Kirjautuminen

Kuhan vertikaalijigaaminen

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

Kuhan vertikaalijigausKuha kuuluu Suomen suosituimpiin urheilukalastuksen kohteena oleviin kaloihin eikä ihme, sillä kuhaan tavallaan kiteytyy koko Suomen suvi. Kuhankalastus on moniulotteista puuhaa niin kalastuskohteiden kuin –tekniikoidenkin suhteen. Kuhaa voi kalastaa niin järvillä, virtavesissä kuin merialueellakin joko uistellen, jigaten tai vaikkapa vertikaalijigaten.

Tässä artikkelissa käsittelemme kuhan vertikaalijigausta järvi- ja merimaisemissa.

.

Mitä on vertikaalijigaaminen

Vertikaalijigaaminen eroaa perinteisestä heittojigaamisesta siten, että siinä missä perinteisessä tyylissä jigi heitetään veneen viereltä ja sen jälkeen kelataan sisään pohjaa pompotellen, vertikaalijigauksessa jigiä roikotetaan veneen alla, joko pohjan tuntumassa tai välivedessä.

Yleistä vertikaalijigauksesta

 

Jotta vertikaalijigaaminen onnistuisi käytännössä on varmistettava ettei jigi laahaa liikaa veneen perässä jolloin tuntuma katoaa. Tämä varmistetaan käyttämällä riittävän ohuita siimoja (0,04-0,15 mm punottu tai monikuitusiima), riittävän raskaita jigipäitä (14-40 g) ja veneen riittävän hitaalla liikkeellä (mieluummin alle 1 km/h).

Apuvälineistä kaikuluotain ja karttaplotteri ovat miltei välttämättömiä sopivien kalastuspaikkojen ja kalojen löytämiseen. Kaikuluotaimesta on hyötyä sekä yksittäisten kuhien ja pikkukalaparvien, joista kuhat syönnöstävät, löytämisessä.

 

Kaikuluotaimen ja karttaplotterin lisäksi keulasähkömoottori, vaihtoehtoisesti peräsähkömoottori on erittäin hyödyllinen apuväline vertikaalijigauksessa. Myös merkkikohot, joilla pidetään näköyhteys kalastuspaikkaan, ovat käytännöllisiä.

Vertikaalijigauksessa on kaksi toisistaan eriävää muotoa eli pohjavertikaalijigaaminen ja vertikaalijigaaminen välivedestä.

Kuha

Pohjavertikaalijigaus

Mikäli vertikaalijigaus tapahtuu pohjaa pitkin se tehdään yleensä "sokkona", eli itse jigiä ei seurata kaikuluotaimen näytöltä. Tällöin jigi tiputetaan oletetulla kalapaikalla veteen pohjan tuntumaan ja lähdetään liikkumaan hitaalla vauhdilla pitkin kalapaikkaa. Jigiä voi välillä nostella rauhallisin liikkein, mitään tasapainopilkkimistyylisiä riuhtaisuja ei kannata tehdä. Välillä kannattaa hakea tuntuma pohjaan jotta tietää jigin uivan siellä missä sen kuuluukin.

Pohjavertikaalijigaus on usein tuottoisaa merellä pattien ja karikoiden ympäristössä kevään ja alkukesän aikana sekä loppusyksystä. Ylipäänsä paikat, jossa pohjan muodot rikkovat tasaisen merenpohjan, antavat kalaa. Päivisin kuhat löytyvät yleensä vähintään kolmen metrin syvyydestä mutta yöllä ne nousevat jopa puolentoista-kahden metrin veteen.

Pohjavertikaalijigaus on ainoa vertikaalijigauksen muoto jota kannattaa harrastaa ellei kaikuluotainkalusto ole riittävän laadukas näyttämään saamaan jigin näkyviin kaiun näytölle. Pohjasta kalastaessa riittää, että kaikuluotain näyttää pohjan muodot eli sillä haetaan penkareunoja, patteja ja karikkoja.

Vertikaalijigaaminen välivedestä

Välivesivertikaalijigaus eli pelaaginen vertikaalijigaus tapahtuu noin 5-10 metrin vedestä. Syvempää vettä ei kannata kalastaa mikäli aikoo harrastaa valikoivaa kalastusta sillä paineenmuutos nostettaessa kuhaa syvästä vedestä vahingoittaa sitä.

Pelaagisessa vertikaalijigauksessa etsitään yksittäisiä kaloja kaiun avulla, ajelemalla hitaasti (usein peruuttamalla jotta vauhti pysyy tarpeeksi hitaana) veneellä pitkin oletettuja ottipaikkoja. Kun kala löytyy, tiputetaan jigi sen yläpuolelle siten että sekä kala ja jigi näkyvät kaikuluotaimen näytöllä. Jigiä uitetaan havaitun kalakaaren yläpuolella ja pyritään maltillisilla nosto- ja laskuliikkeillä saamaan kuha kiinnostumaan jigistä. Havaittua kuhaa pyritään jos mahdollista seuraamaan veneellä jolloin samalle kalalle voi kokeilla erilaisia jigimalleja ja värejä kunnes se toivon mukaan hyväksyy tarjouksen.

Välivesivertikaalijigaus asettaa enemmän vaatimuksia kalustolle kuin pohjavertikaalijigaus. Tarpeeksi leveän keilan omaava viistokaikuluotain on pakollinen jotta jigi saadaan näkymään näytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, ettei perinteinen peräpeilianturi riitä, vaan kaiun tulee olla kannettavaa sorttia ja varustettu veneen laitaan kiinnitettävällä anturitelineellä.

Sähköperämoottori tai keulasähkömoottori helpottavat kalojen etsimistä ja seuraamista olennaisesti.

 

Pelaagisessa vertikaalijigauksessa etsitään usein alueen syvimmät paikat, joilla kuhat usein majailevat. Myös pohjan muotojen vaihtelut vetävät kaloja puoleensa. Parasta kalastusaikaa on alkukesä, kun kuhat irtoavat pohjasta ja saalistavat aktiivisesti välivedessä, mutta eivät vielä ole siirtyneet aivan pintakerroksiin.

kuha c&r

Jigeistä ja niiden virittämisestä

 

Vertikaalijigauksessa käytettävät jigit saavat olla perinteisiä heittojigejä hieman isompia. Noin 5-10 tuuman mittaiset jigit toimivat hyvin. Värimaailma on vesistökohtainen, mutta perusvärit kuten chartreuse, harmaa, sininen ja valkoinen sekä näiden yhdistelmät lienevät perusvarmoja valintoja useimpiin vesistöihin. Jigimalleista parhaiten toimivat haarapyrstöiset jigit.

Koon takia jigeihin viritetään tartuttamista parantamaan yleensä lisäkoukku eli stingeri, joka sidotaan siimanpätkästä kiinni koukunsilmään ja sijoitetaan jigin pyrstöosan tyveen.

Hyvää vertikaalijigauskesää kaikille!

kuha c&r

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt