Kirjautuminen

Share

Lokakuu tarjoaa loistavaa petokalojen kalastusta, mutta on valitettavasti eräs myrskyisimmistä kuukausista. Kalastus voi kovassa kelissä olla parhaimmillaan todella hyvää, mutta ilman huolellista valmistautumista homma voi kääntyä vaaralliseksi.

Lokakuu on aikaa, jolloin Suomi on vahvasti lännestä tulevien matalapaineiden reitillä. Tällöin kovat tuulet, sateet ja harmaat kelit ovat yleisiä. Lokakuussa aurinko ei enää paljoa lämmitä ja isommat vesistöt sekä meri luovuttavat nyt kesän aikana varastoitunutta lämpöä. Lämmöstä muodostuva kosteus jää helposti pilvipeitteeksi minkä ansiosta yö- ja päivälämpötilojen ero on lähes olematon.

Lokakuulle tyypillistä on myös se, että arktiset kylmänpurkaukset voivat ajoittain tuoda kirkasta, mutta kylmää polaari-ilmaa pohjoisesta. Yhtä kaikki kovassa tuulessa tai hyytävän kylmässä kelissä ei kalastaminen ole samaa kuin mitä "paremmissa" olosuhteissa, mutta tuloksellista se voi hyvinkin olla.

Mitä kaloja kovalla kelillä voi ja kannattaa pyytää?

Tämä toki riippuu siitä missä kalastaa, mutta yleisesti hauki lienee parhaiten purulla kovalla kelillä. Kuhan tai ahvenen jigaaminen onnistuu tuulen suojassa, mutta usein kovalla tuulella siimapussien myötä tärppien tunteminen on hankalaa eivätkä heitotkaan osu niin tarkasti.

Etenkin keskellä selkää olevilla matalikoilla jigaaminen on kovalla tuulella lähes mahdotonta. Toisaalta tuuli pakkaa kalaa pienemmille alueille, jolloin niiden tavoittaminen on helpompaa, mutta kalastuksen tarkkuuden kannalta on mielekkäämpää odotella näiden kalalajien kohdalla pahimpien myräköiden laantumista.

Meritaimenen kalastajan kannattaa myrskyllä odotella suosiolla tyyntymistä, ainakin jos on veneellä kalaan menossa. Rannalta heittäen taimen on mahdollista tavoittaa myrskylläkin, kunhan keskittyy suojaisiin paikkoihin, mutta paikka kannattaa valita siten, ettei myrsky ole tuonut rantaveteen roskia kuten levää, kaislaa tai muuta kiintoainesta. Roskaisessa vedessä taimen tai mikään mukaan kala ei viihdy.

Hauenkalastus onnistuu myös kovassa kelissä

Hauki on siitä kiitollinen kala, että se viihtyy pääosin suojaisissa paikoissa ja laajoilla lahtialueilla, jotka ovat varsin suojaisia niin sisävesillä kuin merelläkin. Hyvillä haukipaikoilla aallokko nousee erittäin harvoin liian suureksi kalastusta ajatellen ja varsinkin sisävesillä voi löytää paikan, jossa on lähes tyyntä vaikka selällä puhuri veisi hatun päästä.

Vaikka haukea kalastetaankin usein tuulen puolelta, niin kovalla yli 12 m/s tuulella kannattaa kalastajankin keskittyä suojaisempiin paikkoihin, sillä hauen on vaikea saalistaa kun vesi velloo voimakkaasti.

Kova tuuli nostaa vedenpintaa

Esimerkiksi merialueella syyskuun loppupuolella koettu voimakas myrsky ja matalapaine nosti vedenpintaa jopa metrillä.

Kalastajan kannalta vedenkorkeuden suuri vaihtelu ei ole eduksi, sillä se muodostaa virtauksia ja vesi samentuu. Kovalla tuulella kannattaakin hakeutua pussinperiin ja salmien takaisiin lahdukoihin, jotka normaalivedellä olisivat liian matalia. Hauet pakkautuvat näille alueille. Isommilla sisävesilläkin vesi nousee kovan tuulen vaikutuksesta, mutta merialueen tasoista vaihtelua ei tapahdu.

Pinnassa ja syvässä olevat virtaukset

Kovaan keliin kuuluvat myös voimistuneet virtaukset. Silmin nähtävät pintavirtaukset on helppo havaita salmialueilla, mutta voimakkaan syvyysvaihtelun omaavilla alueilla tapahtuu myös paljon syvävirtausta.

Syvävirtaus vaikuttaa hauenkin oleskeluun siten, että vaikka rantavesissä olisikin esimerkiksi lahnan tai särkien perässä olevia haukia, voi toisia haukia olla esimerkiksi salakoiden tai muikkujen perässä noin 10 metrin syvyydessä.

Mikäli siis havaitset kaikuluotaimessa isoja kohteita pikkukalojen perässä, kannattaa kokeilla upottaa sinne esimerkiksi painotettu shad, jollainen kelpaa myös suurkuhalle, mikäli kohteet sattuisivat olemaan niitä.

 

Pienemmät hauet viettävät rantojen tuntumassa suuren osan vuotta

Rantoja satunnaisesti kolutessa on hyvä muistaa, että määrää voi tulla paljonkin pienten haukien muodossa, mutta isomukset uupuvat. Kovalla kelillä isoja löytääkseen on hyvä pyrkiä kalastamaan paikkoja, joissa on lähellä hieman syvempää vettä, sillä isommat lymyilevät siellä ja nousevat suotuisalla hetkellä matalaan saalistamaan.

Mikä on oikea tuulensuunta?

Jos ajatellaan koko maata, niin pelkän päivittäisen paikallistuulen suunnista mikään ei ole toista merkittävästi huonompi tai parempi. Mikäli on pidemmän aikaa tuullut jostain vallitsevasta suunnasta, kannattaa kalastus aloittaa tuulen puolelta.

Jos tuuli on äärimmäisen kova, keskitytään hieman tuulen suojassa oleviin paikkoihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että pohjamuodot ja rannan laatu vaikuttavat merkittävästi siihen, mistä hauet löytyvät. Se ei välttämättä aina ole tuulen puolen ranta. Pohjamuodot saat selville luotaamalla aluetta tai tutkimalla esimerkiksi Navionicsin ilmaispalvelusta https://webapp.navionics.com/#boating@10&key=asinJwsdxC käyttäjien tekemiä luotauskarttoja sisävesistä.

 

Kovan kelin haukiuistimet

Myötätuuleen heitettäessä lähes mikä uistin kelpaa. Kaikki lentävät hyvin. Uistimella pitää kuitenkin pystyä myös kalastamaan esimerkiksi sivutuulessa, joten painavat jerkit ja shadit toimivat parhaiten. Hyrräkela toimii painavien uistimien kanssa mainiosti, mutta järeällä haspelillakin pärjää, mikäli hyrrällä heittäminen ei ole niin hallussa.

Jerkkien muoto saa olla sukkulamainen ja shadeissa ei kannata olla liian pitkää pyrstöä tuulta ottamassa. Spinnerbaitit sekä pintakulkuiset lusikat kannattaa säästää hieman tyynempiin päiviin.

Turvallisuus

Kovalla kelillä kalaan lähteminen ei ole itseisarvo. Kalastus on huomattavasti mielekkäämpää miedossa kelissä. Joskus kuitenkin vaan aikataulut ja "kelionni" eivät osu kohdalleen ja kalaan on päästävä, sillä seuraava mahdollisuus saattaa häämöttää vasta viikon päästä.

 

Mikäli lähdetään veneellä liikkeelle tulee varmistua siitä, että vene täyttää ominaisuuksiltaan kelin vaatimukset ja että moottori on täysin kunnossa eikä polttoaineesta ole pulaa. Esimerkiksi kolmen hengen porukka 20 hv moottorilla varustetulla 4,5-metrisellä veneellä pärjää vielä tyynessä suojaisessa paikassa, mutta vähänkään isomman vesistön ylittäminen on jo vaarallista.

Merialueella aallot kasvavat nopeasti isoiksi ja teräviksi, eikä kovassa kelissä ole asiaa sisäsaaristovyöhykkeen ulkopuolelle isommallakaan veneellä. Vaikka se "varma ottipaikka" olisi vain muutaman kilometrin päässä, saattaa avoin merenselkä olla liian paha ylittää, jolloin viisas kippari kalastaa turvallisella alueella. Puhelin pakataan vedenpitävään pussiin ja ilmoitetaan minne ollaan menossa.

Pukeutuminen – lämmintä ja kuivaa

Vesien jäähtyessä vaatetuksen merkitys kasvaa. Lämpimän pukeutumisen lisäksi pitäisi pysyä kuivana ilman että hikoilee. Kalastukseen sopivia hengittäviä kalastus- ja kuoriasuja löytyy moneen lähtöön. Takkia tai housuja valitessa olisi hyvä varmistua siitä, että alle mahtuu riittävästi lämmintä ja että housuissa on takamuksen ja polvien kohdalla vahvikkeet. Näistä paikoista housut kuluvat eniten ja vuoto alkaa todennäköisesti ensin.

 

Kuoriasujen alle puetaan teknistä alusasua joka ajaa hien pois iholta

Väliin voi myös lisätä esimerkiksi vettymättömästä ja hengittävästä Primaloftista tehtyjä lämpimiä väliasuja. Tällaisia löytyy esimerkiksi Visionin mallistosta. Perinteinen villapaita on myös mainio vaihtoehto.

Lokakuussa vedet ovat yleisesti 10 astetta tai alle, joten kylmän veden varaan joutuminen on aina hengenvaarallista vaikka olisikin pukeutunut pelastusliiveihin. Kylmä vesi kangistaa nopeasti, eikä veden varassa ole kovin kauaa aikaa ennen kuin hypotermia uhkaa.

Pelastautumispuku, joka pitää kuivana myös veteen varaan joutuessa onkin halpa henkivakuutus ja mukava vaihtoehto koko päivän kestävässä sadekelissäkin. Mikäli päälle puettava pelastuspuku ei tunnu omalta, on markkinoilta saatavilla myös mainio Ursuit MPS –kuivapuku, joka puetaan kuorivaatteiden alle.

Pää, kädet ja jalat lämpimään

Ääreisverenkierto heikkenee ensin kun keho alkaa kierrättää lämpöä elintoimintojen kannalta olennaisten elinten ympärillä. Lippis päässä kalastus ei kovassa kelissä ole pidemmän päälle järkevää, sillä lippis lähtee helposti päästä eikä se juuri lämmitä.

Pipo fleecevuorella on hyvä, mutta vielä parempi on taitettavilla korvaläpillä varustettu tuulenpitävä hattu, joita löytyy esimerkiksi DePaulin valikoimista. Huppu päässä kalastaminen ei ole näkyvyyden ja kuulemisen kannalta paras ratkaisu.

Etenkin hyrräkeloilla heittäessä toinen käsi on jatkuvasti kiinni kylmässä kelassa. Ohuesta neopreenista tai nopeasti kuivuvasta elastaanista tehdyt kalastushanskat ovat hyvä valinta ja siirtymiä varten esimerkiksi laskettelurukkaset ovat mainiot.

 

EVA-kumisaappaat ovat kalastajalle fiksuin valinta. Ne ovat edullisia ja kevyitä ja niitä saada vuorella sekä ilman. Hienoja nahkaisia vaelluskenkiä ei kannata ottaa veneessä pilattavaksi eikä lenkkareilla tee tunnin jälkeen mitään, etenkään kosteammissa olosuhteissa.

Lämmin ruoka ja juoma lisäävät viihtyvyyttä kylmänä kalastuspäivänä

Tee tai kahvi, ja lämmin keitto tai nakit lämmittävät myös mieltä silloin kun kala ei syö ja viluttaa. Kun keho on lämmin, kalastukseen pystyy keskittymään huomattavasti paremmin. Juoma- ja ruokatermospullot ovat lokakuussa ehdottomat reissunpelastajat, joita ilman ei kannata vesille lähteä.

 

Hyviä lokakuisia kalastushetkiä hieman reippaammassakin kelissä!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt