Kirjautuminen

Lowrancelta uutuuksia vetouisteluun ja heittokalastukseen

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share

paakuvaLowrance esitteli lokakuun alussa yhdessä keulakonevalmistaja MotorGuiden kanssa uusia erityisesti kalastajille suunnattuja ratkaisujaan.

.

 

Lowrance Outboard Pilot

Lowrancen nimellä ei ole aiemmin autopilotteja myyty ja nyt kyseessä on nimensä mukaisesti perämoottoria kontrolloiva autopilotti. Lowrancen omistavan Navico-konsernin rosterista löytyy Simrad, jonka lähes käsitteeksi muodostunut AP24-autopilotin menestys on varmasti auttanut Lowrancen oman autopilotin kehitystyössä.

Koska Lowrancen tuotteet on suunnattu pääosin kalastajille, suositellaan pilottia käytettäväksi alle 9 metrisissä veneissä. Toisin sanoen sen voima riittää tuon kokoisten veneiden hallintaan turvallisesti.

Pilotti on saatavilla niin hydrauli kuin kaapeliohjauksenkin yhteyteen. Yhteensopivuus Baystar/Seastar-hydrauliohjauksiin sekä Morse että Teleflex-kaapeliohjauksiin.

Esittelytilaisuudessa autopilottia koekäytettiin Lowrancen HDS Gen2 ja HDS Gen2 Touch -näytöiltä uuden SmartSteer-käyttöliittymän avulla. SmartSteerin avulla voidaan hallinnoida joko perämoottoria tai keulamoottoria, mikäli sellainen on veneeseen asennettu. Tarvittaessa komennon vaihto toiseen koneeseen onnistuu.
Autopilotista löytyy perinteisten navigointitilojen lisäksi useita esiohjelmoituja ohjauskuvioita kuten s, z ja c-kuviot. Etenkin s ja z-kuviot sopivat hyvin uistelijalle kunhan reitin määrittää turvallisille vesille.
Kuten muutkin autopilotit, Lowrancen pilotti pitää pitää veneen suunnan, ohjaa reittiä pitkin tai kohti reittipistettä. Testipäivänä keli oli varsin mieto, joten kovassa kelissä suunnan pitoa ei päästy kokeilemaan.
Myyntipakkauksessa tulee valmiina kaikki asennukseen tarvittava hydraulipumppua tai työyksikköä myöten. Hydrauliohjausmallin hinta 1295 euroa ja kaapeliohjausmallin 2245 euroa. (SMART STEER tulee ILMAISEN ohjelmistopäivityksen mukana Gen2-laitteisiin)
Lisätietoa www.lowrance.fi


Lowrance SmartSteer & MotorGuide Xi5 Pinpoint GPS –keulamoottorin käyttö

Heittokalastajilla on harvoin pääkoneessa autopilottia, mutta yhdistämällä Lowrancen SmartSteer-käyttöliittymän ja MotorGuiden Xi5 Pinpoint –keulamoottorin pääsee nauttimaan autopilotin helppoudesta. Keulakone tottelee päätelaitteelta tulevia ohjauskomentoja integroidusti.
Käytännössä tarvitaan Lowrancen HDS Gen2 tai HDS Gen2 Touch –laite joko yhdistelmälaitteena tai erillisenä, NMEA2000-verkko ja erillinen MotorGuiden NMEA2000-liitäntäjohto. Järjestelmä kytketään T-liittimillä toisiinsa.
Käyttö on helppoa etenkin kosketusnäytöltä, kosketusnäyttö tosin toimii parhaiten vain silloin kun se on kuiva. (Käyttö mahdollista myös keulakoneen kaukosäätimellä).
Voit käyttää kaikuluotaimen näyttöä hyväksesi kun kalat paikallistettu: painat vain ruutua ja laite tunnistaa paikan ja tekee siihen reittipisteen. Tämän jälkeen keulakone ajaa paikalle automaattisesti ja pitää tarvittaessa paikallaan. Voit myös kelata kaikuluotaimen historiaa ja ajaa autopilotilla oikeille paikoille missä kalaparvia oli aiemmin havaittu.
On tietenkin selvää, että keulakoneella ei siirrytä pitkiä matkoja, mutta esimerkiksi haukiryteiköissä ja kuhapaikoilla toiminto on omiaan. Voit ajaa siirtymät isolla koneella ja kalapaikalle saavuttua asetetaan autopilotti ajamaan joko valmista reittiä tai tehdään reitti paikan päällä ja ruvetaan heittelemään koneen viedessä venettä rauhallisesti.
Voit myös laittaa koneen ajamaan vaikkapa siksakkia tai isompaa luuppia ja tarjoilla uistinta eri kulmista. Välillä kala ei vaan yksinkertaisesti hae väärässä kulmassa tulevaa uistinta, mutta mieli muuttuu kun se tarjoillaan koko profiilillaan suoraan kuonon eteen.
Keulakoneeseen yhdistetty autopilotti ei ole matka-ajoa varten, sitä varten pitää olla autopilotti kytkettynä isoon moottoriin. Ratkaisu tuo rentoutta kalapaikoilla etenkin kipparille kun voi antaa koneen kuljettaa. 


Koeajettu MotorGuide Xi5 Pinpoint GPS –keulamoottori, suolavesimalli, työntövoima 55 lbs, virran tarve 12 V, hinta 2235 euroa. (SMART STEER tulee ILMAISEN ohjelmistopäivityksen mukana Gen2-laitteisiin)
Lisätietoa www.motorguide.com

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt