Kirjautuminen

Share

Metsähallitus vetoaa Saimaalla lomaileviin mökkiläisiin: Pyytäkää juhannuskalat katiskalla, vieheellä tai ongella

vuonna 2008 verkkoon hukkunut nuori saimaannorppa. Kuva Katriina Mikkonen.Mökkiviikonloppujen ja kesälomien lähestyessä Metsähallitus vetoaa Saimaan rannoilla mökkeileviin suomalaisiin, että he eivät kalastaisi verkoilla kesäkuun aikana. Metsähallitus toivoo, että sen vetoomus leviää koko valtakunnan alueelle, sillä mökkiläisiä tulee Saimaan rannoille kaikkialta Suomesta. Tähän mennessä yli sata osakaskuntaa on sopinut pidättäytyvänsä korvausta vastaan verkkokalastuksesta 15.4.-30.6.

 

. Saimaannorpan kuuteilla on koko kesäkuun ajan huomattava riski hukkua kalaverkkoihin, sillä kuutit uivat laajoilla alueilla myös pesimäalueidensa ja verkkokalastusrajoitusalueiden ulkopuolella. Metsähallitus toivoo, että kalastuksen harrastajat malttavat pidättäytyä verkkokalastuksesta saimaannorpan elinalueella kesäkuun loppuun asti myös siellä, missä rajoituksesta ei vielä ole sovittu osakaskunnan kanssa.

 

- Juhannus- ja muut kesäkalat kannattaa pyytää esimerkiksi kestävällä kaksoisnieluisella katiskalla, joka pyytää hyvin kalaa, mutta jonka jäykkä rakenne ja päänielun riittävän pieni koko estävät saimaannorpan ja kuutin pääsyn katiskaan. Myös viehekalastus ja onkiminen ovat norppaturvallisia vaihtoehtoja, Metsähallituksen suojelubiologi Tuomo Kokkonen sanoo.


Yli puolet sopimusrauhoitustavoitteesta saavutettu

Yli sata kalastusosakaskuntaa on sopinut korvausta vastaan pidättäytyvänsä verkkokalastuksesta 15.4.-30.6. Pinta-alana tämä merkitsee hiukan yli 800 neliökilometriä ja on hiukan yli puolet 1500 neliökilometrin tavoitteesta. Sopimusrauhoitusalueista on kartta Metsähallituksen verkkosivuilla www.metsa.fi/saimaannorppa.

Metsähallitus on tehostanut sopimusten tekoa yhdessä osakaskuntien, kalastusalueiden sekä Etelä-Savon kalatalouskeskuksen ja maakuntaliiton kanssa. Etelä-Savon maakuntahallituksen ylimääräisellä rahoituksella osakaskunnat voivat myös järjestää syksyllä ylimääräisiä osakaskokouksia. Tavoitteena on voida lisätä sopimusrauhoitusten määrää valmiiksi ennen saimaannorpan seuraavaa pesimäaikaa keväällä 2010. Sopimuksia tehdään sekä yhdelle että useammalle vuodelle sekä toistaiseksi voimassa oleviksi.

Metsähallitus myös valvoo tehostetusti sopimusten ja asetuksen noudattamista koko Saimaan alueella. Suurin osa havaituista rikkomuksista on johtunut tietämättömyydestä, ja kaiken kaikkiaan rikkomuksia on havaittu vähän. Havaitut rikkomukset tiedotetaan osakaskuntaan ja kalastusalueelle.

Tänä vuonna on Metsähallitukseen ilmoitettu kaksi verkkoon kuollutta norppaa, joista toinen oli kuutti, toinen nuori yli yksivuotias norppa. Kuolleena löydetyt saimaannorpat pyydetään ilmoittamaan Metsähallitukseen tai muille viranomaisille.

Lisätietoja:

Suojelubiologi Tuomo Kokkonen, puh. 0205 64 5910.
Saimaannorppaa koskevat ilmoitukset ja kyselyt voi lähettää osoitteeseen saimaa(at)metsa.fi.

www.metsa.fi/saimaannorppa 

www.mmm.fi/saimaannorppa 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt