Kirjautuminen

Hanko Gummi: Suurhaukien herkkua loppukaudelle

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

Päivät lyhenevät vielä jonkin aikaa ja maamme eteläosissa on edessä vuoden synkin aika jos keleihin on katsomista. Moni pysyttelee sisällä ja manaa pimeyttä, vesisadetta ja tuulta. Hauenkalastaja toisaalta laittaa isompaa viehettä siiman jatkeeksi ja lähtee tavoittelemaan sitä isoa.

 

Isolle isoa

Syyskauden loppumetreillä onkin erittäin hyvät mahdollisuudet saada suurhauki siiman päähän. Vesien jäähtyessä hauet hakeutuvat matalaan veteen ja tankkaavat hurjasti ravintoa vatsaansa tulevan talven ja sen jälkeisen kutuajan koitoksia silmälläpitäen. Kylmässä vedessä hauet eivät enää piittaa pienistä välipaloista, vaan nyt pitää saada pyydystettyä mahdollisimman isoja kerta-annoksia jottei energiaa kuluisi turhaan pikkusälää jahdatessa. Onkin tullut aika laittaa astetta isompaa matoa koukkuun.

Hanko Gummi on joulukuun hauen mieleen

Isot mammahauet mielessä Kalamies.com lähti Waken edustajan ja kalastusoppaan Taneli Laulajaisen kanssa nuohoamaan Saaristomeren kaislikkoja. Vieheiksi valitsimme Suomessa suunniteltuja Hanko Gummi –haukishadeja, jotka ovat juuri saapuneet kauppoihin haukihipstereiden hamstrattaviksi.

Hanko Gummi on iso (25 cm / 120 g) haukishadi joka vaatii tavallista jerkkikeppiä hieman vahvemman vavan lentääkseen ilman riuhtomista kaislanreunaan saakka. Hanko Gummilla on myös aikalailla profiilia joten uintivastusta on reippaasti uinnin kuitenkaan kärsimättä, shadi ui kauniilla keinuvalla liikkeellä ja voimakkaalla potkulla. Hanko Gummia on Wakelta saatavilla kahdeksassa eri värissä joista jokainen löytää oman värinsä, olivat mieltymykset sitten ärsy- tai luomuväreihin kallistuvat.

 

Kovaa syöntiä

Aloitamme kalastuksen varmasta paikasta, eli matalasta lahdenpohjasta, josta oletamme loppukauden haukien löytyvän. Pyydettyämme tovin tyhjää päätämme siirtyä hieman syvempään, parimetriseen penkanreunaan, eikä aikaakaan kun Tanelin sinisen sävyistä (Sky herring) Hanko Gummia jo viedään tosissaan. Hyvän väännön päätteeksi Taneli pääsee halailemaan 113 cm hyväkuntoista haukimammaa, päivä on pelastettu jo alkumetreillä. Nopean vapautuksen jälkeen jatkamme kalastusta ja sama kaava toistuu: hauet eivät ole tänään matalissa lahdenperukoissa tai kaislikon sisällä siitäkään huolimatta että merivesi on reippaasti nousussa. Päinvastoin, ne löytyvät hieman syvemmistä penkoista kutulahtien ulkoreunoilta, sieltä missä ne yleensä ovat lokakuun tienoilla. Toisaalta syksy tuli myöhässä, marraskuu oli ennätyslauha ja vedet ovat yhä tavanomaista lämpimämpiä.

Kalojen löydyttyä ne ovat kuitenkin hyvällä syönnillä ja koko on hyvää. Luomuvärit ovat päivän sana, kalat purevat lähinnä sinisen ja vihreän eri sävyihin. Eräästä noin kolme metriä syvästä reunasta saamme 10 gramman päärynäpainoilla varustetuilla Hanko Gummeilla kaksi metrikalaa lisää ja muutenkin kalojen keskikoko on mukavaa suurimman osan kaloista ollessa neljän kilon paremmalla puolella. Kuten kaikki hyvä, tämäkin päivä loppuu kuitenkin liian nopeasti, loppusyksyn päivät ovat kovin lyhyitä.

Hyvää "syyskalastusta" riittää siihen asti kunnes jäät tulevat, eli maamme lounais- ja eteläosissa toivon mukaan vielä hyvän tovin. Ei muuta kuin Hanko Gummia siiman päähän ja suurhaukea syliin!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt