Kirjautuminen

Vapaa-ajankalastus vähentynyt 2000-luvulla

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Niko Lehtola/KSAO Aikuisopisto

Vapaa-ajankalastajia oli Suomessa vuonna 2010 hieman alle 1,7 miljoonaa, kun heitä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastojulkaisu mukaan vielä 2000-luvun alussa oli lähes kaksi miljoonaa.

 

Myös vapaa-ajankalastajien saalismäärä on pudonnut. Tutkimuksen mukaan kokonaissaalis on pienentynyt reilut 10 miljoonaa kiloa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan saalismäärä on pienentynyt yli 10 miljoonalla kilolla.

 

kuva: Niko Lehtola/KSAO Aikuisopisto

 

.

Vapaa-ajankalastajat ovat myös entistä vanhempia. Esimerkiksi alle 45-vuotiaiden määrä kalastajien keskuudessa vähentynyt ja yli 64-vuotiaiden määrä lievästi kasvanut.

 

Kalastus on tärkeä harrastus vielä monelle

Kalastus oli tärkein tai lähes tärkein harrastus noin 50 000 kalastajalle ja melko tärkeä harrastus noin 200 000 kalastajalle. Sen sijaan niiden määrä, joille kalastus on 'vain yksi harrastus muiden joukossa', on vähentynyt noin 200 000:lla. Tällaisia kalastajia meillä on kalastusta harrastavista valtaosa, lähes 1,2 miljoonaa henkilöä.

 

RKTL:n tutkimus kertoo myös, että kalasaalis on pienentynyt 2000-luvun alkupuolen noin 40 miljoonasta kilosta alle 30 miljoonaan kiloon etupäässä verkkokalastuksen vähenemisen johdosta.

 

Vapaa-ajankalastustilastojen aineistot kerätään postikyselyillä, joiden otokset poimitaan väestörekisteristä. Kyselyt lähetetään joka toinen vuosi 6000 kotitaloudelle. Lisäksi osaa postikyselyihin vastaamattomista haastatellaan puhelimitse.

 

Lähde: RKTL, http://www.rktl.fi/tiedotteet/vapaa_ajankalastus_vahentynyt.html

 

Lisätietoja:
tutkija Pentti Moilanen, p. 020 575 1700

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt