Kirjautuminen

Salakalastus kuriin: Tenojoki erityisvalvontaan

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Tenojoki ja sivujoet tehovalvontaan

Tenon sivuvesistöjen kalastusta valvotaan tehostetusti tällä kalastuskaudella. Lapin rajavartiosto, Lapin TE-keskus ja Metsähallitus lisäävät valvontaa erityisesti lohen kuturauhoituksen aikana syyskuussa. Tehovalvonnan syynä ovat viime kesänä paljastuneet lukuisat kalastusrikkomukset.

Viime vuonna tarkastettiin 83 kalastajaa, joista 19 syyllistyi luvattomaan kalastukseen. Kalastajat olivat pääasiassa ulkopaikkakuntalaisia.

Kalastajista 15:lle kirjoitettiin rangaistusvaatimus ja heidän kalastusvälineensä takavarikoitiin. Kolme Kevojoella luvattomasti kalastanutta syyllistyi kalastusrikkomuksen lisäksi luonnonsuojelurikkomukseen. Luvattomia kalastajia havaittiin Vetsijoella, Kevojoella ja Kuoppilasjoella sekä Mantojärvellä.

 

Salakalastus ei katso ilmansuuntaa Lohikalojen salakalastus yllättävän yleistä myös etelässä.

 

Kalastuspaine lisääntynyt

Tenojoen sivuvesien kalastuspaine on lisääntynyt viime vuosina. Sivuvesistöissä lohen nousualueella voivat kalastaa kuntalaiset, jotka saavat kalastusluvan Metsähallitukselta. Ulkopaikkakuntalaisille Metsähallitus ei myy kalastuslupia lohialueille eikä Kevon luonnonpuiston alueelle. Tiloille on myös vahvistettu kalastusnautintoja valtion vesialueille.

 

Vapakalastus ei kuulu nautintaoikeuksiin

Lapin rajavartioston, Lapin TE-keskuksen ja Metsähallituksen tiedotteen mukaan vavalla ja vieheellä tapahtuvaa kalastusta ei kuitenkaan ole vahvistettu kuuluvaksi kalastusnautinnan, eli vanhan liiton sanonnan mukaan ikimuistoisen nautintaoikeuden piiriin. Siten valtion vesillä ei voi harjoittaa vapakalastusta tilan erityisperusteisen kalastusnautinnan perusteella.

Tämän kalastuskauden valvonnassa valvotaan myös pyydysten merkitsemistä ja maastoajoneuvoliikennettä.

.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt