Kirjautuminen

Share

Vuonna 2014 ilmestynyt Arto Kojon "Haukikirja" (HAUKI -- Kalastajan käsikirja) saa nyt muhkean jatko-osan. Kirjan sisältöä on päivitetty tai täysin uutena lisätty jo sinällään kirjan verran eli yksitoista täyttä lukua. Vielä suurempana muutoksena samaa nidettä on täydennetty 500-sivuisella toisella kirjalla, ainoastaan haukivieheisiin keskittyvällä 2000-luvun vieheoppaalla. Uusi teos on Kojon viides kalastuskirja.

Nimensä mukaisesti vieheopas kelaa läpi 2000-luvun nykyaikaiset, merkittävimmät hauenkalastusuutuudet, joilla koekalastuksissa on saatu hurjasti kalaa. Kojon toimiessa lähes kymmenen vuoden ajan päätoimisena viehetestaajana, journalistin tutkivan siivilän läpi kulki 1400 viehemallia ja kaikki värit huomioiden noin 3000 viehettä. Jokainen niistä on koekalastettu ja niiden käyttöpäivät sekä kalasaaliit on kirjattu ylös.

Vieheopas käy tekstiosissa ajallisesti läpi 2000-luvun useat haukivieheen eri kehityskaaret ja esittelee ydinvieheet viehekirjoissa aiemmin näkemättömällä tarkkuudella mm. värikartoin ja -koodein, röntgenkuvin ja tarkoin mallitiedoin. Valokuvissa on keskitytty haukien rei'ittämiin vieheisiin. Oma osallistuminen perho- ja viehekehitykseen antaa viehenäkemyksille syvällisempää taustaa. Lukijalle esitellään kirjan viehelaatikoissa 160 vuosituhannen parasta vieheuutuutta, perehtyen niiden parhaisiin käyttöajankohtiin, ottiväreihin, uittotapoihin sekä vuosimallien laatueroihin. Kaiken pohjalla on kuitenkin ydinasia: Kuinka paljon kalaa pystyi kukin viehe kalastamaan missäkin ajassa?

Kalamiehen ymmärtämin termein: Jos ensimmäinen kirja venytti kirjevaakaa normaalin sisävesihauen eli vajaan kilon verran, on uusi suurteos helposti käsipuntarin ja kahden kilon merihauen mitoissa. Kirja on tällä hetkellä maailman suurin hauenkalastuksesta kertova teos.

Suuri Haukikirja, sisältäen 2000-luvun vieheoppaan, Readme.fi, 2016, 816 sivua, hintahaarukka 27-35 €. ISBN 9789522209702. (MYYNNISSÄ JOULUN TIENOILLA, lisätietoa www.readme.fi)

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt