Kirjautuminen

Kalastus osana opetusta Vantaan Mikkolan koulussa

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

Vantaalainen Mikkolan koulu on ottanut ensimmäisenä kouluna Suomessa kalastuksen mukaan viralliseen opetussuunnitelmaan. Miten tähän hienoon ratkaisuun on päädytty ja miten homma käytännössä toimii? Kalamies.com otti asiasta selvää.

.

Projekti alkanut noin vuosi sitten

Rehtori Merja Kuokka ehdotti opettajille mietittäväksi kursseja, jotka kiinnostaisivat oppilaita ja joista aikuisetkin olisivat kiinnostuneita. Koulun kovat kalamiehet historian lehtori Jari Hatakka ja koulunkäyntiavustaja Petri Nordlund lähtivät vetämään ajatusta kalastuksen liittämisestä mukaan koulunkäyntiin.

”Tarvittiin paljon tiimityötä ja pohdintaa siitä miten kaikki saataisiin käytännössä järjestettyä niin, että tekeminen olisi mielekästä sekä opettavaista”, kertoo Petri Nordlund projektin alkuvaiheista.

”Pikkuhiljaa palaset alkoivat kuitenkin loksahdella paikoilleen ja pystyimme ehdottamaan kalastusta osana opetussuunnitelmaa. Tärkeänä osana kalastuskurssilla oli se, että kurssi saataisiin liitettyä luonnollisesti biologian ja maantiedon opetukseen. Saaliskaloista on hyvä opiskella biologiaa käytännössä ja Suomenlahden saaristo on täynnä jääkauden ihmeitä”, korostaa Nordlund.

7. & 8-luokkalaiset kurssin runkona

Opettajat päätyivät 7.-8.-luokkalaisiin siksi koska tuossa iässä eletään murrosikää ja moni puntaroi eri harrastusten sekä muiden elämän valintojen suhteen. Kurssille ilmoittautui 14 oppilasta, joiden taustat sekä kalastuskokemus olivat hyvinkin erilaisia ja pieneksi yllätykseksi yhtään tyttöä ei mukaan ilmoittautunut.

Nordlund kertoo, että yhteistyö vanhempien kanssa oli hyvinkin tiivistä, sillä varsinkin veneellä tehtäviin kalareissuihin liittyy aina riskejä. ”Teimme huolellista taustatyötä turvallisuuden suhteen ja tiedotimme vanhempia kaikissa vaiheissa. Saimmekin kaikilta vanhemmilta hyväksynnän”.

”Kurssi koostuu 16 oppitunnista, joista osa menee itse kalastukseen. Teoriatunnilla on opiskeltu onkilaitteen tekoa, kelatyyppejä, käyty läpi erilaisia vapoja ja harjoiteltu solmujen tekoa. Lisäksi ollaan tutustuttu erilaisiin saaliskaloihin ja tunnistettu kalalajeja”, kertoo Nordlund käytännön toiminnasta.

”Varsinaista kalastusta harrastimme läheisellä Keravanjoella sekä Sipoon saaristossa kalastusopas Harri Hotin opastuksella. Välineet saimme Rapala Rahaston kautta ja kyydit merellä hoidettiin Vantaan kaupungin Nuorisopalvelun yhteysveneellä sekä omilla veneillä , Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö SVK tarjosi hyvää koulutusmateriaalia”, Nordlund tarkentaa.


Heittokalastusta veneestä & ongintaa rannalta

Nordlund on erittäin mielissään siitä, että kaikki kurssilaiset pääsivät harrastamaan erilaisia kalastusmuotoja, ongintaa, pohjaongintaa sekä heittokalastusta veneestä käsin. ”Oli hienoa nähdä oppilaiden keskittyvän täysillä kalastukseen ja kuuntelevan todella tarkkaavaisesti Harrin neuvoja. Vaikka päivä jatkui lähes kello 20 asti, ei kukaan valittanut mistään ja lähes kaikki saivat kalaa”, myhäilee Nordlund.

Kurssilla huima suosio

Petri Nordlund sanoo, että kalastuskurssi sai oppilaiden keskuudessa hurjan suosion ja se oli koulussa puheenaihe. Hänen mukaansa 13 14:sta haluaisi osallistua kurssille uudelleen. ”Kyllähän se kalamiehen mieltä lämmittää kun noin moni haluaisi tulla uudestaan”, Nordlund fiilistelee.

Pilottihankkeesta pysyväksi osaksi opetusta?

Nordlund kertoo, että häneltä tai Jari Hatakalta voi mainiosti kysyä lisätietoa miten kurssi voidaan käytännössä järjestää. ”Kerromme mielellämme muille kouluille kokemuksistamme ja rohkaisemme aloittamaan kurssit. Suomessahan moni koulu sijaitsee jonkun vesistön läheisyydessä, joten kurssin pitämiseen pitäisi löytyä puitteet varsin helposti”.

Mikkolan koulun esimerkki on osoitus hienosta pioneerityöstä kalastuksen hyväksi. Ukkoutuva laji tarvitsee uutta innokasta verta.

Upeaa, että hanke on saatu alkuun ja toivottavasti muutkin koulut innostuvat aiheesta.

Lisätietoja antavat:
Jari Hatakka
puh. 050 522 4702/ Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Petri Nordlund
puh. 040 522 5285/ Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt