Kirjautuminen

Superaikainen kevät on hauenkalastajan aikaa

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share

Keväinen hauen kalastus voi olla palkitsevaaTänä vuonna erityisesti Etelä-Suomessa ollaan kärsitty tai toisten mukaan nautittu lämpimästä talvesta. Kunnon jäitä ei ole merialueelle edes muodostunut ja sisämaan järvilläkin ollaan hurjasti normaalin kevään aikataulua edellä. Tilanne on kaikin puolin erikoinen, sillä tavallisesti tähän aikaan vuodesta on pilkitty kevätahventa paksun jään päältä. Nyt kalastetaan haukea täysillä avovedestä.

.

Hauen heittokalastus kehittyy lajina kovaa vauhtia ja sen trendit muuttuvat nopeimmin koko kalastusmaailmassa. Lajin harrastajat ovat myös todella innokkaita ja kohtelevat saalista pääosin kunnioittavasti, jolloin kaloja vapautetaan paljon ja tarjotaan samalla muille kalastajille mahdollisuus saada ennätyskala.

Nälkäisimmät haukimiehet –ja naiset ovat jo helmikuun lopulta päässeet avoveteen kalastamaan, monista yli kympin kaloista on jo Facebookin kalastusryhmissä raportoitu. Nämä hauet ovat niitä kaloja, jotka eivät ole vielä kuteneet. Vaikka kevät onkin aikaisessa, ei hauki sentään ihan helmi-maaliskuussa kude vaan vasta huhti-toukokuussa vesistöstä riippuen. Hauen kalastus ennen kutua on täysin eri laji kuin kudun aikana tai sen jälkeen.

Sisävesillä kannattaa huomioida, että tilanne on rannikkoalueeseen verrattuna hieman toisenlainen. Kun merialueella ennen kutua kalastettava ajanjakso on jopa useita viikkoja, kuten tänä vuonna, on sisävesillä touhu ohitse muutamassa päivässä, sillä hauki siirtyy siellä nopeasti kudulle jäiden lähdettyä. Kaikkein isoimmissa järvissä kalastusaikaa on enemmän.

Napakka, mutta joustava vapa sekä jykevä hyrräkela ovat modernin hauenkalastajan työkalu

Napakka, mutta joustava vapa sekä jykevä hyrräkela ovat modernin hauenkalastajan työkaluja

Hauen kalastus ennen kutua

Ennen kutua olevana ajanjaksona on mahdollisuus saada isojakin haukia, sillä kalat siirtyvät pikkuhiljaa kutulahtiin, mutta pysyttelevät vielä syvemmässä vedessä, joka on lahtivettä lämpimämpää, sillä lahdissa vesi on lähes nolla-asteista. Kalat ovat talven tiimoilta hitaita ja jähmeitä, mutta saalistavat silti kuturasitukseen valmistautuen. Nopealiikkeiset uistimet kannattaa nyt unohtaa. Ennen kutua kalastettava hauki ottaa hitaasti uitettuun leijuvaan uistimeen, jonka pyyntisyvyys on kahdesta neljään metriin, jopa syvemmälläkin. Tähän kalastukseen esimerkiksi isot haukishadit ovat omiaan.

Kalat hakeutuvat vuodesta toiseen samoille alueille, joten tärpin sattuessa kannattaa jäädä samaan paikkaan mättämään. Suomen Haukiseuran aktiivit tietävät kertoa, että monesti samaa paikkaa on heitetty pidempikin tovi ilman tapahtumia, mutta uistimen vaihtaminen tai uiton hidastaminen on saanut kalat jälleen aktivoitumaan. Avaintekijä on paikan valinta. "Jos tiedetään, että aluella on pommivarmasti hauen kutupaikka, kannattaa panostaa kalastus lahtialueen syvempiin osiin, alkukevään syönnöspaikoille lahtien keskiosissa sekä kutualueen läheisyydessä oleviin syvempiin reunoihin”, vinkkaa Suomen Haukiseuran puheenjohtaja Jyri Kuusisalo.

Välineet ennen kutua tapahtuvaan kalastukseen

Uistimilla on hyvä olla kokoa ja kykyä upota syvemmälle. Käsialauittoiset haukishadit toimivat tässä lajissa parhaiten. Haukishadeista kannattaa kokeilla ehdottomasti esimerkiksi PikeStriken, Big McRubberin ja Pigin vaihtoehtoja. Ruotsalaisen Claes ”Svartzonker” Claessonin uutuus tälle kaudelle on Svartzonker McPike –shadi kolmessa eri kokoluokassa, josta voi ennustaa Big McRubberin kaltaista menestystä.

 

Vapana ehdottomasti nykyaikaiseen hauenkalastukseen kehitetty alkuajan jerkkivapoja huomattavasti notkeampi, tunnokkaampi ja pitkäheittoisempi hyrrävapa. Vapoja löytyy kaikilta merkittäviltä valmistajilta. Näiden vapojen aihio on suunniteltu kalastukseen, jossa raskailla uistimilla tapahtuvia toistoja tulee paljon. Kalan napatessa vavalla on nautinto väsytellä sen myötäillessä saaliin liikkeitä.

 

Kelana ehdottomasti jykevä hyrräkela. Esimerkiksi Abun Revo Beast, Revo Toro tai Ambadasseurit ovat hyvä valinta. Muista vaihtoehdoista sopivia ovat Daiwan Lexa 300 sekä Tatula tai Shimanon Chronarch  On makuasia haluaako käyttää matala tai korkeaprofiilista. Pääasia on tehokas jarru ja puola, johon mahtuu reilusti paksua siimaa.

 

Kumihavashaavi

Haavina vastuullinen hauenkalastaja käyttää isoa kumihavashaavia. Suomen ostetuin kumihavashaavi löytyy Savage Gearin valikoimista. 

 

Haukishadit rigataan eli koukutetaan niin, että koukku irtoaa uistimesta kalan napatessa jääden roikkumaan vaijerin varassa

Haukishadit rigataan eli koukutetaan niin, että koukku irtoaa uistimesta kalan napatessa jääden roikkumaan vaijerin varassa

 

 

Hauki-iltamat Facebookissa 18.3. 

Suomen Haukiseuran puheenjohtaja Jyri Kuusisalo ja Mr. Ambassadeur Antti Heinonen vastaavat hauenkalastajien kysymyksiin Hong Kongin kalastusverkkokaupan Facebook-sivuilla 18.3. kello 18-20. Nyt kannattaa päivittää tietonsa hauenkalastuksesta! Katso lisätietoa täältä http://kalastus.hongkong.fi/fi/info/kalastusvinkit-kysyhauenkalastuksesta.html

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt