Kirjautuminen

Tenon sopimus: Norja haluaa neuvotella

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share
Norja haluaa neuvotella Suomen kanssa Tenojoen kalastusta koskevasta sopimuksesta. Norjan ympäristöministeriö on lähettänyt asiasta kirjeen Suomen maa- ja metsätalousministeriölle, jossa ehdotetaan muun muassa rajoituksia Tenon lohenkalastukseen.

 

Lisäksi kirjeessä esitetään Tenojoen kalastusta koskevan sopimuksen modernisointia. Norjassa halutaan myös tehdä siihen muutoksia, jotka koskevat Norjan puolella tapahtunutta paikallishallinnonuudistusta, joka koskee Tenon kalastusasioita.

 

Tenon sopimus on Norjan ja Suomen välinen valtiosopimus, jolla säädellään lohen suojelua ja kalastusta Tenojoessa. Nykyinen sopimus tuli voimaan vuonna 1990. Viimeksi Suomi ja Norja ovat neuvotelleet Tenon sopimuksesta vuosituhannen vaihteessa. Silloin sopimusta ei muutettu.

 

Tenon sopimus sisältää Tenon kalastussäännön, joka on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Jos kalastussääntöön halutaan muutoksia neuvottelupyyntö pitää esittää vähintään vuotta ennen kunkin kolmivuotiskauden päättymistä. Nykyinen kolmivuotiskausi päättyy tämän vuoden lopussa.

 

Norjassa ilmestyvän Ávvir-lehden mukaan Norjan viranomaiset haluavat neuvotteluja, koska Tenon lohikannat ovat heikentyneet. Norjan ympäristöministeriön edustaja Steinar Hermansen sanoo lehden haastattelussa, että lohen kalastusta pitäisi rajoittaa jo ensi vuonna.

 

Maa- ja metsätalousministeriöstä ei haluta kertoa, mitä Suomi tulee vastaamaan Norjalle Tenon sopimuksesta. Sitäkään ei haluta kommentoida, missä määrin Norjan kirje tarkoittaa Tenon sopimuksen muuttamista. Maa- ja metsätalousministeriö neuvottelee asiasta kuitenkin ensin ulkoministeriön kanssa.

 

Aiemmin Norja oli syyttänyt Suomea Tenon lohen vaarantamisesta.

 

Lue alkuperäinen uutinen YLEn sivuilta.

.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt