Kirjautuminen

Tenolla pelätään huonoa lohikesää

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Hyvistä lähtökohdista huolimatta Tenon lohikauden alku on tänä kesänä ollut huono. Finnmarkin lääninvirastossa Vesisaaressa työskentelevä RKTL:n lohitutkija Eero Niemelä kertoo, etteivät kalastajat edes muista yhtä kehnoa alkukautta.

 

"Jäät Tenon jokisuulta lähtivät harvinaisen varhain eli jo toukokuun 10. päivänä. Seurannut tulva laski sopivasti ennen 20.5. alkanutta kulkutusta eli ajoverkkokalastusta. Lähtökohdat onnistuneelle lohisesongille olivat erittäin hyvät, mutta saaliit kahtena ensimmäisenä viikkona kuitenkin jäivät äärimmäisen niukoiksi", hän sanoo.

 

Kesäkuussa saaliit hiukan paranivat mutta jäivät selvästi pitkäaikaisten kulkutussaaliiden alapuolelle.

 

"Poikkeuksellista oli myös se, että kesäkuun alussa ajoverkoilla saatiin yhden merivuoden tittejä, joiden pitäisi tulla jokeen vasta juhannuksen tietämillä", Niemelä ihmettelee.

 

Pikkutittien aikainen nousu ja suurten lohien vähäisyys kummastuttavat tutkijaakin. Kun tavallisesti noin puolet kauden lohisaaliista on saatu kesäkuun puoliväliin mennessä, niin siihen nähden lohta Tenosta on odotettavissa heikosti.

 

"Varmaa heikko lohikesä ei tietenkään ole. Pitää vielä odottaa, mutta heinäkuun ensimmäisellä viikolla voidaan vetää tarkempia johtopäätöksiä", Niemelä sanoo.

 

Joka tapauksessa lohen nousu Tenoon on myöhässä, mikä sinänsä ei ole poikkeuksellista. Niemelä pohtii, johtuuko lohen alkukesän vähäinen nousu nopeasti epäsuotuisiksi muuttuneista meriolosuhteista.

 

Lue kokonainen ja alkuperäinen artikkeli Kalevan sivuilta.

.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt