Kirjautuminen

Teemu ”SpöGe” Pajulo, kalamies pienestä pitäen

Käyttäjän arvio:  / 10
HuonoinParas 
Share

Motonetin ostajalla ja tuotekehittäjällä Teemu Pajulolla on saaristolaislapsuuteen asti yltävä kokemus aktiivikalastuksesta. Kalamies.com otti asiakseen käyttää Pajulo ahventa jigaamassa ja samalla selvitettiin miehen kalastustaustaa ja työkuvioita.

.

- Mikä olet miehiäsi? Ikä, ura, harrastukset.

Olen 25-vuotias ja kotoisin Salosta, mutta syntymästäni saakka olen viettänyt kesät saaristolaislapsena Velkualla suvun tilalla, joten kalastus on ollut vahvasti mukana elämässäni jo kolmevuotiaasta lähtien. Koulutukseltani olen tekniikanalan suunnittelija. Valmistumisen jälkeen työskentelin Helsinkiläisessä arkkitehtifirmassa vuoteen 2009 asti suunnitellen valtameriristeilijöitä. Siirryin Nokian tehtäviin 2010-2011 jonka jälkeen aloitin kaupallisen alan työuran Motonetin leivissä, omaan kalastustaustaani tukien. Harrastan kalastamisen lisäksi metsästystä, golfia, maastopyöräilyä, hiihtoa sekä lumilautailua.

- Kalastus. Mitä kalastat, miten ja kuinka kauan olet kalastanut?

Olen harrastanut aktiivikalastusta pienestä lähtien. Pääkohdekalani on aina ollut hauki. Keväällä ja syksyllä jigaan ahventa ja kuhaa, keskikesällä kalastan kuhaa vetouistellen. Talvikalastusta olen harrastanut aktiivisesti lapsuudesta lähtien. Tuorein aluevaltaukseni on meritaimenen heittokalastus. Harrastan myös perhokalastusta, tosin saaristolaislapsuuden vuoksi perhokalastus ei koskaan noussut ”ykköslajiksi".

- Kalastuksellisia meriitteejä?

En pidä kalastusta niinkään kilpailuna, vaan rentouttavana tapana kehittää itseään rakkaan lajin parissa.

- Muistiin painuneita tilanteita/onnistumisia vesiltä?

Jokaisesta vähänkään suuremmasta kalasta jää aina omat hienot muistonsa. Luonnonilmiöt kuten trombit ja ukkoset jotka ovat pyyhkäisseet kalastusreissuilla lähes päältä ovat jääneet parhaiten mieleen yksittäisinä tapahtumina kuten myös toisten venekuntien auttaminen merihädässä. Kalatapahtumista ehkä ikimuistoisin yksittäinen tapahtuma on ensimmäinen perhoharri Muonionjoesta.

-Mitä kalastus merkitsee sinulle?

Kalastuksessa en koskaan mieti ainoastaan saalista vaan pyrin katselemaan ympärilleni ja näkemään myös ympäristön missä kalastus tapahtuu. Kalastuksen tuomaa olotilaa maisemineen sekä tapahtumineen ei pysty omasta mielestäni korvaamaan mikään. Vesi elementtinä kaloineen kiehtoo minua suuresti. Etenkin vastuullinen kalastaminen sekä kalan arvokkuuden esilletuominen yhteiskunnallisella tasolla puhuttelee minua.

-Työkuviosi Motonetissä?

Työskentelen ketjumme pääkonttorissa kalastuksen sisäänostotiimissä jonka tehtävänä on ylläpitää sekä pyörittää ketjumme kalastustarvikevalikoimaa. Tähän päivään mennessä ei ole tullut vastaan aamua jolloin ei olisi kiinnostanut toimistolle lähteä. Toimiva sekä mielekäs työilmapiiri kohottaa entisestään fiilistä työskennellä kalastustarvikealalla jonka tuotteiden parissa olen jo pienestä asti ollut tekemisissä lähes päivittäin. Ostotiimin väellä on jokaisella omat vastuualueensa jota kukin hoitaa varmistaen että ketjumme valikoima pysyy toimivana sekä ajankohtaisena. Myös tuotekehitys eri valmistajien kanssa kuuluu työnkuvaani ja kalastustarvikepuolen lisäksi vastaan ketjumme erä- ja retkeilypuolesta. Hiljattain olen alkanut työstämään Motonetin metsästystarvikevalikoimaa. Kalastavasta asiakaskunnasta kuitenkin suhteellisen moni harrastaa myös metsästystä, joten pyrimme jatkossa tarjoamaan heille molempiin harrastuksiin liittyvät tuotteet saman katon alta.

- Miten haluaisit kehittää Motonetin kalastuspuolta? Onko sinulla visioita Motonetin kalastustuotetarjonnan suhteen?

Kaikenlainen kehittäminen on mielestäni aina hyvästä. Etenkin tuotekehitys uusien, innovatiivisen kehityksen myötä tuotepuolella syntyvien ideoiden parissa on hyvä tapa tarjota kuluttajille uusia näkemyksiä lajin harrastamiseen liittyen, vanhojen, perinteikkäiden tapojen rinnalle. Hauenkalastajana intohimoni suuntautuu petokaloille suunnatun viehepuolen valikoiman kehittämiseen. Jigikalastus on toinen sektori jota mielelläni olen kehittämässä.

-Asiaan liittyen, olet ollut kehittämässä Patriotin vertikaalijigivapamallistoa. Kerro lisää.

Kehittelin yhdessä OPM:n kanssa viime talven ajan vertikaalijigaukseen soveltuvaa vapaa. Idea vapaan lähti viime syksynä kun viisi kalamiestä kalasti samasta veneestä kuhaa. Touhu oli välillä melkoista miekkailua, kun vastaiskuja tehtiin parimetrisillä vavoilla. Lyhentämällä vapaa vajaaseen puoleentoista metriin ei näitä miekkailuja enää syntynyt. Talven ajan haettiin toimivaa vapa-aihiota ja lopulta saimme kehitettyä mallin joka soveltui mielestämme parhaiten kuhankalastukseen. Vapa on ns. sylitoiminen eli kalan tarratessa sitä pystytään käsittelemään hyvinkin pienellä sektorilla. Patriot Jig-It 140 cm 14-35 g on vertikaalijigaukseen suunniteltu kevyt ja herkkätoiminen vapa, jossa tuntuma jigiin säilyy metrin syvyydestä aina pariinkymmeneen metriin asti kalastettaessa. Normaaliin jigivavan pituuteen verrattuna vapa on erittäin helppotoiminen ja mukava käyttää lyhyemmän pituutensa vuoksi veneestä jossa kalastajia on useampia rinnakkain etsimässä suurkuhia sekä ahvenia pinnan alaisten syvänteiden ja kumpujen tuntumasta. Vertikaalivavassa 24ton Carbon -hiilikuituaihio sekä korkealaatuinen korkkikahva - takakahva valmistettu jämäkästä EVA-foamista. Vaparenkaat valmistettu vahvistetusta alumiinioksidista. Vavalla kolmen vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt