Kirjautuminen

Kuumin kuhanjigaussesonki on alkamassa

Käyttäjän arvio:  / 10
HuonoinParas 
Share

Okuma Beater Kuha Specialist ja Savage Gearin Finezze vähentävät karkuutuksien määrää.

Kuhan syysjigauskausi alkaa nyt olemaan kuumimmillaan niin eteläsuomen rannikkoalueilla kuin myös järvilläkin. Heittojigaamisen ohella kuhan vertikaalijigaaminen on nostanut suosiotaan viime vuosina. Tavalliset ahvenen jigaamiseen soveltuvat vavat ovat kuitenkin yleensä liian löysiä kuhan kovia ja nopeita tärppejä silmälläpitäen. Kuha vaatiikin hieman jämäkämmän mutta silti erittäin tunnokkaan vavan jotta tärpit pysyisivät kiinni ja kalojen harmillisilta karkuutuksilta vältyttäisiin.

.

 

Okuma Beater Kuha Specialist –vapasarja tarjoaa kuhavavan joka lähtöön
Kalastusopas Peter Lahden nimeä kantava Okuma Beater Kuha Specialist –vapasarja on nimensä mukaisesti kuhanjigaukseen suunniteltu vapakokonaisuus Kuha specialist -sarjasta löytyy vavat sekä kevyillä päillä varustettuun kuhan heittojigaukseen matalasta vedestä kutuajan ympärillä, että myös raskailla jigipäillä tapahtuvaan loppusyksyn syvien virtapaikkojen ja monttujen ronkkimiseen.

Beater-sarjan kevyin vapa (viehesuositus 5-20 g, pituus 6'6") soveltuu mukavan tunnokkaana ja kevyenä erittäin hyvin kuhan jigaamiseen kevyillä alle kymmenen gramman jigipäillä, mutta toimii hienosti myös ahvenen heittojigauksessa ja sen soutu-uistelussa. Sarjan keskimmäinen vapa (viehesuositus 7-21 g, pituus 6'6") on jo hieman jäykempi tapaus ja soveltuu virtaavien sekä syvempien paikkojen heittojigaamiseen raskaahkoilla jigipäillä ja onkin pätevä kuhan jigikalastajan yleisjigivapa. Kolmikon raskain ja jämäkin vapa (viehesuositus 10-28 g, pituus 6'6") soveltuu raskaaseen kuhan heittojigaamisen ja vertikaalijigaukseen jopa 35 g jigipäillä.

 

Okuma Beater BE25 avokela on hyvä valinta jigivavan kaveriksi. Kevyt kela syö 210 metriä 0,20 mm siimaa eli enemmän kuin tarpeeksi. Kelan jarru toimii tasaisesti ja luotettavasti antaen kelalle laadukkaan yleistuntuman ilman että hinta karkaa käsistä. Okuma Beateria voikin suositella yleisjigikelaksi.

Savage Gearilta huippulaadukkaat punotut siimat
Hyvät siimat ovat keskeinen osa onnistunutta jigikalastusta. Siiman tulisi olla täysin venymätön hyvän tärppituntuman varmistamiseksi. Ohuenkin siiman tulisi omata mahdollisimman hyvä vetolujuus eikä siima saisi rispaantua pilalle liian herkästi pohjakosketuksissa. Savage Gearin punottu Finezze HD4 täyttää tiukan punoksen ja pyöreän profiilinsa ansiosta kaikki jigikalastuksen siimaan kohdistamat vaatimukset ollen lisäksi erittäin pitkäheittoinen.

Mainittakoon tässä yhteydessä että Finezze, joka sopii hyvin niin avokelaan kuin hyrräkelallekin, tulee ensi kaudeksi hauenkalastajien pyynnöstä kolmessa paksummassa koossa aina 0,36 mm asti, väreinä keltainen ja harmaa. Tällä hetkellä Finezzeä löytyy 0,06-0,22 mm paksuuksissa.

Siinä missä vielä muutama vuosi sitten jigauksen ja varsinkin vertikaalijigauksen trendiin kuuluivat mahdollisimman ohuet, jopa 0,04 mm paksuiset kuitusiimat, ei niitä voi varauksetta suositella jigikalastukseen siiman katkeamisen todennäköisen vuoksi väsytystilanteessa. On tärkeää, että kala pystytään väsyttelemään tarpeeksi nopeasti eikä siimankestävyyden äärirajoilla ole muutenkaan järkevää liikkua sillä vastuullinen kalastaja ei halua jättää jigejään kalojen suuhun pelkästään sen vuoksi että on käyttänyt liian ohuita siimoja. Vertikaalijigauksessa siiman paksuudesta johtuvan laahaamisen voi korvata käyttämällä raskaampia jigipäitä aina 35 grammaan ja jopa sitä raskaampiin jigipäihin saakka. Hyvä jigisiiman paksuus liikkuukin jossain 0,12 mm -0,16 mm välillä hieman kalastuspaikan luonteen mukaan vaihdellen. Hieman mutkia oikoen voisi sanoa, että jigisiima on riittävän ohut jos tuntuma pohjaan saadaan pidettyä yllä.

Jigiperukkeeksi fluorocarbonia
Hyväkään monikuitusiima ei kestä hauen hampaita ja siksi onkin suositeltavaa että kaikessa jigikalastuksessa käytetään perukkeena pätkää monofiili- tai mielummin fluorocarbonsiimaa. Savage Gear 100% Ultrastrong Fluorocarbonsiima on likimain näkymätön kaloille kestäen kuitenkin haukien hampaita paremmin kuin monikuitu- tai punottu siima. Käyttämällä vähintään 0,35 mm fluorocarbonsiimaa perukkeena jigin saa myös uppoamaan hitaammin. mikä voi olla laukaiseva tekijä varsinkin kuhan heittojigauksessa.

Mikäli todennäköisyys haukikontakteihin on suuri, kannattaa vaihtaa fluorocarbon astetta paksumpaan, jopa millin paksuiseen tavaraan tai vaihtoehtoisesti siirtyä käyttämään vaijeriperuketta. Vaijeriperuke on omiaan kun haukiriski kasvaa sietorajan yli tai jos esimerkiksi vertikaalijigauksen kohdekalaksi valikoidaan varta vasten hauki.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt