Kirjautuminen

Meritaimensesongin parhaat hetket ovat käsillä

Käyttäjän arvio:  / 5
HuonoinParas 
Share

Strand Seasong Norkullalandetissa sijaitsee keskellä ottipaikkoja. Meritaimen on monelle kalastajalle kaikista kaloista se tavoitelluin laji, kalojen kruunaamaton kuningas. Meritaimensesonki on nyt täydessä käynnissä rannikkoalueillamme, varsinkin Suomenlahden alueella kalaa saadaan jo hyvin, kun taas Saaristomeren alueella huippusesonki antaa vielä hieman odottaa itseään.

.

 

Etelässä taimen rantautuu Saaristomerta aikaisemmin
Etelärannikkomme on Saaristomeren laajaan saaristoon verrattuna karua aluetta. Saaristovyöhyke on kapea ja tästä johtuen meritaimenet löytää ilman liian suuria ongelmia jo ennen vesien jäähtymistä lähelle jäätymispistettä, jolloin meritaimenet rantautuvat myös maamme lounaisosissa. Helppoahan meritaimenenkalastus harvoin on, mutta etelässä taimen on alkukaudesta, syyskuun ja marraskuun puolivälin aikoihin helpommin tavoitettavissa kuin Saaristomerellä, jossa taimenet ovat loppukautta ennen pirstoutuneina ympäri saariston.

Meritaimenta havittelevan kannattaa Lounaisrannikon vesien jäähtymistä odotellessa ja muutenkin suunnata Suomenlahden rannikkoalueelle jossa meritaimen on jo rantautunut ja heittokalastajan vieheiden tavoitettavissa. Myös loppukaudesta, aina jäidentuloon saakka, eteläinen rannikkoalueemme on kohtalaisen saalisvarmaa aluetta meritaimenen suhteen.

Laatumajoitusta Norrkullalandetista
Suomenlahden meritaimenta havittelevalle on tarjolla laadukasta saarimajoitusta keskeltä parasta taimenaluetta Norkkullalandetista Sipoon saaristossa. Seasong Travels vuokraa saaressa sijaitsevia huippulaadukkaita mökkejään kauden ympäri. Seasongin kolmessa vuokramökissä on puitteet kohdillaan. Mökit ovat identtisiä ja jokaiseen mahtuu yöpymään kahdeksan henkilöä. Mökkien varustelutaso on korkea ja jokaisesta mökistä löytyy sähkösauna suihkuineen, wc ja keittiö astianpesukoneineen. Mökkien alakerroista löytyy makuuhuone kahdella sängyllä ja parvella on yhteensä kuusi sänkyä joita erottelee toisistaan väliseinät ja verhot. Mökkien terasseilta löytyy kuivauskaapit märille vaatteille.

Mökkien ulkopuolella rannan tuntumasta löytyy kalanperkuupöytä, grilli, savustusuuni sekä oleskelualue pöytineen. Veneille löytyy poijulliset laituripaikat ja rannassa on 10 hengen sauna pukuhuoneineen ja paljuineen. Saunan terassilla on laadukas kaasugrilli. Alueella on myös 20 hengen kokoustilat.

Norrkullalandet sijaitsee noin 10 minuutin venematkan päässä Kalkkirannan satamasta, jossa on myös hyvälaatuinen veneen laskuliuska.

Meritaimenen kalastusvinkkejä
Alkukaudesta, veden ollessa vielä kymmenen celsiusasteen paikkeilla, meritaimen viihtyy usein tuulenpuoleisten rantojen, luotojen, niemenkärkien ja kivikkojen ympäristössä. Vasta vesien jäähtyessä huomattavasti kalat alkavat hakeutua tyynen puolelle. Rannaltakalastaja lähestyy kalastettavaa aluetta varovasti ja heittää ensimmäiset heitot jo kauempaa rannalta käsin, sillä usein kalat lymyävät aivan rantamatalassa. Vastaavasti venekalastaja heittää lusikkansa mahdollisimman matalaan veteen.

Välinetietoa
Meritaimenta voi kalastaa menestyksekkäästi niin heittokalastaen kuin perhollakin. Heittokalastajan meritaimenvieheet ovat yleensä pitkulaisia lusikoita, usein nk. Kevennettyjä sellaisia joka käytännössä tarkoittaa että ne uppoavat hitaasti ja väristen, houkutellen kalan iskuun. Perhokalastaja valitsee perhoksi tyypillisesti pikkukalaa imitoivan perhon joka on sidottu bucktailista, craft furista tai zonkersuikaleista. Meritaimenvieheiden värit voivat vaihdella räikeä keltaisista, punaisista, vaaleanpunaisista tai oransseista ärsykeväreistä silakkaa imitoiviin harmaa- ja sinisensävyisiin vieheisiin. Meritaimenuistinta tai –perhoa uitetaan ripeästi mutta välillä pysäytyksiä tehden, jolloin viehe saa vajota.

Heittokalastaja valitsee meritaimenvavaksi 8-10 –jalkaisen nopeahkon vavan ja sen kaveriksi noin 2500-luokan haspelikelan tai pienehkön hyrräkelan. Siimaksi toiset valitsevat kuitu- tai punotun siiman jonka kärkeen viritetään noin puolentoista metrin mittainen fluorocarbon- tai monofiiliperuke joka on kalalle näkymätön sekä kestää hankautumista rantakiviin supersiimoja paremmin. Moni meritaimenenkalastaja käyttää kuitenkin monofiilisiimaa, sillä sen venyvyyden ansiosta kala pysyy paremmin kiinni koko väsytyksen ajan.

Perhokalastukseen sopiva meritaimenvapa on yhdeksänjalkainen, heittää siimoja luokissa 6-8 ja on toiminnaltaan nopea. Kelaksi sopii mikä tahansa kela, jossa on toimiva jarru. Laajakehäisyys voidaan laskea plussaksi, sillä laajakehäiselle kelalle saadaan siimat kelattua sisään nopeasti kalan iskiessä perhoon. Siimaksi kelluva tai kärkiosaltaan leijuva tai hitaasti uppoava Weight Forward (WF) –siima on omiaan. Siiman kärkeen liitetään vavanmittainen tai hieman sitä pitempi monofiili- tai fluorocarbonperuke.

Suomenlahden alueella meritaimenta voi kalastaa niin veneestä kuin rannaltakin, mutta vene antaa laajemmat mahdollisuudet liikkumiseen. Toisaalta rantavesissä kahlaava kalastaja pystyy kalastamaan valitsemansa kalastusalueen erittäin tarkkaan. Rantakalastajan ongelmaksi tosin koituu rakentamattomien meritaimenrantojen vähyys.

Muista alamitat ja kestävä kalastus!
Suomen meritaimen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja sen takia kannattaakin ajatella kaksi kertaa ennen meritaimenen ottamista eräksi. Luonnonkudusta peräisin olevat, kalakannoille huipputärkeät, rasvaevälliset yksilöt tulee aina palauttaa takaisin mereen, mahdollinen ruokakala otetaan vain ja ainoastaan alamitan täyttävästä (meritaimenen valtakunnallinen alamitta on 60 cm mutta paikoitelle alamitat voivat olla myös isompia) rasvaeväleikatusta eli istutetusta meritaimenesta. Vapautettavaa kalaa tulee käsitellä varoen ja kostein käsin sekä palauttaa se mahdollisimman nopeasti takaisin mereen.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt