Kirjautuminen

Maritim venevarustevinkit osa 1 | Perämoottorin anodit

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Anodit eli kansankielellä sinkit ovat edullinen, mutta äärimmäisen tärkeä varuste perämoottorissa. Ilman toimivia anodeita perämoottorit syöpyisivät pahasti.

 Mitä anodi tekee käytännössä?

Anodi on niin sanottu syöpyvä uhrimetalli. Syöpyminen johtuu siitä, kun kaksi eri metallia ovat yhteen liitettyinä vedessä elektrolyytissä eli sähköparissa. Metallien jalousaste kyseessä olevassa elektrolyytissä ratkaisee, kummasta tulee syöpyvä anodi, kummasta syöpymätön katodi. Magnesium sekä alumiini tekevät myös tuloaan sinkin rinnalle anodiksi, mutta sinkki on toistaiseksi vielä yleisin materiaali.

Jos esimerkiksi perämoottorissa käytettävä teräs yhdistetään kupariin tai messinkiin, tulee teräksestä sähköparin anodi, joka syöpyy.

Jos taas teräs yhdistetään sinkkiin tai magnesiumiin, tulee teräksestä katodi, joka ei syövy, sillä anodina toimiva sinkki on perämoottorissa käytettävää terästä epäjalompi metalli ja syöpyy sen puolesta. Anodien käyttö korostuu etenkin suolavedessä, mutta ne kannattaa pitää kunnossa myös makeassa vedessä liikuttaessa.

Kun ostat uusia anodeita, tarkasta huolella perämoottorisi vuosimalli ja anodien sopivuus. Eri ikäisissä moottoreissa paikat ja koot voivat vaihdella ja anodit toimivat parhaiten kun ne on asennettu oikein.

Sinkkianodeiden vaihtaminen on äärimmäisen helppoa, ruuvataan vain kiinnitysruuvit auki vaihdetaan sinkki paikalleen. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei vaurioita perämoottorin kiinnityssatulan pohjassa olevaa maadoitusjohtoa, joka mahdollistaa anodin toiminnan oikein.


Anodit kannattaa vaihtaa viimeistään silloin kun ne ovat syöpyneet puoleen alkuperäisestä. Uusien anodeiden pintaa voi vielä varmuudeksi harjata teräsharjalla, jotta siitä saadaan mahdolliset hapettumat pois. ÄLÄ KOSKAAN MAALAA TAI LAKKAA SINKKEJÄ!

Osta omaan perämoottoriisi sopiva sinkki suoraan täältä:http://maritimshops.fi/fi/tuotteet/45607888/moottorisinkit

 

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt