Kirjautuminen

Share

Eläkeläisten maksutonta viehekalastusoikeutta esitetään poistettavaksi. Kalastuslain uudistamistyöryhmä haluaa veroluonteinen kalastuksenhoitomaksun myös yli 65 vuotta täyttäneiden maksettavaksi. Esitystä perustellaan sillä, että eri-ikäisille kalastajille halutaan taata tasapuolinen kohtelu. Kalastusoikeuden kaventaminen on osa mietinnön esittämää ns. yhden kortin mallia, joka sulauttaisi nykyisen läänikohtaisen viehekortin ja veroluonteisen kalastuksenhoitomaksun yhdeksi pakolliseksi maksuksi.

 

 

.

 

Keskusjärjestö on asiasta eri mieltä

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö SVK uskoo, että esitys johtaa ikääntyvien kalastusharrastuksen vähenemiseen ja vähentää niitä positiivisia vaikutuksia, joita kalastuksella on ikääntyvien ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Samalla se vähentää ikäryhmälle tyypillistä monilajista kalastusta, joka kohdistuu muihinkin kuin petokaloihin. Järjestö painottaa, että eläkeläisillä on lisäksi isovanhempina tai kalastusseurojen kalakummeina suuri merkitys kalastusharrastuksen siirtämisessä lapsille ja nuorille.

 

Järjestö katsoo, että esitys on räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan maksuttomia ja maksullisia yleiskalastusoikeuksia tulisi kehittää ja laajentaa, eikä suinkaan supistaa, kuten mietinnössä on esitetty.

 

Eri-ikäisten kalastajien tasapuolista kohtelua

 

Esitystä on perusteltu sillä, että eri-ikäisille kalastajille halutaan taata tasapuolinen kohtelu. Perustelu on Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan järjetön. Järjestön mukaan mahdollisen kalastuslain kokonaisuudistuksen jälkeenkin nyt maksuvelvolliset kalastuksenharrastajat ikääntyvät normaalisti, saavuttavat 65 vuoden iän ja pääsevät tasapuolisesti nauttimaan maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, samoin kuin nykyiset eläkeläiset.

 

Eläkeläisten kalastusoikeuden kaventaminen on osa mietinnön esittämää ns. yhden kortin mallia, joka sulauttaisi nykyisen läänikohtaisen viehekortin ja veroluonteisen kalastuksenhoitomaksun yhdeksi, kaikille 18 vuotta täyttäneille kalastajille pakolliseksi maksuksi onkijoita ja pilkkijöitä lukuun ottamatta. Kortilla kerättäisiin maksu oikeudesta kalastaa yhdellä vieheellä myös niiltä kalastuksen harrastajilta, jotka käyttävät muita viehekalastuslupia ja kalastuksen harrastajilta, jotkamuilla kuin vapakalastusvälineillä. Nykyisistä noin 300 000 kalastuksenhoitomaksun maksajasta läänikohtaisen viehekalastusluvan lunastaa noin 100 000 viehekalastajaa. Loput 200 000 kalastuksenhoitomaksun nykyisin maksavista eivät tarvitse kalastusharrastuksessaan läänikohtaista viehekorttia.

 

Kalastuslain kokonaisuudistuksen työryhmä hyväksyi työryhmän mietinnön 27.1.2012. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön edustaja Ilkka Mäkelä jätti mietintöön laajan eriävän mielipiteen, joka on luettavissa SVK:n kotisivuilla www.vapaa-ajankalastaja.fi.

 

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä, puh. 050 309 7204
s-posti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt