Kirjautuminen

Väitös: Lohta ei pelasteta istutuksilla

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Yritys elvyttää heikko lohikanta vahvaksi pelkästään istutuksilla on toivotonta. Tornionjoen poikasistutuksia väitöstyössään "Poikasistutukset Atlantin lohen suojelukeinona" tutkineen Atso Romakkaniemen mukaan istutusten myönteiset vaikutukset lohikannan kehitykseen näyttävät parhaimmillaankin vähäisiltä.

"Istutuksia paljon enemmän lohikantaan ovat vaikuttaneet kalastuksen kehitys ja luontainen kannanvaihtelu", Romakkaniemi kertoo.

Jos Tornionjoen luonnonlohen kannanvaihteluja verrataan Ruotsin puolen jokiin, joissa istutuksia ei ole tehty, tai Simojokeen, jossa istutuksia tehtiin suhteellisesti paljon enemmän, havaittavia eroja ei löydy.

Kalastuksen vähentäminen elvyttää luonnon lohikantoja paremmin kuin poikasistutukset. Helsingin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan lohen luonnonkantojen hoitokeinoa tulisi käyttää istutusten asemesta kalastuksen säätelyä.

"Istutetuilla lohilla luontainen kuolevuus on korkea. Lisäksi ne joutuvat kalastetuksi luonnonlohia helpommin", Romakkaniemi jatkaa.

Lue lisää: Kalevan artikkeli , väitöskirja: Poikasistutukset Atlantin lohen suojelukeinona (Conservation of Atlantic salmon by supplementary stocking of juvenile fish)


.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt