Kirjautuminen

Ammatilaisten käyttökokemuksia Raymarine Axiomista

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

 

IMG 0473

Raymarine toi keväällä markkinoille uuden Axiom-monitoiminäyttömallistonsa, johon kuuluu 7”, 9” ja 12” näytöt. Neliytiminen Axiom mahdollistaa jopa neljän eri kaikuluotainnäkymän seuraamisen samanaikaisesti ja vain yhtä kaikuanturia käyttämällä. Kalamies.com kysyi kalastuksen ammattilaisilta Jari Kostamolta ja Ville-Matti Blomqvistilta käyttökokemuksia Axiomista, jonka käyttöön he ovat päässeet tutustumaan muutaman kuukauden ajan.

 

Jari Kostamo, Finlandia-uistin

Finlandia-uistimella kehityspäällikkönä toimivalla Jari Kostamolla on pitkä kokemus kalastuksesta niin kesältä kuin talvella. Eniten kalastustunteja hänelle on tullut vetouistelun parissa ja hän onkin yhdessä kalakaverinsa Mika Ristiharjun kanssa sangen hyvällä menestyksellä kisannut vetouistelukisoissa ympäri Suomea.IMG 20171005 203512

Suurin osa Kostamon kalastuksesta on tällä hetkellä työsidonnaista eli tuotetestailua vetouistellen, heittokalastaen ja pilkkien. Hän kalastaa mahdollisimman monipuolisesti ja pyrkii pysymään ajan tasalla kalastuksessa vallitsevien trendien suhteen. Kisaaminen on viime aikoina jäänyt Kostamolta hieman taka-alalle mutta tulevana kautena hän suunnittelee osallistuvansa niin vetouistelu- kuin heittokalastuskilpailuihinkin.

Kostamo on käyttänyt Silver-veneessään Raymarinen elektroniikkaa muutaman vuoden ajan. Raymarinen autopilotti pitää hänen mukaansa suunnan ihmiskuskia paremmin kovassa kelissä mikä mahdollistaa vieheiden rauhallisen ja turvallisen pyyntiinsaannin. Autopilottia Kostamo käyttää aina uistellessaan, Axiomiin hän suunnittelee reitit joita pitkin pilotti ajaa.

Jari Kostamo.

Kostamo on siirtynyt Raymarine Dragonflyn ja A-sarjan näyttöjen kautta käyttämään Axiomia, jolle häneltä satelee runsaasti kiitosta ja hän käyttääkin Axiomin ominaisuuksia laajalti hyväkseen kalastuksessa.

Aina uuteen vesialueeseen tutustuttaessa Kostamo kartoittaa sen luodaten samalla mielenkiintoisten alueiden syvyyskäyrät uudelleen SonarChart liven avulla. Pohjan muodot, kuten patit ja kivikot, hän selvittää sivuluotauksen eli Sidevisionin avulla, jolla hän etsii myös tarpeen tullen kaloja.

Axiomin 3D-ominaisuus on Kostamolla kovassa käytössä. Softapäivityksen myötä tullutta 3D GPS -jälkeä piirtävä ominaisuus on hänen käytössään erityisen tärkeä sillä se piirtää ajojäljen lisäksi kalaparvet ja yksittäiset kalat, jotka voi merkata ylös siten, että pystyy näkemään ovatko kalat liikkuneet ja mihin suuntaan, mikäli hieman myöhemmin ajaa uudelleen saman pisteen yli. Ominaisuudella on Kostamon mukaan suora vaikutus saaliintuloon.

Jari Kostamon kuvaamaa videota jossa näkyy Raymarine Axiomin 3D-kaikunäyttö käytännössä.

 

Eri kaikunäkymien avulla hän pyrkii erottamaan esimerkiksi vedessä olevan levän, siitepölyn tai aallokon pohjasta irrottaman mudan likaamat alueet, kuten myös virtaavassa vedessä liikkuvat epäpuhtaudet. Syövä kala löytyy Kostamon mukaan usein puhtaammilta alueilta tai juuri niiden reunoilta, missä myös pikkukalaparvet liikkuvat. Kaikunäytöltä hän seuraa myös miten kalat reagoivat joko vavalla uitettuihin tai takilan perässä oleviin vieheisiin. 

Axiom saa mieheltä kiitosta myös muokattavuutensa sekä nopean käyttöliittymän ansiosta:

3Hyvä ominaisuus on myös ns. Kipparikohtaiset asetukset jossa voi tehdä omat, jokaisen veneenkäyttäjän omiin mieltymyksiin perustuvat säädöt. Itse olen laittanut hiukan eri säädöt vetouisteluun ja heittokalastukseen tämän ominaisuuden alle. Esimerkiksi kalastusoppaalle tämä voi olla hyvä juttu. Jos asiakas haluaa vaikka kokeilla laitteita niin voi sitten aina helposti palauttaa ne omat jutut reissun jälkeen”, Kostamo pohtii.


”Tykkään ottaa paljon myös screenshotteja ja katsella jälkikäteen tallentamiani kuvia jolloin niistä jää tietoa myös tuleville kausille, kalat kun tykkäävät pyöriä yleensä samoilla alueilla vuodesta toiseen.”

Kalastuksen lisäksi Raymarinen laitteista löytyy Kostamon mukaan paljon turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia joita jokaisen kalassa käyvän kannattaa huomioida: ”Minulla on Honda yhdistetty Reiskaan ja sieltä löytyy perustiedot kuten kierrosluvut, polttoaineenkulutus, öljynpaineet yms. ja se myös ilmoittelee huollontarpeen mikäli kalassa keikkuva hemmo on unohtanut huoltaa perämoottorin”.

Raymarine kehittää tuotteitaan koko ajan ja softapäivitysten jälkeen löytyy aina jotain uutta, joten päivityksiä kannattaa Kostamon mukaan aina seurata. ”Minä rakennan pikkuhiljaa omaa Raymarinen tuotteista koostuvaa, omiin tarkoitusperiini sopivaa ekosysteemiä tutkineen lämpökameroineen lisäämään turvallisuutta niin sumussa kuin syksyn pimenevien iltojen kalastushetkiinkin”, Kostamo kertoo lopuksi.

 

Ville-Matti Blomqvist

 Kalastusopas Ville-Matti Blomqvist eli VMB toimii Raymarinen Ambassadorin tehtävien lisäksi Daiwa Skandinavian kalastuskonsulttina. VMB on kalastanut kuusivuotiaasta asti. Tällä hetkellä hän käy avovesillä päätähuimaavat 200 päivää vuodessa ja siihen tulee vielä pilkkipäivät päälle mikäli jäitä piisaa. Kalastustyyleistä Ville-Matille jigikalastus, hauen heittokalastus ja hauen perhokalastus ovat lähinnä sydäntä. Siinä sivussa hän kerkeää myös kalastamaan meritaimenta ja vertikaalijigaamaan kuhaa. Pääasiassa hän harrastaa predatorkalastusta eli tähtäimessä ovat ahven, kuha ja hauki. Ville-Matti tunnetaan myös aktiivisena kilpakalastajana, heittokalastuskilpailuihin osallistuville hän on tuttu naama.

2

Venekaluston virkaa Ville-Matilla hoitaa Lund Pro Guide ja Mercury 100 hevosvoiman tiller- eli kahvaohjattava perämoottori. Elektroniikan virkaa veneessä hoitaa 

Raymarine Axiom 12, eS 12 sekä asiakasnäyttönä Dragonfly 7 Pro. VMB käyttää kaikuluotainta ja karttaplotteria kaikessa kalastuksessaan vaihtelevissa määrin. Esimerkiksi meritaim

enen heittokalastuksessa kaiunkäyttö ei ole kovin mittavaa sillä siinä kiinnostaa lähinnä veden syvyys ja sen lämpötila mutta myös syöttikalaparvien, joista taimen syönnöstää, löytäminen.

Axiomin ominaisuuksista Ville-Matti kiittää ennen kaikkea nopeaa prosessoria ja käyttäjäystävällistä softaa, joka kehittyy huimaa vauhtia jokaisen ohjelmapäivityksen myötä. Softa päivittyy Ville-Matilla kännykän nettiyhteyden avulla avaamalla Axiomin ja puhelimen välille Wi-Fi -yhteyden, asia joka onnistuu hyvin esimerkiksi aamulla ennen keikkaa, asiakkaita odotellessa. Puhelinyhteydestä riippuen softapäivitykseen menee yleensä noin 20 minuuttia.

IMG 0472Myös kirkas näyttö, jonka näkee kaikista kulmista polarisoivat aurinkolasitkin päässä, ja näytön muokattavuus saa Ville-Matilta kehuja: ”Minulla näyttö on yleensä jaettu niin, että Sidevision on yllä koko ruudun leveydeltä ja alla 2D kalakaiku sekä Downvision. Ajaessa etappia on kartta koko näytöllä. Tietokerroksissa on silloin mm. kello, vauhti, syvyys ja veden lämpö. Kalapaikkaa lähestyessä jaan taas ruudun paletilla Kartta+DW+2D. 2D Kalakaiku ja Down Vision täydentävät toisiaan antaen varman kuvan siitä mitä pohjassa on, mahdollistaen jopa kalalajin tunnistamisen”, Ville-Matti kertoo.

Axiomin 3D-ominaisuutta Ville-Matti käyttää varsinkin ahvenenkalastuksessa jossa hän hän pitää 3D-näkymää ja DownVisionia jaetulla näytöllä. ”3D-näkymää pyöritellessä saa hyvän käsityksen ahventen sijainnista esimerkiksi salakkaparveen ja omaan positioon nähden” hän kuittaa.

”Kaikunäyttöjen taustoja voi valita lukuisille eri väreille ja näyttöä voi rullata taaksepäin esimerkiksi ohiajettujen kalojen spottaamiseen. Sonar Charteja teen kartattomille vesille sekä jo olemassa olevien karttojen tarkennuksiin ja Side Visionia käytän eritoten yksittäisten kalojen hakuun välivedestä sekä pohjan tuntumasta. Sidevisionin avulla pystyy myös näkemään pohjakarien muodot, ominaisuus jota tietysti hyödynnän mm. ahvenen kalastuksessa, ja suurhauenkalastuksessa keskeiset ruohojen reunat sekä lahnat, jotka tonkivat pohjaa.”, vinkkaa Ville-Matti.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt