Kirjautuminen

Lohioppia Pieliselle Ruotsista

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Pielisen lohien suojelijat ovat käyneet hakemassa oppia Ruotsista. Pielisen kalastusalueen edustajat tekivät opintomatkan Karlstadin yliopiston kalatutkimukseen sekä Forshagan kalastuslukioon. Kohteena oli myös Ruotsin suurin järvi, Vänern.

 

Ruotsalaistutkijat ovat tulossa vastaavasti tutustumaan Pielisen kalakantojen suojeluun ensi kuussa. Pielisen kalastusalueen edustajat kävivät tutustumassa 12.–16.9. Vänerniin, joka on kuuluisa loistavista kalastusmahdollisuuksistaan sekä kalaisuudestaan. Mukana opintomatkalla oli myös muiden kalastusalueiden edustajia sekä Lieksan kaupungin edustus. Matkalla tutustuttiin Vänernin nykytilanteeseen, Vänerniin laskeviin lohi- ja taimenjokiin, Karlstadin yliopiston kalantutkimukseen sekä Forshagan kalastuslukioon.

 

 

.

 

Vänernin seudulla on käynnissä lukuisia lohikalaprojekteja, joiden edistämisessä Karlstadin yliopistolla on vahva rooli. Yhteistyö eri tahojen kesken koetaan tärkeäksi ja myös voimayhtiöt ovat mukana rahoittamassa kalatalousprojekteja. Osa kalahankkeista on jopa täysin voimayhtiöiden rahoittamia. Tutkimuksien tuloksena useissa Vänerniin laskevissa joissa on onnistuttu luomaan järvitaimenille ja -lohille uusia lisääntymisalueita.

 

Karlstadissa toimii myös kalastuslukio, Forshaga Sportfiske Akademin, joka on ainutlaatuinen koulu Euroopassa. Vänernin järvialueella kalastus on huomattavasti kontrolloidumpaa kuin mihin Suomessa on totuttu. Kalastussäännöt ovat tarkkoja ja kalastuksenvalvonta on tärkeä osa kalastuksen järjestämistä. Toisaalta esimerkiksi rasvaeväleikkauskäytäntö on ollut käytössä jo parikymmentä vuotta.

 

Kyllä tällaiset reissut avaavat silmiä. Ihmisille jää muhimaan ideoita siitä, kuinka näitä lohikala-asioita täällä meidän päässä voitaisiin hoitaa”, toteaa puheenjohtaja Jukka Turunen Pielisen kalastusalueelta.

 

Viisi päivää kestäneen matkan järjesti Future Missions Oy osana Lohikalojen kestävä kalastus järvialueilla -hanketta. Matka toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan kalatalouskeskuksen ja Pielisen kalastusalueen kanssa. Mukana oli yhteensä 18 henkilöä. Hanketta rahoittaa Itä-Suomen kalatalousryhmä, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Rapala VMC Oyj. Yhteistyö Pielisen ja Vänernin välillä jatkuu lokakuun alussa. Future Missions Oy organisoi Karlstadin yliopiston vastavuoroisen tutkijavierailun.

 

(asiasta uutisoi http://www.radiorex.fi)

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt