Kirjautuminen

RKTL: Tornionjoen lohen poikastuotanto jatkoi kasvuaan

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Tornionjoen lohen poikastuotanto on yhä kasvussa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Tornionjoen koskialueilla havaittiin viime kesänä lähes yhtä paljon lohenpoikasia kuin ennätyksellisenä vuonna 2008.

 

Nuorimpia, viime keväänä kuoriutuneita poikasia havaittiin vähemmän, mutta vanhempia poikasia puolestaan hiukan enemmän kuin edellisvuonna. Myös nykyiset vaelluspoikasten määrät ovat ennätyksellisiä. Sekä viime että edelliskeväänä vaelsi Tornionjoesta merelle hieman yli miljoona lohen vaelluspoikasta.

 

RKTL:n mukaan myös nykyiset vaelluspoikasten määrät ovat ennätyksellisiä. Sekä viime että toissa keväänä Tornionjoesta vaelsi merelle hieman yli miljoona lohen vaelluspoikasta.

 

Lohikannan runsastumista selittää ainakin ajoverkkokalastuksen väheneminen ja vuoden 2008 alusta alkanut ajoverkkojen täyskielto, mikä on lisännyt Itämeren lohen syönnösalueilta kutuvaellukselle selviytyvien lohien määriä.

.

 

Tulevaisuus valoisa vuosittaisesta vaihtelusta huolimatta

 

Tornionjoen lohikanta oli menneinä vuosikymmeninä liikakalastuksen vuoksi uhanalainen. Lohikannan hoidon ja kalastuksen säätelyn tueksi on tarvittu tutkimustietoa kannan kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuslaitos on seurannut lohen poikastiheyksiä vuodesta 1986 alkaen, jona aikana tiheydet ovat 10 - 30 -kertaistuneet kannan elpyessä. Nykyiset Tornionjoen poikastiheydet ovat silti alhaisempia kuin Jäämereen laskevien Teno- ja Näätämöjoen poikastiheydet.

 

Poikastiheyksien kasvun lisäksi lohi on viime vuosina jatkanut levittäytymistään Tornionjoen latvavesissä. Tämän vuoden sähkökalastuksissa lohenpoikasia löydettiin Könkämäenosta ylempää kuin koskaan aiemmin.

 

Tornionjoen lohen runsaudessa ja saaliissa esiintyy kuitenkin huomattavaa vuosittaista vaihtelua. Esimerkiksi lohen jokisaaliit ovat vaihdelleet jopa moninkertaisesti vuodesta toiseen. Kuluvan vuoden arvio Tornionjoen lohisaaliista valmistuu vuoden lopulla.

 

Tornionjoen nousulohimäärät seurannassa

 

Jatkossa tiedot Tornionjoen lohikannan tilasta yhä tarkentuvat, koska jokeen kudulle nousevien lohien määriä on alettu seurata uudella kaikuluotaustekniikalla. Kokemuksia ja tuloksia kaikuluotauksesta tullaan tiedottamaan loppuvuoden kuluessa.

 

Lue lisää ja katso lohenpoikastuotannon kehityskaaviot RKTL:n sivuilta: alkuperäinen tiedote, lohikannan seuranta-artikkeli

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt