Kirjautuminen

Mitä ostaa kalamiehelle joululahjaksi?

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Joululahja kalastajalleJoulu lähestyy ja lahjojen miettimisessä on kova homma. Mitään turhaa sälää ei haluaisi antaa pölyä keräämään, mutta mitä hankkia henkilölle, jolla on jo kaikkea? Kalastukseen innokkaasti suhtautuvat harrastajat tietävät itse parhaiten mitä haluavat, mutta kyllä heillekin pystyy kalastusaiheisia lahjoja ostamaan kun tekee hieman pohjatyötä.

Selvitä ensin mikä kalastusmuoto on lahjan saajalle mieluisinta ja tee lahjahankinnat vasta sen jälkeen. Kun ei kehtaa tietenkään häneltä kysyä suoraan, kannattaakin kysellä esimerkiksi perheenjäseniltä, kalakavereilta tai sukulaisilta.

Lahjan saaja kokee oikein kohdistetun lahjan varmasti mieluisena eikä hymyile väkinäisesti saadessaan esimerkiksi korean meritaimenuistimen vaikka kalastaa pääosin Itä-Suomessa kuhaa jigaamalla.

Lahjakortti on aina varma ratkaisu, mutta ehkä hieman persoonaton. Sillä saa ostettua hyvän omantunnon, mutta lopulta se on sama kuin rahaa antaisi.

 

Aktiivinen hauenkalastaja

Hauen heittokalastus on maamme suosituimpia heittokalastusmuotoja ja hauen uistelukin on erityisesti sisävesillä kova juttu. Jotta haukimiehen saisi hymyilemään leveästi pakettia avatessaan on esimerkiksi rulla laadukasta 0,30 – 0,35 mm kuitusiimaa aina paikallaan.

Haukisiima

Hauenkalastaja arvostaa paksua kuitusiimaa - monofiili ei sovi kalastukseen painavilla uistimilla

 

Myös jämäkkä hyrräkela on varsinkin isoja uistimia paiskovalle haukiaktiiville mannaa. Uistelija arvostaa esimerkiksi siimamittarilla varustettua uistelukelaa.

Hyrräkela hauelle

Haukiaktiivin oikea kela on jämäkkä hyrräkela

 

Iso, kumihavaksinen haavi on kaikkien hauenkalastajien mieleen.

 

Uistimet ovat ehkä vaikeimpia. Tällä hetkellä kuuminta hauenkalastusta edustavat kumishadit, joita löytyy eri kokoisina monelta eri valmistajalta. Myös erilaiset hybridiuistimet ovat niittäneet suosiota viime aikoina.

Jos tiedät, että lahjan saaja kalastaa pääosin normaalilla haspelisetillä, on hänelle silloin parempi ostaa esimerkiksi suspi-jigejä tai isoja haukilusikoita. Näyttävä spinnerbait voi myös olla sopiva vaihtoehto ihan vaihtelun vuoksi.

haukikumeja

Haukikumit edustavat tällä hetkellä kuuminta uistintyyppiä hauenkalastajien keskuudessa ja korkeat rasiat ovat myös suosiossa

 

Aktiivinen jigikalastaja

Jigikalastus on tällä hetkellä maamme nopeiten kasvava heittokalastusmuoto ja kohteina pääosin kuha ja ahven. Hauen jigikalastus tekee sekin kovasti tuloaan. Ennen jigikalastajan lahjan hankintaa olisi hyvä selvittää harrastaako hän mieluiten perinteistä heittojigausta, dropshot-jigausta vaiko vertikaalijigausta. Näissä kaikissa kalastusmuodoissa käytetään erilaisia jigejä ja eri tekniikoita.

Varmin tapa on ostaa esimerkiksi eri valmistajilta löytyviä jigisettejä eri jigikalastusmuotoihin. Ne sisältävät usein jigipäitä, runkoja ja pyrstöjä sekä tarvittaessa joko stinger-koukkuja tai pohjapainoja, joita käytetään dropshot-jigauksessa.

 

Hyvät jigivavat eivät nykyisin paljoa maksa ja sellaisen antaminen osoittaa erittäin suurta arvonantoa lahjan saajalle. Jigivavan valinnassa kannattaa huomioida, että vertikaalijigauksessa käytetään pääosin hyrrävapoja ja muissa haspeleita. Toki haspelisetilläkin voi harrastaa vertikaalijigausta.

Vertikaalijigausvapa

Kuhan vertikaalijigaukseen sopivan hyrrävavan pituus täytyy olla kalastuksen luonteesta johtuen alle 2 metriä

 

Haspelivavan suhteen suositellaan vapaa, jonka pituus on 180-200 cm ja vavan oliisi hyvä olla 1/3 toiminen, jotta siinä on riittävästi jäykkyyttä saada isompikin kuha tartutettua. Vertikaalijigaukseen sopivan hyrrävavan pituus täytyy olla kalastuksen luonteesta johtuen alle 2 metriä.

Kaikille jigivavoille yleistä on napakka aihio, jolla saa tarvittavat vastaiskut tehtyä eli ei kannata hankkia liian löysää vapaa. On kätevää, jos kärjestä löytyy huomioväriä silloin kun kalastetaan hämärässä.

Pilkkijälle

Ehkä paras lahja pilkkijälle on joko kunnon kaira tai erityinen pilkkimistä varten suunniteltu kaikuluotain. Nämä kaksi luovat saumattoman parivaljakon ja kaikuluotaimen edut pilkinnässä ovat huomattavat.

Pilkkikaiku
Pilkkijälle sopiva lahja on ehdottomasti pilkkikaiku

kaira

Kairoja tarvitaan eri kokoisten avantojen tekemiseen

 

Hyviä yleislahjoja

Paukkuliivit säästävät henkiä ja tilaa. Nykyaikaisia paukkuliivejä ei edes huomaa päällä ja ilman niitä kalastamaan lähtevä toimii ainoastaan typerästi. Koskaan ei tiedä, milloin voi joutua veden varaan.

 

Kaikki kalastajat tarvitsevat uistinrasioita. Hauenkalastajat käyttävät pääosin syviä rasioita ja muut matalia. Rasioita löytyy eri kokoisia, mutta noin A4-paperin kokoiset ovat suosituimpia.

 

Alumiiniset kalapihdit ovat aina käyttökelpoisia, eikä hyviä pihtejä ole koskaan liikaa. Niitä myös tippuu välillä veteen, joten varapihdit eivät ole pahitteeksi.

Kalastuspihdit

Alumiiniset pihdit ovat must-varuste

 

Laadukas filetti. Hyvällä filetillä on aina käyttöä ja esimerkiksi oman graavikalan siivuttaminen on komeaa tehdä lahjaksi saadulla kunnon filetillä.

Fileointiveitsi

Terävällä filetillä kalan käsittely on yhtä juhlaa

 

Kevyet talvikumisaappaat. Erityisesti loppukauden venekalastuksessa varpaat tuppaavat jäätymään, puhumattakaan pilkkimisestä. Sitä paitsi talvikumisaappailla voi käydä vaikka ulkoiluttamassa koiraa loskakelissä.

 

Mikäli lahjan saajalla on jo kaikkea tai ostaminen on ylivoimaisen vaikeaa, on esimerkiksi upea Suomen Kalat –juliste nappivalinta. Pikkuväelle sopivia lahjoja ovat mainiot pehmokalat, joita saa jopa 2 metrin kokoisina.

 

Kalavaaka

Hyvä digivaaka on aina tarpeellinen

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt