Kirjautuminen

Salakalastajille kallis lasku

Käyttäjän arvio:  / 5
HuonoinParas 
Share

Kitkanjoki, Harjakoski

Salakalastus kävi kalliiksi

Savukosken Nuorttijoen arvokkaan taimenen salapyytäjät joutuvat maksamaan yli 13 000 euroa saamistaan vajaasta neljästä kalakilosta.

Miehet olivat pyytäneet luvattomasti kahdeksan taimenta verkoilla toissa syksynä taimenen kuturauhoituksen aikana Savukosken Nuorttijoella.

.

Päätöksessään Lapin käräjäoikeus määritteli hinnan myös taimenen suojeluarvolle ja menetetylle poikastuotannolle. Sen osuus on lähes 630 euroa kilolta.

Miehet olivat liikkeellä Nuorttijoella perämoottorilla varustetulla jokiveneellä vuoden 2011 syyskuussa. Toinen miehistä oli nostanut veneeseen pyynnistä kahdeksan märkää verkkoa. Lisäksi veneen pohjalla oli kolme kuivaa verkkoa.

Joella olleet valvojat olivat katsoneet miesten puuhia vastarannalta ja seuranneet heidän kulkuaan joella. Kalastuksenvalvojat olivat puhutelleet miehiä ja soittaneet rajavartioston partion paikalle. Tutkittaessa veneestä oli löytynyt myös suojaamaton kivääri.

Kalojen geneettinen alkuperä selvitettiin

Suurin lasku koitui geneettisestä tutkimuksesta, jolla luvattomasti pyydettyjen taimenten alkuperä selvitettiin. Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehet yhteensä 1970 euron sakkoihin. Lisäksi miehet joutuvat korvaamaan Metsähallitukselle aiheutuneista vahingoista kalanpoikastuotantoon ja suojeluarvoon liittyen 2 196 euroa viivästyskorkoineen. Työkustannuksia miehet tuomittiin maksamaan 724,50 euroa.

Taimenten geneettisen alkuperän selvittämisesta aiheutuneista kuluista miehet joutuvat korvaamaan 6 432, 90 euroa. Lisäksi tuomitut joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan Metsähallituksen oikeudenkäyntikulut 1 926,25 euroa.

Kalojen kilohinnaksi tuli täten lähes neljä tuhatta euroa.

Haaste: Metsähallitus vaati kunnon rangaistusta

Metsähallitus vaati poikkeuksellisen suuria korvauksia Lapin Savukoskella laittomasti pyydetyistä taimenista. Metsähallitus haki oikeudesta ennakkopäätöstä sille, voidaanko menetetylle poikastuotannolle ja virkistyskäytölle määritellä hinta.

Luvattomasta pyynnistä ja kalastusrikkomuksesta syytetyiltä kahdelta mieheltä penättiin haasteessa yli 1 200 euroa per taimenkilo. Haasteessa syytettyjä vaadittiin maksamaan myös yliopiston lasku, joka on yli 6 000 euroa.

- Nyt katsotaan, lämpiääkö oikeuslaitos sille, että kaloille voidaan määritellä sellainen arvo, joka ei ole vain kalatiskin kilohinta, sanoi Metsähallituksen eräsuunnittelija Markku Seppänen.

Hän muistutti, että enää kuudessa Lapin joessa elää sekoittumaton taimenen luonnonkanta. Venäjälle laskevan Nuorttijoen kanta on yksi niistä.

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt