Kirjautuminen

Kalastuksen uusi komeetta: Ville-Matti Blomqvist

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Veli-Matti BlomqvistVille-Matti Blomqvist eli tuttavallisemmin VMB on ollut tänä syksynä kovasti tapetilla mainion kisamenestyksen johdosta. Team Savage Gearia edustavan miehen palkintokaappia koristaa World Predator Classicin Suomen karsintakilpailun voittopokaali sekä hopeasija Hong Kong Challengesta. Minkälainen henkilö kirjaimien VMB taakse oikein piiloutuu?

.

 "Salossa, tarkemmin sanottuna Suomusjärvellä asustelen. Olen kihloissa ja meillä on kaksi mäyräkoiraa. 1976 olen syntynyt", kertoo Ville-Matti. Ville-Matin kalastusura alkoi kuuden ikäisenä ja isänsä ja veljensä seurassa opittiin homman juoni pääosin hauen ja ahvenen kalastuksella. Uistimina toimivat tuolloin Abun Hi-Lo ja Reflex. "Teinivuosina kalastelin jotain aivan muuta, mutta intin jälkeen kalastusharrastus sai totisemman luonteen, jolloin vesillä vietettiin 75-100 päivää vuodesta. Silloin sitä parhaiten oppi asioita, joita nyt koittaa opettaa asiakkaille. Tänä vuonna muuten tulee arviolta 200 avovesipäivää täyteen", Ville-Matti heittää. Ville-Matti on päätoiminen opas yrityksessään VMB Fishing ja viimeiseen kahteen kauteen mies ei ole tehnyt muuta kuin kalastusoppaan tointa. Tämä 2015 on kolmas kausi pelkkää opastusta.

Kalastusoppaaksi ei päädytä sattumalta, vaan se on eräänlainen kutsumusammatti. Kerro miten olet itse opashommiin päätynyt?

"Pitkä tarina, mutta kun Salosta olen, niin olin töissä Nokialla. Nokia-aikoinani eräs walesiläinen projektipäällikkö, nykyisin hyvä ystäväni, vietti viikonlopun päivän haukikalassa veneessäni all inclusive –tyylisesti. Saimme karvan alta 40 haukea ja suurimman 8,5 kg jälkeen hän tokaisi, 'Tätä sinun pitäisi tehdä työksesi'. Ajatus jäi kytemään.

Mies Walesista

Mies, joka aikoinaan tokaisi minulle kalapäivän päätteeksi: "Tätä sinun pitäisi tehdä työksesi"

"Sitten vuonna 2009 yt-neuvottelujen ja henkilöstövähennysten kautta oman urani päätös matkapuhelinvalmistajan hoivissa läheni ja aloin tarkastelemaan muita hommia", Ville-Matti kertoo.

"Googlettamalla sitten löytyi kalastusoppaan ammattiin valmistava koulutus Paraisilla. Suoritin sen, perustin firman ja sillä tiellä ollaan edelleen", nauraa Ville-Matti.

Eka keikka

Eka keikka, eteläafrikkalaisia asiakkaita ja koko päivä englanniksi

Lumimies

Muita töitä opashommien alkuvuosilta

Lopullisesti uskoa omaan osaamiseen loi eräältä alan uranuurtajalta saatu luottamus keikkojen muodossa sekä positiivinen palaute. Kukakohan tämä uranuurtaja on?

"Ari Paataja", Ville-Matti vastaa.

Mitkä kalastusmuodot ovat suosikkejasi? Onko sinulla jotain suosikkikalalajia, jota tykkäät eniten pyytää?

"Kuhan vertikaalijigaus varmaan tällä hetkellä ykkösenä, toki kaikki jigausmuodot ovat pinnalla, mutta ei perhohauki tai talvimyrskytaimenkaan huono ole.", mies virnuilee.

Ville-Matin mielestä kalastusoppaan on kuitenkin oltava jokalajin taitaja, joten hän yrittää parhaimman mukaan ylläpitää kaikkia pyyntimuotoja yllä.

VMB

Ennen oli eri vehkeet - Busterilla halkaistiin aaltoja kymmenisen vuotta, 75-100 reissua/vuosi, kelissä kuin kelissä

Hauki

Kuva 2000-luvun alusta: tuolloin iso hauki

Missä tykkäät eniten kalastaa?

"Meri on ykkönen, järvet kakkosena saa noin 5 % peliaikaa. Jokiin ei oikein aika enää riitä", salolainen kertoo.

Miten suomalainen kalastuskulttuuri on kehittynyt mielestäsi viimeisen 10 vuoden aikana?

"Avoimuus on silmiin pistävää, syynä internet, joka on hieno asia. Nuoret kalastajat saavat tietoa ja vinkkejä hyviltä saiteilta. Kalojen kunnioitus on kasvanut ja kalastuksesta on kehkeytymässä mediaseksikäs harrastus", Ville-Matti iloitsee.

Nuoriso kalassa

Otos "nuorisopaketti" treeneistä ja kaverini poikapuolesta, joka tuli koekaniiniksi

Pojat vauhdissa

Nuorisoreissut maistuvat edelleen

Hän korostaa myös tyytyväisyyttään, että kalastuskilpailut on osittain jo päivitetty ajan vaatimiin puitteisiin ja C&R-kisat nostavat päätään. Kalaan ei enää mennä ruoan keräämisen takia, mutta kalan ottaminen kohtuudella ruoaksi ei kuitenkaan ole syntiä.

Ovatko asiakkaat ymmärtäneet C&R-kulttuurin vai vieläkö pappi viuhuu?

"Oppaat ovat mielestäni yksi merkittävimmistä esimerkeistä oikeantyyppiseen vapaa-ajan kalastukseen. Meillä on rajat kaloille olemassa, tämä monestakin syystä, mutta ennen kaikkea siksi, että ajamme tarkoituksella linjaa jolla kotiin vietävällä kalalla on varma tarkoitusperä. Otetaan kotiin sen verran kun kerralla syödään", VMB huomauttaa.

Hänen mukaansa tämän asian toteutuminen veneessä asiakkaiden keskuudessa on oppaasta itsestään kiinni.

"Itse hoidan asian (harvoissa) pulmatilanteessa niin, että ison kalan kohtalosta keskustellessa asiakkaan kanssa, haastan hänet kädenvääntöön. Jos hän voittaa, hän saa pitää kalan. Tähän asti kalat ovat päässeet takaisin uimaan!", Ville-Matti hekottaa.

Mitä mieltä olet uudesta kalastuslaista?

"Esimerkiksi kuhan alamitta 37 cm joillain merialueilla, on tänä päivänä melko surullista. Kalojen lisääntyminen luontaisesti pitäisi turvata. Kunnon rauhoitusaikoja pitäisi laatia ja kalateitä teettää. Olen sillä kannalla", hän kertoo.

Näkyykö taloustilanne opaskeikkojen määrässä?

"Ei juuri näy. Joitain siirtymisiä päiväyksissä, kahden varauksen sijaan yksi varaus ja vuoden tauot reissuissa ovat tavanomaisia. Tässä vaiheessa 'uraa' on uusien asiakkaiden osuus vuosittain vielä niin iso, ettei ehdi edes kunnolla kiinnittää huomiota aiheeseen. Venäläisistä 'turistit' ovat vähentyneet ja vakioasiakkaat tuntuvat pitävän normaalireissuistaan kiinni", tyytyväinen Ville-Matti myhäilee.

Kerro joku mieleenpainuva tarina opaskeikalta.

"Viime syksynä heiteltiin erästä haukikulmausta asiakkaiden kanssa ja hauki oli todella hyvin purulla. Noin 15 hauen jälkeen yhteyshenkilö tokaisi ironisesti, että haukea tulee aivan niin kuin on sovittukin. Mitäköhän oheisohjelmaa opas on meille vielä järjestänyt?"

"Meni kuusi sekuntia kun läheiselle laiturille tepasteli alaston mummo. Meni uimaan ja nousi takaisin laiturille. Katseli meitä hetken ja meni takaisin saunaan. Hetken pidättelin hihittelyäni, kunnes sain tokaistua että siinä se nyt oli. Vene räjähti nauruun ja juttua aiheesta riitti kevyesti loppupäiväksi...", Ville-Matti nauraa vieläkin vedet silmissä.'

Veli-Matti Blomqvist, Ari Paataja
Tänään VMB on Lundin Pro Staff:n jäsen, Savage Gear tiimiläinen ja kokopäiväinen opas. Kuvassa VMB vasemmalla ja Ari Paataja oikealla.

Olet nyt menestynyt hyvin kahdessa kolmesta merkittävimmistä heittokalastuskisoista. Kerro hieman reseptistäsi menestykseen ja tuloksekkaaseen kalastukseen.

"Tiimi, strategia ja treeni, siinä tärkeimmät. Kokemus ja kalapaikkatietous alueelta on suurta plussaa ja se, että hanskaa hyvin tehokkaimman kalastustyylin kisapäivään peilaten. Pitää olla myös muuntuvuutta tilanteen sitä vaatiessa.

Kaikissa kisoissa on ollut suuri kunnia kisailla huippukalastajien seurassa, siitä iso kiitos heille. Itse olen koittanut antaa oman panokseni 100%:sti joka kerta, ja tulosta on tullut", Ville-Matti toteaa.

Kisojen voittajaksi ei siis tulla sattumalta. Kokemus, näkemys ja tiukka treeni ovat menestyksen avainsanoja. Oikotietä onneen ei tässäkään lajissa ole.

Lisätietoa Ville-Matista http://www.vmbfishing.com/

Veli-Matti Blomqvist ja Ari PaatajaWPC Suomen mestarit 2015: Team Savage Gear - Ville-Matti Blomqvist ja Ari Paataja

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt