Kirjautuminen

Share

Sony on merkkinä varsin tunnettu, mutta puhelimien suhteen se on viime vuodet pitänyt hiljaiseloa. Ericssonin kanssa perustettu SonyEricsson on kuopattu ja nyt Sony on astunut puhelinmarkkinoille omalla nimellään ja tutulla logollaan.

Sonylta kehaistiin, että Xperia Z voisi olla vaativille kalamiehille sopiva puhelin, sillä siinä on IP57-sertifikaatin mukainen suojaus eli se on suojattu pölyltä ja kestää hetkellisen upotuksen veteen. Suojauksen lisäksi puhelin tarjoaa kaikki viimeisimmät herkut, kuten jo yli 600 euron hintalapusta sopii odottaa.

.


Tässä hieman tekniikasta kiinnostuneille tietoa: prosessori on kellotaajuudeltaan 1,5 GHZ ja neliytiminen, näytön koko on 5 tuumaa ja tarkkuus 1080pix, kamerassa on 13 MB ja sillä voidaan kuvata ensimmäisenä puhelimena maailmassa FullHD HDR-videoita 30 framea per sekunti. Sony käyttää Android 4.1.2 Jelly Bean-käyttöjärjestelmää ja se on 4G-yhteensopiva.

Ensituntumat

Mustanpuhuva puhelin on ohut, vain 7,9 mm ja varsin kevyt kokoisekseen, 146 grammaa. Iso näyttö on hienon näköinen ja reagoi kosketukseen herkästi. Fiilis on jotenkin Sonyn Bravia-telkkari meets iPhone. Näistä eroten kaikki liitännät on suojattu ja reunaa kiertää hienovarainen “pehmuste”. Xperia menee päälle reunassa olevasta hopeisesta napista. Pienempään kouraan puhelin on hieman liian suuri yli 70 millin leveydestään johtuen.

Käyttökokemuksia

Kokeilimme puhelinta parin viikon ajan kesäkuussa. Puhelinta käyttivät niin lapset kuin aikuisetkin. Peruskäytössä laite on hyvinkin sujuva ja eritoten kamera ja sen ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Vähemmän kuvaava ei käytännössä tarvi muuta kuin tämän. Puhelin pysyi myös hyvin kentässä lohenuistelun yhteydessä Suomenlahdella. Tehokkaan prosessorin ansiosta Sony suoriutui kaikesta salamannopeasti ja netin käyttökin tuntui tosi nopealta vaikka käytti sitä 3G-verkossa, 4G:stä puhumattakaan. Mukana tuleva pöytätelakka on hauska lisävaruste.

Kokeilimme myös vedenkestävyyttä. Tilanne, jossa puhelin on jäänyt rintataskuun, kala nappaa takavapaan ja vavaa kurottaessa se solahtaa moottorikaivoon, jota vesi huuhtelee, on monelle turhankin tuttu. Annoimme luurin maata moottorikaivossa noin vartin ja näytön pyyhkimällä sitä pystyi suoraan käyttämään. Tietenkään sitä ei ole vedenalaisiin otoksiin suunniteltu, sitä varten on omat laitteet.

Negatiiviselta puolelta voidaan poimia pari seikkaa: puhelin kerää herkästi pölyä näytön reunojen väliin ja näyttää nopeasti likaiselta. Akku kesti yhdellä latauksella vain reilun päivän, joka on kyllä melko vähän, käytössä ei tosin ollut akkua säästävä Stamina Mode, mutta suuri näyttö syö varmasti paljon virtaa. Tämän hintaisen puhelimen lasi voisi olla myös hieman kestävämpi, sillä naarmuja tuntui tulevan varsin herkästi. Hyödyllistä taskulamppua varten pitää ladata erikseen oma applikaatio Applen tyyliin.

Loppufiilikset ovat plussan puolella, tässä pähkinänkuoressa plussat ja miinukset

+ IP57-suojaus

+ Näytön kirkkaus ja tarkkuus

+ 4G:n toimivuus ja yleinen ripeys

+ Laadukas kamera

+ Pöytätelakka

+ Tyylikäs ulkonäkö

- Näytön naarmunsieto

- 4G:tä käytettäessä lämpenee ja syö akkua

- Kerää likaa helposti

Hintaluokka (ovh) yli 600 euroa

Lisätietoa www.sonymobile.comShare
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt