Kirjautuminen

Onko tabletista täysveriseksi kalastusplotteriksi?

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

Tabletien, kuten iPadin ja Tabien yleistyessä kovaa vauhtia ja hintojen tippuessa samaa rataa on moni kalastuksen harrastaja miettinyt päivitystä perinteisistä laitteista pelkkään tabletiin tai vähintään kakkoslaitteeksi.

Kokeilimme edullista Samsungin Galaxy Tab 2 7.0:aa sekä Androidiin suunniteltua Tasku Loisto -navigointiohjelmaa selvittääksemme mikä on käytännössä järkevää.

.Tabletti & vene on eri asia kuin tabletti & auto

Perinteiset laitteet ovat typellä täytettyjä ja varsin hyvin vesitiiviitä kovassakin kelissä. Niitä ei myöskään paljoa tärinät tai veneen heiluminen haittaa. Ne on usein asennettu kiinteästi tai muuten niin, että ne ovat tavallaan osana venettä. Niiden liitännät ovat tukevaa tekoa eikä akun kestosta tarvitse murehtia.

Tabletin suhteen tilanne muuttuu. Laite on ohut ja varsin herkkä kolhuille sekä kosteudelle, joten sitä ei viitsi ihan mihin tahansa laittaa ja se vaatii oman telineen, sekä mieluiten suojapussin. Autossa tabletia käyttäneet tulevat huomaamaan kuinka paljon keinuminen vaikuttaa laitteen käyttöön eli käyttöympäristöjä ei tosiaan voi vertailla päittäin.

Täysin kosketusnäytöllistä tablettia on vaikea käyttää veneessä, mikäli pinta on kostea eikä käyttö ole kalastushanskojen kanssa muutamaa erikoishanskaa, esim. The North Facen eTip-hanskaa lukuun ottamatta mahdollista. Haasteita siis on, mutta kesäkeleillä tilanne helpottuu.

Tablettien halpa hinta ja hytillinen vene on kuitenkin monelle houkutteleva yhdistelmä. Onhan tablettikin GPSllä varustettu ja tupakansytytinlaturiin kytkettynä virtaakin riittää. Näytöt ovat hyviä ja samalla voi käyttää nettiä tarvittaessa.

Esivalmistelut

Samsungin Galaxy Tab 2 7.0 on 7-tuumaisella näytöllä varustettu edullinen noin 250 euron hintainen tabletti Android 4.0 -käyttöjärjestelmällä. Siinä ei ole mitään suojauksia kosteutta vastaan, joten avoveneessä sitä käyttää mieluiten hyvässä säässä. Suojapussia kokeilimme vähän aikaa kesäkeleillä, mutta se aiheutti laitteen ylikuumenemisen, joten sitä suosittelemme kylmiin keleihin.

Laite kiinnitettiin Verkkokauppa.comista ostamaamme 24,90 euron hintaiseen Wave-merkkiseen imukuppitelineeseen. Avoveneessä auringonvalo polaroidlasit päällä tekee näytön seuraamisesta todella hankalaa ja se onkin suositeltavaa asentaa mahdollisimman suojaisaan paikkaan. Polaroidlaseilla tosin jokaisen näytön seuraaminen on hankalaa tietystä kulmasta.

Navigointisoftaksi asennettiin tuore Taskuloisto for Android –niminen karttasofta, joka toimitetaan erillisellä Micro SD –kortilla eli sitä ei voi ladata mistään. Tähän on syynä kartta-aineiston suuri koko, 5GB. Suuri koko taas johtuu siitä, että karttamateriaalia ja erilaisia karttapohjia on todella runsaasti.

Softan hinta on 59,90 euroa, joka on kalliimpi kuin Navionicsin vastaava, mutta Taskuloistossa varsinaiset kartat on tehty virallisten meri- ja maastokarttojen pohjalta, jolloin merkinnät ovat hyvinkin tarkkoja ja antavat hyödyllistä tietoa kalastajalle liikuttiin sitten merellä, maastossa tai sisävesillä. Softan käyttö vaatii GPS-yhteyden, mutta ei verkkoyhteyttä. Asentaminen tapahtuu verkkoyhteyden kautta ja se on helppoa, ohjeita seuraamalla on vaikea mokata.

Koko paketin hinnaksi muodostui noin 400 euroa telineineen.

Käytössä

Tabletti päälle, näpäytys Loisto-kuvakkeesta ja ulos satamasta. Laite hakee jonkin aikaa sijaintia ja se löytyy kun GPS-signaalin merkkivalon vilkkuminen lakkaa noin minuutin kuluttua. Ohjelma keskittää kartan GPS:n sijaintitiedon mukaan ja liikuttaa karttaa automaattisesti veneen liikkeen mukaan. Tässä huomasimme ajoittain pientä nykimistä eli kartta ei päivittynyt ihan ajan tasalle. Liekö Tabin prosessorin tehossa jotakin tai GPS:n signaalissa? Onneksi vaiva ei ilmaantunut usein.

Taskuloistossa voi käyttää kahta karttatyyppiä jaettuna näytöllä

Näin voidaan pitää toista esimerkiksi yleiskarttana pienemmässä mittakaavassa ja toista merikarttana jopa 1:5000 mittakaavalla. Kartan mittakaavaa voidaan vaihtaa vasemmassa alakulmassa olevasta valikkonäppäimestä.

Samsungin näyttö on kirkas ja terävä. Se piirtää kaikki syvyyskäyrät ja karttamerkinnät erittäin selkeästi, joten väärä tulkinta on käytännössä mahdotonta mikäli vain ymmärtää merkkien merkityksen. Kulkujälki piirtyy samanaikaisesti kumpaankin karttapohjaan ja oma sijainti näkyy pyöreänä pisteenä. Liekö tottumusta vai mitä, mutta Navionicsista tuttu nuoli tuntuu jotenkin luontevammalta venekäytössä.

Kosketusnäytön kanssa saa olla tosi tarkkana, ettei painele vahingossa vääriä painikkeita, sillä varsinkin kovemmassa vauhdissa miedossa kelissä tuli painettua ihan vääriä komentoja. Kannattaa antaa apukuskin operoida laitetta, mikäli on itse keskittynyt ajamiseen.

Tasku Loiston käyttö on hyvin yksinkertaista, koska komentoja ja vaihtoehtoja ei ole liikaa. Kosketusnäytöllä on järkevintä valita heti satamassa jo valmiiksi karttapohjat, joilla operoi ja unohtaa esimerkiksi automaattireititykset, joiden asettaminen kosketusnäytöllä on mahdollista, mutta ehkä vähän turhan hankalaa.

Käytännössä kalastajalle riittää näkymä, jossa on kaksi karttaa jaettuna, sijaintitieto, nopeus ja kompassisuunta. Jos täytyy navigoida tuntemattomilla vesillä, on viisasta kaivaa myös oikea paperinen merikortti tueksi, josta kerralla ns. ison kuvan sekä kaikki turvalaitteet kuten väylämerkit, linjataulut ja loistot.

Onko tabletista sitten täysiveriseksi kalastusplotteriksi?

Hyttiveneeseen tabletti sopii tietyin varauksin (kunnon teline, aurinkosuojaus), avoveneeseen ei. Kosketusnäytön käyttöön liittyy ulkotiloissa niin paljon muuttuvia tekijöitä, että pelkästään sen varaan emme uskaltaisi navigointia jättää. Havaintojemme mukaan GPS:n signaalin vastaanotto ei ole niin tehokas kuin tätä varten tehdyissä laitteissa, ainakin reaalinopeus tulee pienellä viiveellä kiihdytyksen jälkeen.

Keulamiehen apulaitteeksi tai pääjärjestelmän varalaitteeksi se sen sijaan on omiaan ja vaikkei navigointia käyttäisi ollenkaan, on siitä paljon muuta iloa kuten nettiyhteys. Se on mainio peli silloin, jos mukana on lapsia, jotka kaipaavat viihdykettä. Angry Birdsiä kun ei voi pelata normilaitteilla. Laitteen akku ei kestä koko päivää käytössä, joten tupakansytytinlaturin hankkiminen on suositeltavaa.

Tasku Loisto on softana toimiva. Erityisesti sen monipuolinen kartta-aineisto syvyysmerkintöineen ja erilaiset mittakaavat ovat kalastajalle plussaa. Loiston käyttöliittymä on lähes samanlainen kuin PC-versiossakin ja siinä automaattireitityksen tekeminen on huomattavasti tarkempaa kuin sormin tökkimällä. Mikäli tämä ominaisuus vielä korjataan on meillä varsin komea kotimainen navigointisofta käytettävänä.

Lisätiedot

www.samsung.fi

www.loistonavigointi.fi

Pääkuva: SAMSUNG-2271 (jutun otsikkokuva)Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt