Kirjautuminen

Okuman kevään maistiaisia

Käyttäjän arvio:  / 4
HuonoinParas 
Share

 Kelavalmistajien "neljän tai viiden suuren" joukkoon kuuluvalla Okumalla  on  ollut kiireinen talvi takana. Valmistaja lähetti esittelyyn kolme uutta  kelaa,  kevyen ja hienostuneen Inspiran, jykevän haukimiehen työkalun ja  suolavesisuojatun Azoresin sekä raskaampaan uisteluun suunnatun Big  Lake  Tournament –hyrrän.

 

Tyylikäs Inspira

Inspirassa ensimmäiseksi huomio kiinnittyy sen keveyteen. Esittelyssä oleva sarjan keskikoon kela, ISX30 painaa vain reilut 200 grammaa. Muut koot ovat jigikoon ISX20 ja haukikoon ISX40. Kaikissa malleissa on 8 kuulalaakeria ja 1 liukulaakeri ja 5.0:1 –välitys. Mukana tulee myös varapuola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työnjälki on laadukasta kautta linjan. Osien sovitus on siistiä ja Okuman oma hiilikuituinen Torsion Control Armor –jalusta pitää torx-ruuveilla kiinnitetyn koneiston paikallaan. Ratkaisu näyttää erikoiselta, mutta valmistaja perustelee sitä sillä, että näin runkoon ja koneistoon kohdistuu vähemmän vääntöä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanka on vahvaa alumiinia samoin kuin kelan taottu kampikin. On myös ilahduttava huomata, että kelaa ei ole keveyden nimissä heikennetty vaan käynti ja olemus on jämäkkä. Uutta Savage Gear Finezze –siimaa ensimmäistä kertaa sisäänpuolatessa huomasi, että roottori tekee työnsä hyvin ja siima puolautui tasaisesti.

Erityinen Hydro Block –niminen suojaus puolassa estää veden pääsyn jarruun – ratkaisu, jonka soisi olevan kaikissa keloissa. Pieni kumitiiviste ei paljoa maksa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okuma Inspirasta jää hyvä ensivaikutelma. 115 euron hintaisena se painii keskisarjassa, jossa se antaa hinnalleen vastinetta. Kela soveltuu hyvin esimerkiksi jigihommiin ja meritaimenen kalastajat innostuvat Inspirasta varmasti.

Kovaan käyttöön Azores

Azores on olemukseltaan toista maata kuin Inspira. Keveys ei tässä luokassa ole se juttu vaan jämerä alumiinista työstetty haukihaspeli saakin painaa hieman enemmän. Tässä tapauksessa 340 grammaa. Isolle puolalle mahtuu yli 200 metriä 0,30 mm siimaa. Jarruvoimaa on haspeliksi paljon: 12,7 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azoresista on karsittu kaikki epäolennainen, esimerkiksi puolaa ei voi vapauttaa pyörimään taakse päin ja siimanlukituskynttä ei ole. Mukavana lisänä on neopreenipanta, jolla siiman saa pidettyä aisoissa. Kampi ja kammen nuppi korostavat voimakasta kelausta ja 5.8:1 –välitys tuo lähes 90 cm siimaa yhdellä kammenpyöräytyksellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azoresin erittäin isoksi plussaksi voidaan mainita sen soveltuvuus suolavesikäyttöön. Kaikki osat ovat korroosiosuojattuja ja Inspirastakin tuttu Hydro Block –suojaus estää veden pääsyn jarruun.

Azores on omiaan merihaukihommiin kuten esimerkiksi spinnerbaiteilla tai painavilla hybridivaapuilla kalastamiseen. 129 euron hinta on hyvin linjassa jämerien ominaisuuksien kanssa.

Kompakti vetohyrrä Big Lake Tournament

 

 

 

 

 

 

 

Vetouistelukelat ovat usein melkoisen suuria jo ihan sen takia, että niissä vaaditaan isoja siimatilavuuksia paksuille siimoille. Okuma on lähtenyt miettimään Big Lake Tournamentissa myös kokoa ja saanut puristettua yli 400 metriä 0,40 mm siimaa vetävän kelan varsin kompaktiin kokoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jujun juoni on runkoon valmiiksi valetussa kelajalassa, jolla Big Lake Tournament asettuu hieman alemmaksi kuin perinteisella jalalla varustettu kela. Puola on kuitenkin voitu pitää riittävän suurena.

Muita ominaisuuksia ovat siimamittari (jalka), todella tukeva kammen nuppi sekä itsevoiteleva rattaisto. Big Lake Tournament kustantaa 99 euroa.

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt