Kirjautuminen

Vuosi ranteessa – Suunto Traverse Alpha

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Suunto Traverse Alphan ranteeseen laittaessa herää sisäinen seikkailija välittömästi. Tulee tarve mennä autiolle saarelle ja perustaa parin kuukauden selviytymisleiri. Jos nyt kuitenkin arki rajoittaa mahdollista selviytymisseikkailua, niin kello kyllä viestittää muille asenteesta.

Traverse Alphan jyhkeä teräskehä, safiirikristallilasi ja jämäkkä nylonranneke tekee siitä erittäin uskottavan näköisen ja tuntuisen. Vaikutelma lupailee kestoa rankemmassakin seikkailuissa ja kestäähän se. Kello on testattu sotilasstandardeja vastaavaksi ja on läpäissyt 19 eri testiä.

Kello istuu ranteessa hyvin, rannekkeessa on hyvät säätömahdollisuudet

Painikkeet on selkeän isot ja käyttäminen onnistuu myös kalastushanskat kädessä. Myrskyhälytys tai saapuva puhelun värinähälytys on helppo kuitata painikkeesta, vaikka kello olisi hihan alla. Näyttö on hyvin pelkistetty ja selkeä. Näytön lukeminen on helppoa. Näytön taustavalon kirkkautta pystyy muokkaamaan kellon asetuksista tai vaihtaa taustavalon punaiseksi, jolloin pimeänäkö ei kärsi.

Käyttö

Käyttäminen on helppoa ja näytöllä hypitään toimintoikkunoihin kellon "Next" painikkeella. Omat suosikkitoimintoikkunat saa muokata itselleen sopiviksi, eli jos et tarvitse vaikkapa sekuntikelloa niin sen voi jättää pois. Suosikkitoimintoja on helppo muokata tarvittaessa ja tilanteen mukaan.

Kello toimii akulla ja mukana tulee usb-aturi. Yksi lataus kestää päivästä noin viikkoon, riippuen mitä sillä tehdään. GPS ja reittien tallentaminen kuluttaa akkua eniten. Reittiä tallentaessa GPS:n saa säädettyä eri tarkkuuksille, joka vaikuttaa myös akun kestoon.

Jos latausmahdollisuutta ei ole, niin reitin tallentamisen muuttaminen "piste 60 sekunnin välein" säästää akkua huomattavasti. Jos GPS ei ole käytössä kellon yksi lataus riittää noin viikoksi. Akun tila näkyy näytön alla.

Suunto Traverse Alpha on oikeastaan rannetietokone

Se sisältää todella paljon toimintoja, eivätkä ne jätä ketään kylmäksi. Listasin muutamia toimintoja, jotka on havaittu hyväksi omassa henkilökohtaisessa käytössä ja etenkin kalastusta silmällä pitäen. Toiminnot eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Yhdistäminen puhelimeen Bluetoothin avulla

Puhelimen näytölle tulee saapuvat puhelut ja viesteistä muutama rivi, kello hälyttää värinällä. Hyvää kalapäivää ei kannata pilata puhelimella ja siksi pidän sen yleensä äänettömällä ja usein se ei ole edes käden ulottuvissa. Joihinkin puheluihin tai viesteihin on kuitenkin reagoitava, joten kellon näytöstä on helppo vilkaista soittaja tai viestin sisältö sen häiritsemättä enempää.

Ilmanpainemittari on kalastajalle mukava apuväline

Ilmanpaineesta voi hieman päätellä kalan syöntihalukkuutta ja ennustaa sään muutoksia. Nopeasta ilmanpaineen muutoksesta kello antaa myrskyhälytyksen, jolloin osaa seurata sään mahdollisia muutoksia ja tuulen nousemista.

Kuun vaiheet sekä auringon nousu- ja laskuajat

Jos ilmanpaineesta voi tehdä jotain sääennustuksia niin samoin kuun vaiheet vaikuttavat säähän. Kuun etäisyydellä on vaikutusta vuorovesi-ilmiöön, mitä lähempänä Kuu on Maata sitä voimakkaampi on vuorovesi. Uudenkuun ja täydenkuun aikaan vuorovesi on erityisen voimakas, koska silloin Kuun ja Auringon vetovoimat vaikuttavat samaan suuntaan. Lopulliseen vuoroveden korkeuteen vaikuttavat monet muutkin asiat, tuuli, ilmanpaine, pohjan muoto ym. Suomessa vuorovesi ei kuitenkaan ole merkittävä tekijä, johtuen vesistöjen pienuudesta.

Auringon nousu- ja laskuajat helpottavat päivän suunnittelemista. Lähtö- ja saapumisajat on helppo suunnitella, kun tietää moneltako pitäisi lähteä kalapaikalle, että ehtii ajoissa vesille tai moneltako pitäisi olla takaisin rannassa.

GPS on kätevä matkan mittaamiseen ja kotiin löytämiseen

GPS piirtää kulkujäljen kellon näytölle, mutta karttapohjaa ei ole käytössä. Lähtöpaikka ja muita tärkeitä kohteita on helppo merkata reittipisteillä. Kellosta on helppoa katsoa esimerkiksi etäisyys merkattuun pisteeseen. Tallennuksia voi katsoa Suunto Movescount -sovelluksessa, jossa mm. nauhoitettu reitti näkyy karttapohjalla (tyyliin Google Maps)

Suunto Movescout –sovellus

Harjoitukset ja tallennetut reitit saa siirrettyä Movescountiin, josta niitä on mukava tarkastella myöhemmin. Movescountissa saa myös tehtyä animoidun Suunto Movien ja sen pystyy jakamaan. Kompassi on luonnollisesti aina hyvä apuväline. Kompassiin saa lukittua suuntiman.

Taskulamppu on erittäin mukava ja kätevä lisä kellossa. Sen saa käynnistettyä pitämällä muutaman sekunnin pohjassa "Light" painiketta. Lamppu ei ole kovin tehokas, mutta riittää hyvin valaisemaan pimeässä teltassa tai polkua, jotta näkee mihin astuu. Sitä paitsi se on mukana ranteessa aina.

Askelmittari ei ehkä ole kalastuksessa kovin tärkeä apuväline, mutta muutoin sen on mukava muistuttaja liikkumisen määrästä ja tsemppaa pitämään keskiarvoa yllä.

499 euron arvoinen Suunto Traverse Alpha on joka suhteessa kuin tehty aktiiviseen ulkoilmaelämään. Nyt talvikaudella laitteen käyttöä on hyvä ehtiä harjoittelemaan ennen kevään tiukkaa kalastussesonkia.

Lisätietoa Suunto Traverse Alphasta

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt