Kirjautuminen

Iijoki - lohen ylisiirrot alkamassa

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Iijokivarressa odotellaan juhannuksen tienoilla suurella odotuksella ja jännityksellä myöntääkö kalaviranomainen luvan kookkaiden merilohien ylisiirrolle patojen ohitse lähes luonnontilaisille Iijoen vesille.

.

– Vaelluskalat palaavat Iijokeen -hankkeen hakema ylisiirtolupa elää omaa elämäänsä. Tämän vuoden juhannusviikolla pitäisi päätöksen ylisiirron aloittamisesta olla käsissämme. Jos saamme luvan, aloitamme välittömästi ylisiirrot. Kaloja on pyydettynä jo siinä vaiheessa Iijoen terminaalialueelta, tiedottaa ympäristökeskuksen vanhempi suunnittelija Jermi Tertsunen Iijoen rannassa, Taivalkosken Pirinojalla perjantaina.

Vuosikymmeniä Iijoen vesistöstä puuttuneet lohet ja meritaimenet ovat päässeet asuttamaan vanhoja kotiseutujaan jo vuodesta 2006 lähtien. Tosin toistaiseksi vasta poikasina, sillä varsinaisia nousukaloja Iijoella vielä odotellaan. Iijoen ja sen sivuvesien parhaille alueille istutetaan hankkeen toimesta satoja tuhansia eri-ikäisiä poikasia, myös vastakuoriutuneita lohia.

– Iijoen vesistöön istutetaan tänä vuonna vastakuoriutuneita lohia 200 000 - 300 000 kpl ja 1-vuotiaita noin 55 000 kpl, minkä lisäksi meritaimenta eri alueille levitetään vastakuoriutuneena noin 50 000 kpl, luettelee Tertsunen.

Vaelluskalojen palauttaminen kohdevesistöihin ei onnistu pelkästään nousuväyliä avaamalla. Jotta luonnonkierto mahdollistuu, on poikasten leimauduttava ennen merivaellustaan kotiveteensä. Ilman näitä mittavia kotiutusistutuksia ei siis ole myöskään alueelle lisääntymään palaavia kaloja.

– Iijoella on oltu useita kymmeniä vuosia ilman lohta ja joessa on edelleenkin runsaasti lisääntymisalueita. Meidän on pakko saada lohen luonnonkierto paremmaksi, sillä viljellyt lohet ovat menestyneet heikosti merialueella. Mutta tarvitaan myös vaelluskalayhteys, tämä puoli tulee esille tulevassa jatkohankkeessa, selvittelee Tertsunen.

Kolmivuotisessa hankkeessa on päädytty istuttamaan vastakuoriutuneita poikasia ja niiden lisäksi 1-vuotiaita poikasia. Istutusten tuloksellisuuden tarkkailulla voidaan näin vertailla muun muassa eri-ikäisten poikasten selviytymistä. Lisäksi voidaan Jermi Tertsusen mukaan arvioida eri alueiden soveltuvuutta poikastuotannossa.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt