Kirjautuminen

Mätäpuro menettämässä taimenkantansa?

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Helsingin Haagan Mätäpuron harvinaista taimenkantaa uhkaa hajonnut viemäriputki. Vuotokohdasta on ehtinyt pulputa ilmeisen suuri määrä Kivihaan jätevesiä puroon.

 

Mätäpurossa havaittiin sunnuntaina 5.9. outoa hajua ja liettymistä Kauppalanpuiston alueella. Asiasta ilmoitettiin Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle maanantaina 6.9. Kaupungin ympäristötarkastaja kävi puistossa tiistaina 7.9., paikallisti ongelman aiheuttajaksi suoraan puroon vuotavan jätevesiviemärin puiston pohjoisosassa ja ilmoitti välittömästi asiasta viemäröinnistä vastaavalle HSY Vedelle. HSY Vesi aloitti korjaustyöt keskiviikkoaamuna 8.9., muttei saanut vuotoa tukittua ennen kuin iltapäivällä 9.9.

 

.

Suojeltujen taimenien pitäisi aloittaa kuteminen lähiviikkoina. Helsingin Ympäristökeskus tai puron hoitamisesta vastaava Virtavesien hoitoyhdistys ei ole saanut ilmoituksia kuolleista kaloista, mutta on silti mahdollista, että kanta on jo menehtynyt.

 

(c) virtavesi.com

 

Nyt nimensä veroisen Mätäpuron lietepohja

(kuva: Mikko Saikku)

 

 

 

Mätäpuron ulostebakteeripitoisuudet ylittivät uimaveden sallitut arvot 400-kertaisesti

(kuva: Mikko Saikku)

 

Kun pahin jätevesivuoto on nyt saatu tukittua, on ensiarvoisen tärkeää myös huolehtia tämän paikallisen ympäristökatastrofin vaikutusten minimoimisesta. Puron alajuoksulla mahdollisesti säilyneen taimenkannan ja sen lisääntymismahdollisuuksien turvaamiseksi tulisi lietteeseen peittyneet kutualueet puhdistaa välittömästi, sillä taimenen kutu käynnistyy muutaman viikon sisällä. Mikäli puroa ei puhdisteta ja siihen kohdistuvia päästöjä saada kuriin, on vuosien vapaaehtois- ja viranomaistyö vesistön tilan parantamiseksi ollut lähes turhaa.

 

Seuraa Mätäpuron tapahtumia Virtavesi.com sivustolla.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt