Kirjautuminen

SEY:n ehdotus tuhoaisi kalakannat

Käyttäjän arvio:  / 7
HuonoinParas 
Share

Suomen HaukiseuraSEY:n ehdotus tuhoaisi kalakannat

Pyydystä ja päästä -kalastuksen täydellinen kieltäminen olisi kalakantojen tuho, sanoo Suomen Haukiseuran puheenjohtaja Niko Satto viitaten Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton kannanottoon.

 

Suomessa on noin 1,7 miljoonaa kalastuksen harrastajaa (lähde: RKTL), joten se on merkittävä vapaa-ajanviettotapa. Tämän kokoisella harrastajamäärällä kalakannat eivät kestäisi sitä, että kalojen vapauttaminen kiellettäisiin ja siis kaikki saadut kalat nostettaisiin kuiville.

.

- Kokonaisvahinko kalakannoille olisi merkittävästi suurempi. Suuret yksilöt ovat geneettisesti tärkeitä suvunjatkajia ja sen lisäksi ne syövät runsaasti vähempiarvoista kalaa, mikä puolestaan rajoittaa vesistön rehevöitymistä. Nyt monet aktiivikalastajat harrastavat valikoivaa kalastusta, ja laskevat erityisesti suuret ja hyvänkuntoiset yksilöt takaisin turvatakseen kalakantojen tulevaisuuden, sanoo Satto.

Vapautettavien kalojen kuolleisuus on Suomen Haukiseuran jäsenen, iktyonomi Teemu Kosken tekemän tutkimuksen mukaan erittäin pieni.

- Täkäläisiä kaloja koskevat tutkimukset osoittavat varsin yksiselitteisesti, että kalojen selviytymisprosentti on hyvin korkea, Koski huomauttaa.

Suuri merkitys elinkeinotoiminnalle

Vapaa-ajankalastuksella on suuren harrastajamääränsä ansiosta monenlaisia myönteisiä taloudellisia vaikutuksia. Vapaa-ajankalastus elättää useita matkailu- ja opaspalveluyrityksiä sekä kalastusvälineiden ja venetarvikkeiden tukku- ja vähittäismyyntiyrityksiä.

Kalastusmatkailuyritys Fishing Lordsin toimitusjohtaja Kalle Lindholm näkeekin pyydystä ja päästä -kalastuskiellon uhkana kalakantojen ohella myös kalastusalan elinkeinoille.

- Ulkomaiseen kalastusmatkailuun kuuluu hyvin vahvasti valikoiva kalastus. Monessa maassa onkin huomattavasti paremmat suurkalakannat kuin meillä Suomessa. Matkailijat tulevat pyytämään suuria kaloja, ja jos ne poistetaan vesistöstä, ei ole enää mitään, minkä perässä matkailla, Lindholm sanoo.

Valikoiva kalastus, johon kuuluu pienten, suurten ja hyväkuntoisten kalojen vapauttaminen on siis tullut jäädäkseen. Se on kalakannoille ja taloudelle kiistatta paras vaihtoehto.

Lisätietoja
Suomen Haukiseura ry
hallitus/at)suomenhaukiseura.fi, www.suomenhaukiseura.fi

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt