Kirjautuminen

Share

Kotimainen Patriot on tuonut markkinoille oman näkemyksensä kalastajan EVA-monitoimisaappaasta. Se kulkee nimellä Leka. Sisarmalli tuntee nimen Kova.

EVA-materiaalista eli etyylivinyyliasetaatista tehdyt saappaat ovat yleistyneet vauhdilla kalastajien ja paljon ulkona liikkuvien keskuudessa. Eikä ihme, sillä materiaali sopii mainiosti kylmiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Se on kevyttä, eristävää ja sietää hyvin erilaisia kemikaaleja poislukien orgaaniset liuottimet sekä bensiini.

Kovaan käyttöön sopivia ominaisuuksia

Leka on rakenteeltaan hyvinkin jämäkkä, mutta erityisen siitä tekee turvasuojattu kärki, joka suojaa varpaita esimerkiksi kaatuvalta kairalta tai varpaille kaatuvalta kakkosneloselta. Lekat ovat mainiot myös silloin mikäli mökillä täytyy harventaa risukkoa ikävissä olosuhteissa ja ei tiedä mihin astuu tai mitä eteen tulee.

Saappaiden pohja on myös pistosuojattu naulojen ja noin 30 mm paksu EVA-pohja eristää loistavasti kylmältä. Saappaissa on CE-turvakenkähyväksyntä. Hyvänä lisäominaisuutena löytyy esimerkiksi metsäsuksien remmisiteille kantakiinnitys.

Käytössä

Lekoissa on irrotettava ja pestävä huopavuori, joka pitää varpaat todella lämpiminä. Valmistaja lupaa mukavuusrajaksi -35 astetta. Harvemmin silloin tulee lähdettyä pilkille ja tavallisessa 5-10 asteen pakkasessa ei ollut ongelmia.

Koska EVA ei hengitä lainkaan ja jalan tuottaman lämmön johdosta vuoren ja EVAn väliin tiivistyy kosteutta, on tärkeää, että käytät Lekojen kanssa esimerkiksi perinteistä villasukkaa tai retkeilykaupoista löytyvää merinovillaa sisältäviä vaellussukkia. Tavalliset puuvillasukat eivät ole kosteana kovinkaan lämpimät ja kävelyn jälkeen pilkillä istuessa jalat saattavat tuntua viileiltä.

Kevyet vain noin puoli kiloa painavat saappaat ovat hyvät kävellä

Käytännössä askeltaminen on todella kevyttä, sillä karkeakuvioinen pohja rullaa hyvin eikä voimaa tarvita jalkojen nostoon juurikaan. Tämä taas mahdollistaa pitkienkin siirtymisen tekemisen jäällä vailla ongelmia.

Varsinkin loskakelissä saappaat ovat lyömättömät

Jokainen kevättalvella tai plussakelissä pilkkinyt tietää kuinka märkää jäällä on. Nahkakengillä sinne ei ole asiaa ja perinteiset talvikumisaappaat ovat raskaat kävellä. Lekoilla homma sujuu kevyesti ja lämpimästi.

Noin 50 euroa maksavat Lekat eivät venytä kukkaroa liiaksi ja ovat jokaisen sentin väärti. Monitoimisaappaille on pilkkimisen ohella käyttöä myös kaikissa ulkotöissä, joten hankintaa ei kannata venyttää ensi kauteen. Lekoja löytyy esimerkiksi Motoneteista.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt