolen vetäjä Miika Malinen päätti palkita vinkkejä antaneita kalamiehiä viemällä heitä lohestamaan Kymijoen Siikakoskelle. Koska lokakuussa joki on rauhoitettu, valikoitui paikaksi Siikakosken "Ykköspooli", Koivukosken padon alapuolelle sijoittuva kiivasvirtainen jokiuoma. Alue on vuokrattavissa kenelle tahansa, mutta useimmiten kalastusryhmät ovat yritysasiakkaita.

 

.

 

Mukaan arvottiin Hong Kong verkkokauppaan laadukkaita tuotearvioita kirjoittaneiden keskuudesta 10 innokasta kalamiestä. Oppaina toimivat Kymi Fishingin pääopas Kari Lossi sekä Kimi Vatanen. Kari keskittyi opastamaan laitureilta kalastavia, kun taas Kimi hoiti lohensoutukuviot. Kaikki pääsivät päivän mittaan kokeilemaan sekä rannalta kalastusta että lohisoutua joella. Lyhyen alkuopastuksen sekä nokipannukahvien jälkeen alkoi innokas kalastus heittolaiturilta.

 

Kymijoen opetustilanne

Ensin opastetaan, sitten kiihkeästi vasta kalastetaan

 

Eikä aikaakaan kun vavat alkoivat taipua. Kirjolohet kävivät hanakasti kiinni tarjottuihin uistimiin. Muutama hyvä kala nousi nopeassa tahdissa, jonka jälkeen syöntipiikki hieman rauhoittui .

Lohensoutukin saatiin nopeasti käyntiin ja heti ensimmäisellä laskulla saatiin useita havaintoja lohien pintakäynneistä. Taitavasti Kimi tarjoili lohivaappuja riutan reunoilla partioiville kaloille, vaan eivät lohet olleet yhteistyöhaluisia. Sen sijaan kirjolohta nousi soutamalla.

 

Kymijoen kirjolohi

Soutumiehet ja kirjolohi

 

Kymijoen kirjolohet


Parikin Kymijoen kirjolohta

 

Kymijoen paksut kirjolohet

Paksut pojat

 

Heittolaituri Kymijoki

Heittolaiturilla

Laitavapaan oli jäänyt vaappu veteen lillumaan virran mukana ja siihen täräytti lohi, niin että koko vapateline heilahti. Nopeasti Miika tarttui vapaan kiinni, mutta pari potkua ja kala oli tiessään. Kun vaappu kelattiin ylös, havaittiin vaapun koukkulenkin yllättäen pettäneen. Harmi, kala vaikutti isolta! Ja hetkeä myöhemmin porukan nuorin kalamies, Jere Hampori, kirvoitti kunnon naurut porukalta kelatessaan ylös ankeriaan... Kymijoesta nousee lähes mitä vaan kalaa!

 

Kymijoen ankerias

Kymijoesta nousee mitä tahansa kalaa

Nuori mies kertoo: "Nyt olen 16-vuotias, kalastusta olen harrastanut aivan pienestä pitäen, heti kun vaan mato-onki kädessä pysyi. Kalastan lähinnä Lohjanjärvellä, jossa veneenikin sijaitsee. Mieluisimmat kalastusmuodot ovat vetouistelu sekä hauen heittokalastus. Vetouistelukuvioissa olen ollut mukana jo kymmenvuotiaasta lähtien, kun isäni otti minut ensikertaa kyytiin. Nyttemmin kalastelen Juhan ja Teemun venekunnassa. Haukihommissa ollaan kalassa Tuomaksen (kuhanvetäsen.com) mukana. Haukienkkani 9,25 kg / 111 cm, syntyi tänä keväänä Buster-jerkillä."

Soutajat Kymijoella

Soutajat Kymijoella

 

Iltapäivällä tulistelemme laavulla, paistellen makkaroita sekä kalastamiamme kirjolohia savustellen. Ja kyllä se vaan itse pyydetty savukala maistuikin, vaikka kirjoa olikin! Kalastuksessa on se hauska piirre, että vaikka porukka oli toisilleen tuntemattomia kalamiehiä, luistaa juttu jo kuin vanhoilta kavereilta. Ottipelejä vertaillaan ja kokemuksia vaihdetaan.

Savustettu kirjolohi

Paksut savuiset pojat

 

Sitten onkin vuorossa iltapäivän viimeinen kalastusrutistus. Osa porukasta lähtee Ruhavuolteen laiturille heittelemään, osan jäädessä "Ykköspoolin" heittolaiturille. Viimeiset lohensoutajatkin asettuvat veneeseen Vatasen Kimin soudettaviksi. Ottivaappuja pähkäillään hetkinen ja iltapäivän hämärtyessä Kimi kaivelee pakistaan puna-mustan "Kalossi"-vaapun siiman päähän. Eikä kauaa tarvitsekaan Kimin soutaa, kun jo laitavapa niiaa syvään. Kala kiinni!!! Rauhallisesti Ville kalaa väsyttelee, ammattimiehen ottein. Lohi ottaa muutaman kunnon spurtin ja näyttää voimaansa.

Onneksi kala on hyvin kiinni ja pysyy haaviin asti. Komea noin ysin kala! Nopea irrotus vaapusta, pari pönöä onnellisen saamamiehen kanssa ja lohi saa vapautensa takaisin. Samalla laskulla käy vielä toinenkin lohi vaappua ravistamassa, muttei pysy kauaa kiinni.

Istumme vielä illan päätteeksi nuotiolla turisemassa Malisen Miikan kanssa. Kysäisen häneltä, miten Hong Kongin kalastusverkkokauppa on lähtenyt toimimaan . "Kävijämääriä kun katsoo, niin arvioisin , että meidät on ihan hyvin kalamiesten keskuudessa löydetty. Kiitettävästi on myös tullut vakioasiakkaita, jotka palaavat uudelleen ja uudelleen. Haluamme kuunnella tarkalla korvalla asiakkaitamme. Rohkaisenkin kaikkia lukijoita laittamaan risuja ja ruusuja verkkokaupan palautuslomakkeen kautta. Tällä hetkellä iso asia meille on kansainvälistyminen. Ruotsissa avattiin juuri verkkokauppa ja muitakin maita on työn alla."

Entä millainen fiilis kalastuksesta syksyisellä Kymijoen Siikakoskella jäi?

"Oli erittäin antoisa ja hyvä kalastuspäivä. Vaikka suurin osa osallistujista oli entuudestaan toisilleen tuntemattomia, tuntui, kuin olisi tunnettu jo pitkään . Kalaakin tuli mukavasti. Mikäs sen mukavampaa kuin syödä itse kalastettua ja savustettua kalaa ja juoda nuotiolla keitettyä nokipannukahvia hyvässä seurassa. Opastus oli ensiluokkaista ja oppaat alansa ammattilaisia", hän summaa päivän lopuksi.

Kymiltä on jokaisen mahdollisuus saada merilohi siimansa päähän ja mikäli ei aiempaa kokemusta ole, kannattaa olla yhteydessä Kymi Fishingin poikiin. Lisätietoa www.kymifishing.fi

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt