Kirjautuminen

Share


Tanskalainen Savage Gearin "isä" ja ehkä 2010-luvun palkituin viehesuunnittelija Mads Grosell vieraili Helsingissä tapaamassa suomalaisia kalastajia kalastustarvikeliike Wobblerissa järjestetyssä illanvietossa.

Kalastuksessakin rupeaa olemaan niin sanottuja supertähtiä ja Mads Grosell kuuluu eittämättä heihin. Hauenkalastuksen mekkana tunnettu kalastustarvikeliike Wobbleri oli kutsunut yhteistyössä Savage Gearin maahantuojan OPM Internationalin kanssa Madsin vierailulle maahamme.

Mads ei ollut aiemmin käynyt Suomessa

"On pieni häpeä, etten ole ehtinyt vierailla Suomessa aiemmin, mutta onneksi pääsin nyt", Mads jutteli Tero Ruohon maittavia ruokia mutustellen.

Miten Tanskan mies suhtautuu lumeen, joka tänä vuonna tuli ennätysaikaisin Suomeen? "Kun laskeuduin, niin kaikki näytti aivan uskomattoman kauniilta ja minusta lumi on ihan jees, meillä Tanskassa sitä ei niin usein tule ja minusta on ihan virkistävää nähdä sitä, vaikka tiedänkin että te suomalaiset kalastajat ette siitä niin piittaakaan", Mads hymyili.

Suomen vierailunsa aikana Mads ei ole menossa kalastamaan (eikä kelin puolesta oikein voisikaan), sillä hän on täällä tutustumassa suomalaisiin kalastajiin ja vaihtamassa heidän kanssaan ajatuksia, jotta voisi vastata vieläkin paremmin heidän tarpeisiinsa.

Lähdemme jutustelemaan kävellen samalla ympäri Wobbleria ja Mads on vaikuttunut suomalaisesta vieheosaamisesta. "Onhan täällä todella upean näköisiä Suomessa tehtyjä uistimia ja työn jälki on teillä kyllä todella korkea. Samoin erilaisten haukiuistinten tässä myymälässä on kyllä sellaista, jota ei Tanskassa näe", Mads kehuu.

Hän kokeilee Wobblerin koeuittoaltaalla niin omia kuin suomalaisten käsityöpajojenkin uistimia. "Saan todella paljon uutta inspiraatiota katsellessani miten erilaiset suomalaiset käsityöuistimet uivat", hän tunnelmoi suomalaisten hauenkalastajien kärkikaartin myhäillessä tiiviisti ympärillään.

Mads on vaikuttunut suomalaisten kalastajien taidoista

Mads on ehtinyt päivän aikana tapaamaan ja juttelemaan kymmenien suomalaisten aktiivien kanssa ja on erittäin vaikuttunut osaamisestamme. "Jokainen tapaamani henkilö näytti puhelimestaan useita komeita kerhokaloja. Se kertoo siitä, että täällä osataan selkeästi kalastaa", Mads sanoo. "Olin myös ilahtunut kun huomasin, että osa suurhauista oli tullut minun suunnittelemillani uistimilla", Mads virnuilee.

Matkailu avartaa ja sitä se tekee myös kalastusvälineiden suunnittelun suhteen. Mads kertoi saaneensa hyviä ideoita ja kehitysehdotuksia suomalaisilta eturivin kalastajilta.

Hänen mukaansa erityisesti kumivieheiden kehitys ei ole vielä lähelläkään valmis ja kaivaa esiin ison noin 700 grammaa painavan Line Thru Troutin, joka ui lähes täsmälleen kuin aito taimen. "Kehittämäni 3D-mallinnus on vain yksi tapa saada uistimista pyytäviä, myös materiaalivalinnat näyttelevät erittäin suurta roolia, jotta uinnista saadaan herkempi pienelläkin vaivalla", Mads kertoo.

Ensi kaudelle Savage Gearilta on tulossa haukivesille kuminen made eri kokoluokissa sekä särki, jonka uinti syntyy samalla tavalla eri osien liikkeistä kuten esimerkiksi Line Thru Troutissa. Entäpä sitten seuraavaan kauteen? "Siitä en sano vielä mitään, mutta vierailuni Suomeen antoi taas pari uutta ideaa", Mads sanoo viekkaasti hymyillen.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt