Kirjautuminen

Helmikuinen kuha haastaa ja palkitsee pilkkijän

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

Helmikuussa vesistöt ovat lähes varmuudella jäässä ja päivien pidentyessä kannattaa lähteä kokeilemaan kuhan pilkintää. Laji on haastava, mutta kalojen löytyessä erittäin palkitseva.

Kuha on hämärän ajan kala

Kuhan helmikuisessa pilkinnässä voidaan havaita kaksi selvää syöntipiikkiä: aamu- ja iltahämärä. Kuhaa on toki mahdollista saada pitkin päivää, etenkin pilvisenä päivänä, mutta erityisesti loppukuuta kohti mentäessä valon määrä on päivällä jo niin suuri, että parhaat ottihetket osunevat aamuun ja iltaan. Tämä ajoitus suosii sopivasti myös normaaleissa päivätöissä käyviä.

Ajoitus ja paikkatyypit

Kuhan pilkinnässä ajoitus on kaikki kaikessa. Keskellä päivää tehty pikapisto ei välttämättä tuota yhtään tärppiä, mutta hämärän laskeutuessa meno voi muuttua kuin taikaiskusta.

Kuhalla on erikoinen tapa pyrkiä merellä jokien suihin loppukaudesta ja ne ovat siellä vielä jääkannen muodostuessa. Tätä käytöstä ei täysin tunneta, mutta otaksutaan niiden tulevan ravinnon perässä talveen varautuen. Jokisuut mielletään alkukauden paikoiksi, mutta näin lauhana talvena ensijäät ovat vasta nyt muodostuneet ja jokisuut ovat varmasti vielä toimivia. Jokisuissa täytyy kuitenkin jäätilanteen suhteen olla erittäin tarkkana.

Merellä ja järvillä syvänteiden vieressä olevien matalikoiden reunat ovat myös kokeilemisen arvoisia kuhapaikkoja. Kalat löytyvät helmikuussa parhaiten nimenomaan reuna-alueilta eivätkä niinkään matalikon päältä. Ne alkavat kerääntyä matalikkojen päälle vasta myöhemmin keväällä kutuajan lähestyessä. Meri/järvikortista on hyvä katsoa potentiaaliset alueet etukäteen ja pyrkiä muodostamaan reitti matalikkojen reunojen ja penkkojen mukaisesti.

Salmipaikat ovat etenkin järvialueilla erittäin potentiaalisia. Salmissa pilkitään salmien reunoilla eikä päällä, sillä keskellä salmea jää on kaikkein haurainta ja kalat saalistavat pääosin penkassa ja rinteessä.

 
Elektroniikka avuksi

Kuhan pilkintään kannattaa ehdottomasti ottaa avuksi GPS sekä kannettava kaikuluotain. Älypuhelimeen liitetty merikarttasovellus (esim. Navionics tai Loisto) yhdistettynä kaikuluotaimeen antavat kalastajalle huomattavasti paremmat lähtökohdat saada kuhaa ruokapöytään.

Esimerkiksi Honkkarin valikoimista löytyy paljon vaihtoehtoja: https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/pilkkiminen-ja-talvikalastus/kannettava-kaikuluotain-pilkintaan/c/102010/

Kaikuluotaimista on saatavilla kannettavia perinteisiä luotaimia sekä tuoreempana pallonmuotoisia heitettäviä tai pilkkireikään tiputettavia luotaimia, joita käytetään älypuhelimen kautta.

Kalastustaktiikka

Kalastustaktiikka voi olla joko aktiivinen tai passiivinen. Kummassakin on puolensa, mutta harva meistä jaksaa istua tuntitolkulla samalla alueella tai reiällä tärppiä odottamassa.

 

Aktiivisessa taktiikassa muutetaan paikkaa tiuhaan ja pysytään samalla reiällä maksimissaan kymmenisen minuuttia. Aktiivinen pilkkijä on myös tehnyt ennakkoon suunnitelman missä kalastaa ja missä syvyydessä pilkkejä uittaa. Aktiiviseen tyyliin kuuluu myös ahkera kairaaminen ja kannattaakin kairata valmiiksi ainakin 10 reikää kohdealueen eri puolille. Kairana on hyvä käyttää madekokoa eli kuuden tuuman kairaa.

Kairoja mm täältä: https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/pilkkiminen-ja-talvikalastus/jaakairat-moottorikairat-ja-jaaporat/c/30515/

Passiivisessa tyylissä pitkään reiällä istuminen mahdollistaa hieman etäämmällä oleva kuhan liikkumisen hitaasti kohti ärsykettä. Joskus pilkkijälle voi käydä tuuri kun kuhat ovat parvissa suoraan reiän alapuolella ja tärppi tulee jo ensimmäisessä laskussa. Totuus on kuitenkin se, että ahkerasti reikiä tekevä aktiivinen pilkkijä löytää helpommin kuhaparven.

Mitä pilkkejä käytetään?

Kuhapilkeiksi sopivat tasapainopilkit (Rapala, Kuusamo TP, Nils Master) ja pystypilkit (Hopeasiipi, Valio, Pete Kuhakiippari, Hipu, Kuhavarma) värikoukulla ryyditettynä. Kuha on perso ärsytysväreihin ja värikoukkujen luoma ärsyke tuo lisätehoa pilkintään. Noin 7-8 cm tasapainot ovat kuhalle sopivia, mutta mukana kannattaa olla myös nippu pienempiä. Pienempi pilkki voi etenkin huonolla syönnillä olla ratkaiseva. Pystypilkeissä kokoluokka on sama.

 

Pilkkien väreistä ei pysty antamaan mitään "must"-väriä, sillä ne ovat hyvin päivä- ja kalastuskohdekohtaisia. Kuhalla on myös taipumus alkaa suosimaan päivän aikana jotain tiettyä väriä ja väreissä voi olla yllättävänkin pieniä heittoja. Väritussisetti jigikalastuksesta sopii hyvin myös pilkkijäille.

Hyviä vaihtoehtoja: https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/pilkkiminen-ja-talvikalastus/pystypilkit-tasapainopilkit-ja-varikoukut/c/30521/

Jos jotain aloitusvärejä haluaa miettiä, niin tasapainoissa hopean erilaiset yhdistelmät tai oranssi-keltainen yhdistelmät voisivat olla hyviä. Pystypilkit ovat tyypillisesti metallinvärisiä – hopea, kupari, messinki, kulta & sekoitteet. Esimerkiksi kevennetyistä meritaimenlusikoista voi hyvin virittää myös hieman leijuvamman pystypilkin.

Uittotyyli

Kuhan pilkkiminen aloitetaan pohjan tuntumasta. Pilkkiä heilutellaan muutamalla rauhallisella vedolla, jonka jälkeen tehdään pari pidempää vetoa, jotta saadaan lähistöllä mahdollisesti olevat kalat kiinnostumaan.

 

On hyvä muistaa, että ahvenella ja kuhalla on täysin erilainen maku pilkin ja sen uiton suhteen. Älä tee tasapainolla nopeita ahvenmaisia liikkeitä, vaan nostele sitä varovaisesti silloin tällöin. Välillä pitkät tauot ovat paikallaan yhdistettynä pilkin väristykseen. Pystypilkillä pilkittäessä liikkeiden rauhallisuus korostuu.

Usein kuha nappaa keskellä taukoa tai silloin kun uittotyyliä muutetaan tai hidastetaan. Kuhalle on tyypillistä, että se tärppii ennen kuin iskee kunnolla. Tässä punnitaan kalastajan hermoja ja se voittaa kuka jaksaa härnätä messinkikylkeä pisimpään. Kalan iskiessä vedetään kunnon vastaisku, jotta koukku jäisi hyvin kiinni kuhan kovaan suuhun. Kiinnityksen jälkeen siima pidetään tiukalla ja pyritään kampeamaan nopeasti avannosta.

Muistutus moottorikairojen käyttäjille

Viime aikoina on tapahtunut onnettomuuksia, joissa pilkkijän hanska on tarttunut kiinni akkuporakoneella varustettuun kairaan. Voimakas akkukone on tempaissut peukalon mukanaan. Peukalo lähtee irti usein peukalon kärkinivelestä tai katkeaa luusta. Tarkkana siis jos on konevoimaa mukana!

 
Muut varusteet ja turvallisuus

Pulkka tai ahkio varusteiden kuten pilkkien, kairan, pilkkikaiun, eväiden ja jakkaran kuljettamiseen. Jäätä on hyvä kokeilla esimerkiksi hiihtosauvalla tai teräväkärkisellä kepillä. Jäänaskalit laitetaan valmiiksi jo rannassa kaulaan helpottamaan mahdollista avannosta nousemista. Pelastuspuku ei ole liioittelua. Laadukas termospullo, jossa kahvia tai muuta kuumaa juomaa pitää tunnelman korkealla vaikka ei kalaa kuuluisi.

Varusteita https://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/kalastusvaatteet-ja-kalastuskengat/pilkkihaalarit-kalastustakit-ja-kalastushousut/c/30547/

Tuloksekasta kuhatalvea!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt