Kirjautuminen

Pilkkikaikujen suosio yllättänyt kauppiaat

Käyttäjän arvio:  / 5
HuonoinParas 
Share

280px pilkkikaikuViimeiset vuodet varsin pienillä myyntimäärillä markkinoilla olleet pilkkikaiut ovat tänä talvena lyöneet itsensä läpi toden teolla. Aikaisemmin laitteiden laatu ja toimivuus on ollut vähän sitä sun tätä ja vain pari kalliimpaa mallia on ollut tarjolla. Tekniikan kehityksen myötä hinnat ovat tippuneet erittäin kohtuulliselle noin parin sadan euron hujakoille.

.

 

Elektroniikka tuo uutta imua pilkkimiseen

Pilkkiminen on mielletty vanhojen ukkojen harrastukseksi. Uusien laitteiden ja tekniikoiden myötä esimerkiksi vertikaalijigaaja saa harrastukseensa selvän jatkumon kun lajia voi lähteä harrastamaan myös talvikaudella ja sana pilkkiminen saa aivan uuden merkityksen, voidaankin puhua ennemmin aktiivisesta talvikalastuksesta kuin pilkkimisestä. Juuri tästä syystä laitteiden suosio on todennäköisesti aiheutunut. Esimerkiksi Hong Kongin verkkokaupan  tuoteryhmävastaava Tuomas Hutri mainitseekin, että "Homma on räjähtänyt ihan käsiin ja ensi vuosi on varmaan vielä huimempi kun väki oppii laitteiden salat".

Pilkkikaiun etu kalastustilanteessa on hyvinkin suuri

Sillä pystyy löytämään oikeanlaisen pohjatyypin ja muodon ja sitä kautta kalat. On turhauttavaa pilkkiä tasaisella savipohjalla missä ei kaloja ole lähelläkään vaikka "perimätiedon" mukaan niitä pitäisi siellä olla. Kun mukana on vielä hyvä kartta tai plotteri, ei saalis ainakaan jää varusteista kiinni. Talvikalastuksessa kannattaakin kokeilla rohkeasti esimerkiksi vertikaalijigausta tai täkyongintaa. Toki tutulla tasurilla tai pystypilkilläkin saalista saa hyvinkin, mutta lajiin tulee aivan uutta imua kun kokeilee hieman poikkeavia tekniikoita.

Vieheen katselu kaiun näytöltä ja nousevat kalakaaret antavat kalastukselle uutta jännittävää fiilistä. Kalastus on huomattavasti viihdyttävämpää verrattaessa pelkkään tunto tai fiilispohjalta tapahtuvaan nypyttelyyn. Vieheen vaihtamiselle saadaan perusteita kun havaitaan petokalan hylkäävän tarjotun uistimen tai jigin.

Alan suomalaisen pioneerin, Peter Lahden, mukaan kalat oleskelevat talvisin hyvin usein sekaparvissa. "Etenkin tasaisia savipohjia luodattaessa on tyypillistä, että kalamassaa on paljon ja monessa eri kerroksessa. Suuren biomassan ilmestyminen näytölle riittää ainakin kuhanpilkkijälle tiedoksi siitä, että kalastus voidaan aloittaa", hän vinkkaa. Peterin mukaan kahdesta viiteen metrin tasangoilta etsitään siis kalaparvia eikä niinkään yksittäisiä kaloja. Syvemmältä pilkittäessä luotaimen käytön monipuolisuus korostuu entisestään.

Pilkkikaikuja esimerkiksi Hong Kongin valikoimista täältä

Todellista pilkkibonanzaa Kristian Keskitalolta

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt