Kirjautuminen

Henkilökuvassa kalastusopas Peter Lahti & uutuudet 2017

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share


Kirkkonummelainen Peter Lahti on tunnettu jigikalastusekspertti, kalastusartikkeleiden kirjoittaja, Vene- ja Erämessujen monivuotinen esiintyjä ja kalastuskilpailujen palkintopallimies. Kaiken tämän lisäksi Peter on myös taitava venesuunnittelija. Kävimme kyselemässä viimeisimmät kuulumiset ja tutustumassa samalla uuteen Kuha 610 –veneeseen sekä kuuntelemassa konkarin vinkkejä.

Kuha-veneissä Peterin omaa suunnittelua

Rautalammilainen Pti Oy tuottaa Peterin kanssa yhteistyössä suunniteltuja Kuha-kalastusveneitä. "Aiemmin hankkimani Kuha 705 -opasveneeni on ollut ylivoimaisesti paras vene nimenomaan opastoimintaan verrattaessa aiempiin veneisiini", Peter kertoo.

Yli 7-metrinen vene on kuitenkin monen muun kuin oppaan käyttöön varsin iso. "Tehtaalla oli myös kapeampi 7-metrinen muotti. Työstimme muotin takaosaan stopparin, jolloin siitä tuli 610 cm pituuden omaava muotti, josta 610 malli synnytettiin", Peter sanoo.

Muotin koon selvittyä Peter suunnitteli pitkän keulapiikin, tilat keulaan akuille, laturille sekä muille keulaosaan tarvittaville venetarpeille. "Myös pulpetin koko ja sijainti oli tietysti omassa harkinnassani. Valitsin suhteellisen suurikokoisen pulpetin saadakseni mahdollisimman paljon tavaraa sateen suojaan", kertoo Peter.

Suurikokoinen pulpetti mahdollisti myös pidemmän pulpetin yläpuolisen kaiteen, johon saatiin riittävä määrä elektroniikkaa samaan tasoon. Takana omat tilat akulle ja tankeille. Lisäksi takaosan tiloihin mahtuu mm. kannellisia muovilaatikoita tarvittaessa. Vene on itsestääntyhjentyvä.

Veneiden ominaisuudet on saatu hienosäädettyä

Peter on tyytyväinen, että on saanut muokattua veneistään juuri sellaiset kuin haluaa. "Isompi veneeni on maksimileveyden omaama vene, johon saan helposti 6 henkilöä heittokalaan. Veneen maksiminopeus 7 henkilöllä on 25 solmua 100 hv Mercuryllä. Tämä riittää minulle mainiosti", Peter myhäilee.

Peter mainitsee, että hänen kummatkin veneensä ovat äärimmäisen vakaita, mikä mahdollistaa matalat laitakorkeudet ilman heittokalastuksessa tiellä olevia kaiteita. "Ajo-ominaisuudet ovat loistavat. Vaikka kyseessä onkin matalalaitainen vene, olen pystynyt operoimaan kaikissa mahdollisissa keleissä missä kalastus on vähänkin mahdollista", Peter kehaisee.

Tärkeintä on kuitenkin veneen siirtomahdolisuus trailerilla

"Koska vaihdan tukikohtaa lähes päivittäin, on oleellista, että vene on kevyt ja sitä on helppo operoida niin veneenlaskurampilla kuin liikenteessäkin. Isompi veneeni painaa vain 700 kiloa", Peter kertoo.

Pienempää venettä hän taas tarvitsee etenkin pienemmille ryhmille. Vene on isompaa ketterämpi ja nopeampi. Veneen rungon paino on vain 459 kiloa, mikä tarkoittaa myös nopeampaa toimintaa laskurampilla ja liikenteessä. Myös erilaisessa vieheiden sekä muiden kalastusvarusteiden koekalastuksessa. pienempi vene on parempi.

"Tärkeää on myös molempien veneiden osalta syväys. Kummankin veneen on mentävä tarvittaessa 40 cm taimenkivikkoon. Välillä veneitäni sauvotaan matalassa ja joskus niitä työnnetään tai vedetään kahluuhousut jalassa kaikenlaisissa rutakoissa. Kalojen luokse on päästävä", Peter innostuu.

"Kelien osalta vielä sen verran, että koskaan en ole joutunut reissua perumaan sen vuoksi, että veneestäni loppuisivat ominaisuudet. Ajettaessa kovaan sivuvastaiseen veneeseen roiskuu jonkin verran kylkeen pärskyvää vettä. Tämäkin ominaisuus vähenee kun pyydän asiakkaitani enemmän peräosaan, jolloin keula nousee ylemmäs. Asiakkailtani tuleva palaute koskien kalustoani on ollut pelkästään positiivista. Monet asiakkaani myös valitsevat minut oppaakseen myös veneeni matalalaitaisuuden sekä vakauden vuoksi", Peter toteaa.

Utelen kaksinkertaiselta Lund Predator Classic –voittajalta hieman miten hän kalastaa eri kohdekaloja ja millaisella varustuksella. "Kelojen osalta avokeloilla suoritettu kalastus vie 95 % kalastuksesta. Käytän hyrräkeloja ainoastaan raskaampien jigien ja spinnerbaitien kanssa", Peter sanoo.

Hän kertoo, että siimojen paksuudet vaihtelevat puolestaan valtavasti riippuen kohdekalasta ja siitä missä sitä ollaan pyytämässä. "Joskus tasaisella savella kalastettaessa käytämme jopa 0,35 kuitua saadaksemme jigille monipuolisemman uinnin. Samaa kalaa voimme kalastaa syvemmältä käyttäen 0,12 siimaa. Tuon ohuempaa siimaa en edes käytä. Hauki puolestaan vaatii kohdekalana aina paksumman siiman. Mikäli käytössä on alle 0,25 siima on hauella aina mahdollisuus siiman rikkomiseen", Peter vinkkaa.

Yleisimpiä siiman katkeamisia tarjoavat Peter Lahden mukaan seuraavat tilanteet:

1. Vastaiskussa katkennut siima

Kun tartutetaan suurempaa kalaa rivakalla vastaiskulla ohuemmat siimat rikkoutuvat. Veneen alta saatu kova tärppi tai kaislikkorannan tuntumasta saatu tärppi ovat hankalimmat. Näistä selviää kun kuitusiiman paksuus lähentelee mielummin 0,30 kuin 0,20 mm.

2. Suurhauki kivikossa

Muutamankin kerran olen ollut tilanteessa, jossa kalastajalla on kohdekalan kokoon nähden liian ohut siima ja vapa hauen kivikkokalastuksessa. Terävät kivet vaativat paksumpaa siimaa, jolloin ne yksinkertaisesti kestävät enemmän kiviosumia. Lisäksi haukea on joskys käskytettävä niin kivikossa kuin kaislikossakin. On siis paikkoja mihin hauet eivät saa päästä. Matalat pinnan tuntumassa olevat kivikot sekä kaislikot juurineen ovat tällaisia.

3. Suurhauki veneen alla

Kun pidellään suurta viisasta kalaa, sillä on tapana etsiä paikkoja, mihin siima jäisi puristuksiin. Veneessä näitä paikkoja ovat erilaiset anturit, keulakone, ankkuri ja moottori. Näissäkin tilanteissa on kalalle kerrottava voimalla kuka on kuski ja kummassa päässä siimaa. Lisäksi paksumpi siima kestää näissäkin tapauksissa paremmin mahdollisia kontakteja edellä mainittuhin veneen ja kaluston osiin. Suurhauki saattaa napata vain kerran kaudessa tai pahimmillaan kerran elämässä. Näitä tilanteita ei kannata missata liian ohuen siiman vuoksi.

Elektroniikka, kelat & vavat

Elektroniikan osalta Peter on luottanut jo vuosikausia Lowrancen laitteisiin. "Pelkästään laitteiden toimintavarmuus on niin hyvä, että luotettavan kumppanin vaihtoa en ole tosissani edes harkinnut. Lisäksi kalojen erottelukyky eri taajuuksien kautta on niin edistynyttä verrattaessa kilpailijoihin, että pysyn merkkiuskollisena", Peter toteaa.

Kelat ja vavat ovat Peterillä Okuman mallistosta. Miehen omaa suunnittelua olevia Beater-sarjan keloja ja vapoja löytyy veneestä kaikille asiakkaille sekä omaan käteen erilaisia vaihtoehtoja. Uutta Okuman Inspira-kelaa näytti myös olevan hyvin tarjolla. "Olen onnistunut löytämään sellaiset combot etenkin jigikalastukseen, joista asiakkaat tykkäävät", Peter sanoo.

Uutta kaudelle 2017

Peterillä on myös oma nimikkojigimallisto, johon on tulossa ensi kaudeksi täydennystä uuden Core Shad –mallin myötä. 12 cm malli sopii niin kuhalle kuin ahvenelle ja 7 cm malli on suunniteltu erityisesti ahvenen kalastukseen. Jigin sisällä on muuta jigirunkoa kirkkaammin hehkuvaa materiaalia, joka tuo jigiin aivan uudenlaista tuntua. Pyrstö on myös sentin Peterin nykyistä nimikkoshadia pidempi. Pidempi pyrstö saa jigin uimaan entistä herkemmin. Peterillä on tulossa myös muuta uutta: 21 cm haukishad yhden koukun kalastukseen, joka on erityisesti sopiva vesikasvillisuuden seassa kalastamiseen.

Peter & kalastuksen etiikka

Vieheiden osalta Peter on pääosin yhden koukun kalastaja. "En käytä jigeissäni stingereitä koskaan. Joskus asiakkaani tietysti kyselevät niiden perään, mutta kerron sääntöjeni perustuvan mahdollisimman suurelta osin valikoivaan kalastukseen. Mieluummin karkuutan suuren kalan kuin otan sen vastaan vedestä koukut kitalaessa, menehtyneenä ja verta vuotavana", hän sanoo.

Peterin mukaan kaloja karkaa yllättävän vähän yhdestä koukusta mikäli koukun malli on oikea ja koukku itsessään terävä. "Nopeasti myös asiakkaat hyväksyvät vallitsevat menetelmät. Mikäli tartutus epäonnistuu on kysymyksessä yleensä tilanne, jossa itse kalastukseen ei juurikaan ole keskitytty", Peter toteaa.

Peter käyttää ainoastaan keinovieheitä, paitsi siian kevätonginnassa, missä käytetään matoja

"Täkykalastus ei sovi tarkoituksiini oikeastaan siitäkään syystä, että harjoitan siian onkimista lukuunottamatta ainoastaan heittokalastusta. Minulla ei ole mitään täkykalastusta tai vetokalastusta vastaan. Kaikkeen ei vain kerkeä. Elävällä syötillä kalastuksen olisin kyllä välittömästi kieltämässä. Tässä kalastusmuodossa tuotetaan täkynä olevalle kalalle täysin tarpeetonta tuskaa monella tavalla", Peter jyrisee.

Kuhaa, ahventa sekä haukea Peter kalastaa pääsääntöisesti eri tyyppisillä jigeillä. Haukea ajoittain spinnerbaiteilla, haukijigilipoilla sekä lusikoilla. Muut menetelmät hän on jättänyt sivuun pääasiassa monikoukkuisuuksien vuoksi.

Meritaimenelle yksi kolmihaarakoukku

"Meritaimenen kalastus on laji, jossa käytän yhtä kolmihaaraista koukkua. Yhdelläkin pärjää monesti, mutta ei aina mielestäni. Lisäksi kolmihaaran käyttö mahdollistaa helpommin kaikenlaisten mahdollisten jarrukoukkujen käytön. Jarrukoukku on siis kolmihaara, jossa pieni jiginpala tai perhorunko. Tämän tarkoituksena on hillitä vieheen uintia", Peter kertoo.

"Käyttämäni meritaimenvaaput olen myös muuttanut yksikoukkuisiksi. En ole havainnut lisäkoukuista muuta kuin haittaa. Vaaput sotkeentuvat heitoissa koukkuihin, keräävät roskaa, lisäkoukut haittaavat uintia sekä vapautusta. Luonnonkalojen sekä alamittaisten kanssa pitää olla nopea mikäli haluaa saada kalan elävänä takaisin", Peter päättää.

Teksti ja kuvat Antti Zetterberg

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt